Na VanMoof verdwijnt er weer een Nederlands merk van elektrische fietsen

Elektrische fietsen Mark Hofman 21 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

VanMoof is niet de enige Nederlandse speler op het gebied van elektrische fietsen die de laatste tijd in de problemen zat. Na 17 jaar vroeg Qwic vorige week uitstel van betaling aan, en vandaag valt het doek officieel.

Hoewel het vervelend is om wederom een Nederlands merk te zien verdwijnen, komt het faillissement niet echt als een verrassing. Niet alleen is dat doorgaans een logisch vervolg van uitstel van betaling, maar zat Qwic al langer in de problemen.

Doek valt voor elektrische fietsen van Qwic

Met Nederland, België en Duitsland als afzetmarkt kende Qwic een lange actieve periode. Het bedrijf van Taco Anema werd zeventien jaar geleden opgericht en verkocht in totaal 200.000 verschillende elektrische fietsen.

Hoewel dat aantal het bedrijf een positie gaf in de top tien van meest verkochte e-bikemerken in Nederland, ging het de laatste tijd allesbehalve goed. Zo bracht Qwic vorig jaar bijvoorbeeld geen jaarcijfers meer naar buiten na een verlies te hebben gedeeld in 2021.

Een boete van 12 miljoen euro van de Belastingdienst komt überhaupt al niet goed uit, al was het voor de maker van elektrische fietsen wel een heel verkeerd moment. Hoewel de reden doorgrond leek (te weinig importheffing betaald voor onderdelen), is het resultaat catastrofaal.

VanMoof eerder deze zomer al failliet

Afgelopen zomer verloor ons land ook al het inmiddels toch vrij iconische VanMoof. Ook die maker van elektrische fietsen werd failliet verklaard door de rechtbank na uitstel van betaling.

Na VanMoof valt het doek ook voor elektrische fietsen van dit merk
(Afbeelding: Qwic)

Het Amsterdamse merk ging al enige tijd gebukt onder schulden, tegenvallende verkopen en ontevreden klanten. Dat laatste kwam voornamelijk door het feit dat het geen onderdelen meer kon produceren en mensen met een kapotte elektrische fiets niet meer kon helpen.

Voor VanMoof was er uiteindelijk een redding. Na het faillissement werd het Nederlandse bedrijf overgenomen door LAVOIE, een merk van elektrische stepjes dat de elektrische fietsen van het bedrijf met liefde nieuw leven inblaast.

Of Qwic eenzelfde soort toekomst wordt gegund, is op dit moment nog niet bekend. Maar net als bij VanMoof valt het doek vandaag definitief, en is ons land weer een mooi merk armer.

Wie is Lavoie, de nieuwe eigenaar van het failliete VanMoof?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen