The Walking Dead: de angstaanjagende zombie-wolf waar we wakker van liggen

Wetenschap Jeroen Kraak 29 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

We kennen allemaal de gruwelijke scènes uit The Walking Dead. Toch weten we dat alle ontwikkelingen uit de serie onwaarschijnlijk zijn. Toch is het in de natuur wel aan de gang. En ja, het kan zelfs invloed hebben op mensen. Maak kennis met de angstaanjagende zombie-wolf

Wolven zijn intrigerende dieren. Ze jagen in een roedel en boezemen veel mensen (onterecht) angst in. Tegenwoordig zien we die prachtige dieren zelfs in ons land. Daarmee hebben we niet meteen de associatie met The Walking Dead, maar die is er wel degelijk. Zet The Cranberries maar alvast op.

Van The Walking Dead naar de zombie-wolf

Wetenschappers hebben in 26 jaar van 229 wolven het bloed geanalyseerd. Daaruit blijkt dat dieren die parasiet Toxoplasma Gondiii in hun hersenen hebben, 46 keer meer kans hebben om de leider van de roedel te worden. Een soort zombie-wolf dus die niet zou misstaan in The Walking Dead.

Deze parasiet is geen onbekende in de wetenschap. De onderzoekers claimen nu dat de rol van het beestje jarenlang is onderschat. Vooral ook, omdat de parasiet impact heeft op meerdere diersoorten. Zelfs wij mensen kunnen last hebben van de indringer.

Je wordt geen The Walking Dead-zombie, maar het kan wel enorme gevolgen hebben. Het hele onderzoek is gepubliceerd op het wetenschappelijke medium Communications Biology.

Gruwelijke gevolgen voor de mens

Deze zombie-parasiet kan zich dus wel degelijk vestigen in de mens. Het veroorzaakt de ziekte taxoplasmosis. Iets wat je niet snel zal herkennen, aangezien er geen symptomen zijn. De gevolgen van deze ziekte kunnen onder andere een verstandelijke beperking, blindheid en zelfs de dood zijn.

Toch zijn deze parasieten vooral gericht op katachtigen. Dat zijn namelijk de enige dieren waarin ze zichzelf kunnen voortplanten. Daarvoor hebben ze een griezelige manier gevonden die niet zou misstaan in The Walking Dead of een andere zombieserie.

Zombie wolf the walking dead
Oog in oog met een wolf. (Afbeelding: Pexels/Pixabay)

Zombie-ratten, -apen en -hyena’s

Als de parasiet zich weet te nestelen in de hersenen van ratten laat hij zijn gastheer meer risico nemen en wordt hij zelfs aangetrokken tot de geur van kattenurine. Daarbij is de kans groter dat hij bij katachtigen in de buurt komt en dus opgegeten wordt. De parasiet heeft dan dus zijn zin.

Maar hij maakt niet alleen een zombie van ratten. Ook dieren als chimpansees en hyena’s kunnen het slachtoffer worden. Ook deze dieren gaan bij infectie meer risico nemen waardoor ze dus een grotere kans hebben om opgegeten te worden door een katachtige als een leeuw.

Wolven zijn natuurlijk geen katachtigen en hebben ook geen vijanden die het wel zijn. In het Yellowstone National Park overlapt hun territorium met dat van poema’s. En laten die twee dieren nu juist dezelfde prooien hebben. Dat is dus ook manier waarop wolven geïnvesteerd kunnen raken, door bijvoorbeeld poemapoep.

The Walking Dead in de natuur

Onderzoekers zijn er nu achter gekomen dat de wolven een soort zombie worden door de parasiet. Ze zijn net zoals andere geïnfecteerde dieren bereid om meer risico te nemen. Dat komt omdat zombie-parasiet het testosteronniveau van wolven kan verhogen, wat leidt tot verhoogde agressie en dominantie.

Zombie wolf The Walking Dead
De hypothese van de onderzoekers. (Afbeelding: Communications Biology)

Zo nemen de dieren eerder afscheid van de roedel om nieuwe gebieden te verkennen. De wolven die in de groep blijven hebben meer kans om leider van de roedel te worden. En dat leiderschap beïnvloed dus ook de wolven zonder parasieten. Een mooi Walking Dead-scenario uit de natuur.

De wetenschappers willen door middel van dit onderzoek laten zien dat kleine factoren enorme gevolgen kunnen hebben op de dynamiek van het ecosysteem. Het biedt echter ook genoeg input voor een nieuwe zombie-serie als The Walking Dead.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen