Hoe je met 10 handige tips nog heel veel meer uit Netflix gaat halen

Apps Sam Dille 10 dec 2023
Leestijd: 5 minuten

Netflix is, ondanks zijn hoge prijs, nog altijd je beste vriend voor het streamen van films en series. Net als bij populaire titels, weet Netflix ook te verrassen met lekkere features. Veel van deze functies zien gebruikers alleen snel over het hoofd.

De Amerikaanse streamingdienst sluit 2023 goed af met The Killer. De serie wist in één week meer dan 22 miljoen streams te verzamelen. De enorme hit van Netflix kreeg veel lovende kritieken.

Zo een film kijken is een heerlijke vorm van ontspanning. Maar het kan nog beter. Er zijn nog een hoop onbekende features op Netflix die je kunt verkennen. Door deze suggesties op te volgen, kun je onder andere je beveiliging verbeteren, je kijkervaring opkrikken en veel meer.

Deze Netflix-functies ken je waarschijnlijk nog niet

Wij hebben de tien beste verborgen functies voor je op een rij gezet. Of je ze nu kent of niet: ze maken streamen op Netflix een stuk veiliger, beter en leuker.

#1 Een film bedienen op je toetsenbord

Kijk je Netflix vaak op een computer? Je kunt er dan voor kiezen om alles te bedienen met je muis. Maar het kan vele malen sneller en gemakkelijker. Er zijn verschillende sneltoetsen op je toetsenbord die je kunt gebruiken. Dit zijn de belangrijkste:

  • Spatiebalk of enter: pauze en play
  • Pijl-rechts of -links: 10 seconden vooruit of achteruit spoelen.
  • Pijl-rechts of pijl-links ingedrukt: vooruit- en terugspoelen in stappen van 10 seconden.
  • Pijltjestoets omhoog en omlaag: verhoog en verlaag het volume.
  • M-toets: dempen en dempen opheffen.
  • F-toets: volledig scherm in- en uitschakelen.
  • S-toets: sla de intro van televisieprogramma’s over.
  • Esc-toets: sluit het volledige scherm af.

#2 Vergrendel je Netflix-profiel

Als je jouw Netflix-profiel deelt met iemand, loop je de kans dat diegene je aanbevelingen verpest. Dat wil je natuurlijk voorkomen en dat kan met hulp van profiel-vergrendeling. Op die manier kunnen alleen mensen die jouw code weten, inloggen op je profiel.

Ga naar je accountpagina en zoek druk op ‘Profiel’ en ‘Ouderlijk toezicht’. Klik op ‘Profielvergrendeling wijzigen’ en ‘Voer een wachtwoord in’. Vink het vakje aan en bedenk een viercijferige code in.

Netflix doet boekje open over Undercover-serie Ferry Bouman
(Afbeelding: Netflix)

#3 Automatisch afspelen stoppen

Zodra je helemaal verzonken bent in een goede serie, kan het lastig zijn om te stoppen. Het automatisch laten afspelen van een volgende aflevering helpt daar niet bij. Het kan daarom geen kwaad om de functie ‘Automatisch afspelen’ uit te zetten.

Ga naar de accountpagina en klik op je profiel. Druk daarna op ‘Afspeelinstellingen’ en verwijder bovenaan het vinkje van ‘Volgende aflevering automatisch afspelen op alle apparaten’.

#4 Meldingen instellen voor series en films

Hoewel Netflix je al e-mails stuurt over wat er binnenkort wordt gelanceerd, kun je ook meldingen in de app inschakelen. Zo kun je herinneringen instellen voor titels die binnenkort beschikbaar komen.

Als je bijvoorbeeld The Sandman wilt zien als hij verschijnt op 5 augustus, ga je naar de titelpagina van de show en klik op ‘Herinner me’. Zo ontvang je een melding van Netflix zodra de show online staat.

#5 Draag een Netflix-profiel over

Nu het op Netflix een stuk moeilijker is om accounts te delen, is het niet gek dat je vrienden of familie wilt aanmoedigen om hun eigen lidmaatschap te nemen. Je kunt nu gelukkig heel makkelijk een profiel overdragen. Hiermee kunnen gebruikers hun profielen naar een nieuw account verplaatsen.

Ga hiervoor naar een profielpictogram en klik op ‘Profiel overzetten’ in het menu. Selecteer ‘Toestaan’ om de functie officieel in te schakelen. Je ontvangt tot slot een e-mailmelding om een laatste bevestiging te doen.

Deze 3 goedkope gadgets vind je nu in de Kruidvat-folder
(Afbeelding: Netflix)

#6 Verander het uiterlijk van je ondertiteling

Ondertiteling is handig voor iedereen, inclusief mensen die doof of slechthorend zijn. Bij Netflix kun je de ondertiteling aanpassen aan jouw voorkeuren. Je kunt bijvoorbeeld het lettertype, de grootte, de tekstschaduw en de achtergrond aanpassen.

Ga naar Netflix op een webbrowser en selecteer jouw profiel op de accountpagina. Klik op ‘Weergave ondertiteling’ om de instellingen te wijzigen en klik dan op ‘Opslaan’. Dit kun je doen voor elk profiel op jouw Netflix-account.

#7 Audiodescriptie voor films en series

Netflix heeft een handige functie genaamd ‘audiodescriptie’ speciaal voor mensen die slechtziend zijn. Als je het inschakelt, hoor je een stem die beschrijft wat er op het scherm gebeurt tijdens een serie of film. De voice-over vertelt je over gezichtsuitdrukkingen, kleding, landschappen en meer.

Je kunt zoeken naar de ‘AD-badge’ of ‘Audiodescriptie’ typen in de zoekbalk van de app om te zien welke films en programma’s deze functie hebben. Om het in te schakelen, speel je gewoon een video af en tik je op het pictogram voor de taalopties. Zo kun je genieten van een gedetailleerde beschrijving van wat er gebeurt.

Netflix komt opnieuw met ingrijpende actie na delen wachtwoord
Dat is niet met een knip in de vingers geregeld. (Afbeelding: Netflix)

#8 Pas je dataverbruik aan

Als je Netflix kijkt op je smartphone of tablet ben je een hoop data kwijt. En dat is zonde voor je opslagruimte en batterij. Je kunt je dataverbruik gelukkig makkelijk verminderen. Open de Netflix-app en tik op de categorie ‘Meer’ of je profiel. Ga naar de app-instellingen en selecteer ‘Video afspelen’. Kies ‘Mobiel datagebruik’ om de instellingen aan te passen.

#9 Verwijder je kijkgeschiedenis

Soms heb je gewoon zin in die ene film of serie die je familie of vrienden een tikkeltje vreemd vinden. En dan wil je liever niet dat ze de titel tegenkomen in de geschiedenis van jouw Netflix-profiel. Gelukkig kun je makkelijk en snel je kijkgeschiedenis verwijderen.

Ga naar je accountpagina op je laptop en zoek de categorie ‘Profiel en ouderlijk toezicht’. Klik op ‘Activiteit bekijken’ en zoek de show die je wilt verbergen. Klik op het cirkeltje met een streep erdoorheen om hem te verwijderen. Zo blijft je kijkgeschiedenis privé.

#10 Schop elk apparaat van je Netflix-account

Het kan gebeuren dat je op een televisie, tablet of laptop van iemand anders vergeet uit te loggen. Dan wil je vast niet dat andere mensen toegang hebben tot je account. Als het toch misgaat helpt Netflix je met een handige functie. Met één druk op de knop kun je uitloggen op alle apparaten waar jouw account op staat.

Ga naar je accountpagina en zoek ‘Beveiliging en privacy’. Klik op ‘Toegang en apparaten beheren’ en je ziet een lijst met apparaten die recentelijk zijn gebruikt. Je kunt je bij elk apparaat afmelden of bij ze allemaal tegelijk.

Variety geeft ons met Barbenheimer hét interview dat we in 2023 nodig hadden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen