Thuiswerken? Dit zijn de beste (en slechtste) smoezen!

Smart Home Stefan Keerssemeeckers 4 aug 2015
Leestijd: 2 minuten

Dankzij internet hoef je voor veel beroepen niet meer constant op een vaste werkplek te zitten. Als er wat aan de hand is kun je vaak wel een dagje thuis werken, zonder dat het problemen oplevert. ‘Thuis werken’ is alleen nogal multi-interpretabel!

Thuiswerken en ‘thuiswerken’

Op sommige kantoren bedoelt men hiermee dat iemand ook echt vanuit huis werkt. We kennen ook werkplekken waar het een synoniem is voor een vrije dag! Het is dus erg belangrijk dat je een geldige reden aanvoert.

Christina Ng maakte deze site Work From Home.Ninja eigenlijk als een grapje, om de meest belachelijke smoezen te verzamelen. Bezoekers konden redenen opgeven, en vervolgens op die van anderen stemmen. De site kreeg behoorlijk wat aandacht, en men gaf ook behoorlijk wat interessante input. Uiteindelijk ontstond zo een interessant beeld van wat wél en geen acceptabele reden is om thuis te werken.

Over het algemeen worden gezondheidsredenen als goede redenen gezien om thuis te blijven. Niet alleen uit medelijden dat je je slecht voelt, maar vooral ook vanwege besmettingsgevaar!

Zeggen dat je thuis productiever bent, of gisteren lang doorgewerkt hebt, kán werken maar het hangt erg af van hoe je dit meldt. ‘Ik heb geen afspraken, en kan me thuis beter focussen op dat ene project’ werkt erg goed. ‘Getting shit done’, min of meer hetzelfde, wordt genadeloos afgeschoten.

Smoesjes die draaien om het missen van de trein, ontsnapte huisdieren, het repareren van niet-essentiële apparaten, of ánder werk doen het zéér slecht. Als het probleem niet acuut is, of je eigen domme schuld, dan hoef je op weinig sympathie te rekenen.

Opvallend is wel dat de meest acceptabele reden betrekkelijk algemeen zijn. ‘Voedselvergiftiging’ wordt eerder geaccepteerd dan ‘Ik heb voedselvergiftiging door de afhaalchinees’. Misschien denken mensen onbewust dat je liegt als je met meer details op de proppen komt?

Hier check je op je gemakje de gehele lijst. Interessant, maar sommige smoesjes zijn ook behoorlijk geinig! Nu je deze macht hebt, moet je er trouwens wel verantwoord mee omgaan. Je kunt niet elke dag naar de dokter of tandarts!

Check ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen