Apple verdient miljarden, maar hoeveel steekt CEO Tim Cook in z’n zak? 

Lifestyle Jeroen Kraak 17 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Apple is na Microsoft en het Saoedische oliebedrijf Aramco het meest waardevolle bedrijf ter wereld. Maar hoeveel verdient topman Tim Cook precies?

Bij Apple is de topman van het bedrijf altijd al een van de belangrijkste uithangborden geweest. Dat zagen we bij Steve Jobs en nu ook bij Tim Cook. Of het nu een nieuwe iPhone, Mac of iPad is, hij is altijd wel te zien in de presentaties.

Topman van Apple zijn is dan ook een belangrijke functie. Een functie met veel verantwoordelijkheid, waar dus ook veel geld tegenover staat. Maar hoeveel mag Tim Cook eigenlijk bijschrijven op zijn bankrekening?

Zo veel verdient Apple-topman Tim Cook

Zoals elk beursgenoteerd bedrijf, moet ook Apple documenten delen met de aandeelhouders. Zij tenslotte eigenaren van het bedrijf. In een van die documenten is bijvoorbeeld te lezen hoe veel Tim Cook betaald krijgt als topman van Apple.

De meest recente cijfers van Tim Cook zijn van 2023. Toen verdiende de Apple-topman in totaal zo’n 63,2 miljoen dollar. Dat lijkt veel – en dat is het ook – maar het is een stuk minder dan 2022. Toen mocht hij 99,4 miljoen dollar bijschrijven.

Maak kennis met de eerste App Store-concurrent op de iPhone
Dat is heel veel. (Afbeelding: Divyakant Solanki / EPA)

De inkomsten van Tim Cook zien er wat anders uit dan die van jou of mij. Het normale salaris van de Apple-topman ligt op 3 miljoen dollar. Dat klinkt laag, maar dat is dan ook niet alles wat hij krijgt. In 2022 heeft hij ook aandelen gekregen ter waarde van ongeveer 47 miljoen dollar.

Daarnaast heeft hij ook 10,7 miljoen dollar gekregen gekregen aan bonussen die hij gewoon in geld uitgekeerd heeft gekregen. Als laatste is er ook nog 2,5 miljoen aan overige compensaties.

Hoeveel verdienen andere leden uit het Apple-bestuur?

Op plaats twee bij Apple, achter Tim Cook, staat COO, Jeff Williams, die verantwoordelijk is voor de dagelijkse gang van zaken bij Apple. Hij kreeg 27 miljoen dollar aan beloningen.

Luca Maestri, de CFO, oftewel de financiële topman, mocht in totaal 26,9 miljoen dollar bijschrijven. Kate Adams, de hoogste juridische baas en Veidre O’Brien, Senior Vice President voor retail kregen hetzelfde bedrag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen