Is het kopen van een tweedehands elektrische auto een goed idee?

Elektrische auto's Sam Dille 24 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

De elektrische auto is dan wel een heerlijke oplossing voor het milieuprobleem, maar voor de portemonnee is het een aanslag. Zelfs een tweedehands model kan je aardig wat duiten kosten, al is de impact nog steeds iets minder groot. Maar is het kopen van zo’n tweedehands stekkerbolide eigenlijk een goed idee? WANT-redacteur Sam Dille zoekt het voor je uit.

Sommige mensen hebben het idee dat het kopen van een tweedehands elektrische auto gevaarlijk is. Pure angst of terechte zorgen? Er zijn op dit gebied veel vragen te vinden op het web en ik probeer de meest gestelde vandaag voor je te beantwoorden.

Tweedehands elektrische auto: nieuwe batterij?

Een elektrische auto kan vandaag de dag ongelofelijk veel kilometers rijden voordat de batterij het begeeft. Kans dat jij de batterij dus moet vervangen bij een aanschaf van een tweedehands model is dus klein. Mits deze natuurlijk beschadigd is.

Net als bij alle elektronica moet je er echter wel rekening mee houden dat batterijen kunnen slijten. De algemene regel voor de elektrische auto is dat de accu krachtig genoeg is als ze niet minder dan zeventig procent van hun oorspronkelijke capaciteit hebben bereikt.

Klapt het model dat jij voor ogen hebt daar overheen, dan nog is het de moeite waard om er over na te denken. De elektrische auto is nog steeds prima te gebruiken, maar een verlaagde actieradius is wel iets waar je rekening mee moet houden.

Daalt de inruilwaarde sneller dan die van een benzinebak?

Het is nog een beetje vroeg om dit met zekerheid te zeggen, aangezien de oudste tweedehands EV’s van rond 2010 zijn. De algemene theorie onder experts is dat elektrische auto’s minder bewegende delen hebben, waardoor ze minder snel kapot gaan. Dat zou betekenen dat de inruilwaarde minder snel daalt.

Deze elektrische auto vliegt én is goedkoper dan een Jaguar I-Pace
De Jaguar I-Pace. (Afbeelding: Ivan Kazlouskij)

Daarnaast hebben EV’s nog steeds een hoge vraag en dit zal waarschijnlijk nog een tijdje zo blijven. Steven Greenwood, eigenaar van Drive EV, een EV-importeur en -winkel in Taupo, vertelde in 2021 dat de prijzen van EV’s de afgelopen zeven jaar erg stabiel zijn gebleven. “Mensen kunnen veel geld besparen door elke dag met een EV naar hun werk te rijden, dus de prijzen blijven hoog.”

Is een elektrische auto echt beter voor het milieu?

Ja. En zeker als je hem tweedehands aanschaft. EV’s stoten geen koolstof uit tijdens het dagelijks gebruik en omdat je hem tweedehands koopt, draag je niet direct bij aan de vervuilende productie van het voertuig.

Als je de tweedehands elektrische auto voor langere tijd wilt houden, wil je misschien wel de batterij recyclen, mocht hij na wat jaren toe zijn aan vervanging. Daar bestaat een industrie voor, maar die staat nog in de kinderschoenen. We schreven er onlangs over in dit artikel.

Het smerige geheim achter die immens populaire elektrische auto

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen