Thuisbatterij: alles wat je wil weten over de beste merken en kosten

Duurzaamheid Sam Dille 1 jun 2024
Leestijd: 3 minuten

De thuisbatterij staat nog in de kinderschoenen, maar de gadget kan erg handig zijn. Steeds meer bedrijven produceren ze, dus wat betekent dit voor de prijs?

Een thuisbatterij is een enorm prettige gadget om het hele huis van extra energie te voorzien. Of je nu gebruik maakt van zonnepanelen of het ouderwetse elektriciteitsnet. Maar het is niet makkelijk om eraan te beginnen.

Want er zijn best wat dingen waar je op wil letten bij de aankoop van een thuisbatterij. En dat heeft vooral te maken met de prijs en het merk. Daarom vertellen we je er alles over in dit artikel.

Hoe werkt een thuisbatterij?

Voor wie geen idee heeft waar we het over hebben, eerst even een uitleg. Een thuisbatterij is een handig opslagsysteem dat elektriciteit kan opslaan voor later gebruik in een huishouden. Het systeem is ideaal als je zonnepanelen hebt, maar het kan ook stroom opslaan die afkomstig is van het elektriciteitsnet.

Door opgeslagen energie te gebruiken, ben je minder afhankelijk van het elektriciteitsnet. Dit kan niet alleen je energierekening verlagen, maar ook zorgen voor een stabielere energievoorziening, vooral tijdens stroomuitval.

Essent, Eneco en Vattenfall: zo veel betaal je aan terugleverkosten
(Afbeelding: ANP/Jeffrey Groeneweg)

Daarnaast helpt een thuisbatterij je om slimmer met je energie om te gaan. Je kunt bijvoorbeeld stroom opslaan wanneer de prijzen laag zijn, zoals ‘s nachts, en deze gebruiken wanneer de prijzen hoger zijn, overdag.

Het gebruik van een thuisbatterij helpt ook om je CO2-uitstoot te verminderen. Door energie op te slaan die je hebt opgewekt met bijvoorbeeld zonnepanelen, kun je je ecologische voetafdruk flink verkleinen.

De gemiddelde prijs van de accu

We vallen maar meteen met de deur in huis. Een goede thuisbatterij is een flinke investering. Dat heeft te maken met het feit dat de meeste thuisbatterijen lithium-ion batterijen zijn. Dat zijn precies de batterijen die een elektrische auto ook zo duur maken.

De prijs van een thuisbatterij hangt af van hoeveel capaciteit je in huis nodig hebt. Kleinere thuisbatterijen zijn per kilowattuur duurder dan grotere batterijen. Dus de kosten hangen echt af van hoe groot de thuisbatterij is die je kiest. We hebben hieronder de gemiddelde prijs voor elk huishouden voor je op een rij gezet. De tarieven zijn inclusief installatie en installatiemateriaal.

HuishoudenBenodigde capaciteit Gemiddelde thuisbatterij kosten
1-2 personen6 kWh+/- €4.000
3-4 personen8 kWh+/- €8.000
5-6 personen10 kWh+/- €10.000
Bron: Thuisbatterij Nederland

Let op: houd niet alleen rekening met de prijs van de thuisbatterij. Een duurder model kan bijvoorbeeld meer laadcycli bieden dan een goedkoper alternatief. Daardoor ben je op lange termijn dus misschien duurder uit met een goedkopere optie.

De beste merken op een rij

Het zoeken van een thuisbatterij kan best moeilijk zijn, want hij moet goed passen bij het energiesysteem dat al in je huis bestaat. Daarom is kiezen van een goed merk enorm belangrijk. Laat je dus goed informeren door een expert voordat je een keuze maakt.

Er zijn tegenwoordig steeds meer merken die een thuisbatterij aanbieden. Maar een aantal steken er met kop en schouder bovenuit. We nemen de belangrijkste even met je door.

Allereerst LG. De fabrikant biedt batterijen met verschillende opslagcapaciteiten, van 3 kWh tot 9,3 kWh. De batterijen van LG werken volledig automatisch en hebben weinig onderhoud nodig. Let wel op, ze hebben geen ingebouwde hybride omvormer, dus die moet je apart kopen.

LG Chem Prime thuisbatterij
De flinke accu’s van LG (Afbeelding: Green House Solutions)

Ook Tesla Powerwall is een goed merk om te overwegen. Tesla heeft inmiddels geen introductie meer nodig. Maar dat de gigant ook thuisbatterijen aanbiedt, is wat minder bekend. De batterijen kunnen een gemiddeld gezin een halve dag van energie voorzien. Deze batterijen zijn wel iets duurder, maar komen met installatie inbegrepen.

Dan hebben we de thuisbatterij van Ikea. De Zweedse keten levert batterijen in samenwerking met SVEA Solar, een bedrijf uit Stockholm. De modellen verschillen opnieuw per kWh, ze gaan van thuisbatterij 5kw tot 10 kWh, maar kunnen uitgebreid worden tot 30 kWh.

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Het is pittig om een goede thuisbatterij op eigen houtje te vinden. Schakel de hulp in van iemand die er verstand van heeft. Dan weet je in ieder geval zeker dat je een goede keuze maakt.

Zorgt de thuisbatterij echt voor een lagere energierekening?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen