Verbod op TikTok is dichterbij dan ooit, maar hoe zit dat hier?

Apps Jeroen Kraak 24 apr 2024
Leestijd: 5 minuten

De tijd tikt voor TikTok in de Verenigde Staten. Een verbanning in het land is nu wel heel dichtbij, maar waarom en wat zijn de gevolgen voor ons in Nederland?

Het hing al jaren in de lucht, maar nu lijkt het echt dichtbij: een vertrek van TikTok uit de Verenigde Staten. Er lijkt slechts een optie mogelijk: een verkoop aan een Amerikaans bedrijf.

De Amerikaanse senaat heeft een wetsvoorstel goedgekeurd waarbij TikTok verboden kan worden. President Joe Biden hoeft het alleen nog maar te ondertekenen. Hij heeft eerder al gezegd dit te gaan doen als het zowel door de Senaat als het Huis van Afgevaardigden komt.

TikTok lijkt binnenkort verboden te worden in de Verenigde Staten

Het wetsvoorstel verplicht het Chinese moederbedrijf ByteDance om TikTok te verkopen. Doet het dit niet, dan kan de app worden verboden in de Verenigde Staten.

Om precies te zijn heeft ByteDance maximaal één jaar de tijd om TikTok te verkopen als Biden het wetsvoorstel ondertekent. In eerste instantie is dit negen maanden. Als de onderhandelingen vergevorderd zijn tussen ByteDance en een andere partij, kan er nog drie maanden uitstel worden verleend.

TikTok beschermt je tegen nepnieuws en dit is hoe het dat doet
(Afbeelding: Unsplash/Swello)

Toch kan het allemaal nog langer duren. Het is goed mogelijk dat ByteDance het niet eens is met de wet en gaat procederen. De regering moet dus nog eerst wat juridische uitdagingen overwinnen.

Al jaren hangt een TikTok-verbod in de lucht

Een mogelijk verbod van TikTok is een proces dat al jaren duurt. Als eerste was er Donald Trump, die het sociale medium wilde verbieden. Nu is het echter in een nieuwe fase beland, en dat heeft alles te maken met het Huis van Afgevaardigden.

Het Huis heeft al twee keer gestemd over de verkoop van TikTok. Daar werd het voorstel met een overweldigende meerderheid aangenomen. Echter ging deze maatregel over een periode van zes maanden. De Senaat bleef echter te vrijblijvend.

Nu heeft het Huis het slimmer aangepakt. Het heeft het bij het pakket maatregelen gestopt die gaan over buitenlandse hulp, oftewel de stemming over geld voor Oekraïne, Taiwan en Israël. Hierdoor moest de Senaat er wel over stemmen, omdat deze problemen prioriteit hadden. Daarnaast zorgde de verlenging van de maatregel ook voor meer steun.

Door de toestemming van zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat lijkt er groen licht te zijn voor Joe Biden om de TikTok-wet te ondertekenen. Hiermee kan het plan dat in eerste instantie van Donald Trump kwam, definitief doorgang vinden.

Waarom willen de Verenigde Staten TikTok verbieden?

Maar waarom moet TikTok eigenlijk verboden worden of in Amerikaanse handen komen? Dat zit volgens de Amerikaanse politiek als volgt. Zij zijn bezorgd dat de gegevens van Amerikaanse burgers in handen komen van de Chinese overheid.

Dat ligt dan weer aan een Chinese veiligheidswet die bedrijven kan dwingen om informatie over te dragen aan de overheid. Zo kan het dus TikTok dwingen om die informatie te tonen.

ByteDance is het daar weer niet mee eens. Zij heeft TikTok gevestigd in Singapore en claimt dat het geen informatie over Amerikaanse gebruikers opslaat in China. Daar geloven de Verenigde Staten echter helemaal niets van.

Het verzet van ByteDance om TikTok te verkopen

Om die zorgen weg te nemen startte TikTok eerder Project Texas. Hiervoor sprak het met het Committee on Foreign Investment van de Verenigde Staten. Het moest zorgen voor meer transparantie en verantwoording van het bedrijf. Het plan had vijf pijlers: onafhankelijk bestuur, gegevensbescherming en toegangscontrole, softwaregarantie, inhoudsgarantie, toezicht en naleving.

Instagram, TikTok en X ineen: maak kennis met het krankzinnige Fediverse 
De Chinese app is razendpopulair. (Afbeelding: Unsplash)

Dat was echter niet genoeg voor de Amerikaanse overheid. Ondanks dit plan zou het algoritme, broncode en de ontwikkelingsactiviteiten van TikTok nog steeds in China blijven. Hierdoor zou er nog steeds controle van de Chinese overheid zijn.

Om een verbod te voorkomen ging TikTok zelfs zo ver om gebruikers op te roepen om zich tegen het wetsvoorstel te verzetten. Hierdoor werden senatoren bedolven onder e-mails en telefoontjes.

Dit zorgde echter voor een averechts effect. Voor de politiek was dit alleen maar een teken hoe machtig TikTok is en dus een goede reden om daar een einde aan te maken.

Wat gaat er met TikTok gebeuren?

Voor ByteDance lijkt dus de enige optie te zijn om TikTok te verkopen als het in de Verenigde Staten actief wil blijven. Er zullen genoeg bedrijven zijn die het sociale medium maar al te graag willen overnemen.

In de wandelgangen gaan onder andere de namen van oud-Activision CEO Bobby Kotick, de Canadese investeerder Kevin O’Leary, Oracle en Microsoft. Toch zullen ze waarschijnlijk flink veel geld mee moeten nemen. De waarde van TikTok wordt door verschillende media rond de 50 miljard dollar geschat, al zijn deze cijfers van 2022. Moederbedrijf ByteDance zou dan weer rond de 275 miljard dollar waard zijn.

Komt er ook een TikTok-verbod in Nederland?

Hoewel er veel kritiek is op TikTok van de Nederlandse overheid lijkt een algeheel verbod op TikTok nog niet aanstaande. Er is wel een verbod, maar deze is alleen voor overheidsmedewerkers. Zij mogen de app niet op hun werktelefoon installeren uit angst voor spionage. Daarnaast zitten ministeries ook niet op TikTok, in tegenstelling tot een aantal politieke partijen.

Toch zullen er wel veel gevolgen zijn voor Nederlandse TikTok-gebruikers. Veel content van Amerikaanse makers zal dan verdwijnen. Wellicht zal je daarvoor dan naar een ander platform moeten zoals Instagram of YouTube. Daarnaast worden vaak Amerikaanse trends nagedaan. Dit zal misschien wat indirecter gebeuren als die contentmakers niet meer op het platform zitten.

De enige manier waarop er dus niets lijkt te veranderen is wanneer een ander bedrijf TikTok overneemt. Het is alleen de grote vraag of ByteDance dat wel wil, of zich gewoon op de rest van de wereld gaat richten en zich niets aantrekt van een Amerikaanse blokkade.

Update 25/04: Inmiddels heeft Joe Biden het wetsvoorstel ondertekend. Dat betekent dus dat TikTok nu echt naar een koper op zoek moet.

TikTok beschermt je tegen nepnieuws en dit is hoe het dat doet

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen