Vergeet chirurgen: deze Sony-robot opereert je in de toekomst

Gadgets Sam Dille 29 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Als je van plan ben om medicijnen te gaan studeren, dan kun je beter nog een keer nadenken. Deze nieuwe robot van Sony gaat in de toekomst je baan stelen.

Sony heeft een prototype onthuld van een chirurgische robot die dokters kan ondersteunen bij het opereren van kleine weefsels, zenuwen en aderen. Dus wie weet zie je binnenkort wel een robot aan je ziekenhuisbed.

De robot bevindt zich nog in de ontwikkelingsfase. Het idee is doodeng, maar volgens experts is het apparaat enorm indrukwekkend. Wij namen een eerste kijkje.

Deze robot van Sony gaat jou in de toekomst opereren

Je verwacht misschien dat een robot die operaties moet uitvoeren enorm is, maar de creatie van Sony heeft een verrassend compact ontwerp. Het prototype wisselt automatisch van instrumenten, waardoor operaties een stuk soepeler en sneller verlopen dan met mensenhanden.

De robot wordt nauwkeurig bestuurd met een licht en gevoelig apparaat dat de bewegingen van menselijke vingertoppen nadoet. Sony heeft ook geregeld voor 4K OLED-microdisplays, zodat chirurgen haarscherpe beelden van het operatiegebied kunnen zien en hun instrumenten precies kunnen volgen. Dan kunnen ze in ieder geval snel ingrijpen als er iets misgaat.

De geavanceerde robot heeft zelfs al zijn eerste operatie uitgevoerd. Niet op een mens, maar op een… maiskorrel. In onderstaande video zie je hoe dat precies verliep.

Omdat dit prototype nog in ontwikkeling is en getest wordt door de Aichi Medical University in Japan, is hij nog niet te koop. Sony hoopt dat dit apparaat in de toekomst chirurgie nauwkeuriger en efficiënter maakt. En helpt bij de huidige personeelstekorten in de zorg. Wij vinden het nog steeds doodeng.

Bang voor robots?

Mocht deze robot van Sony daadwerkelijk op de markt verschijnen, dan is dat een behoorlijk extreme stap in de ontwikkeling van humanoïden. Dat kan zorgen voor heel wat extra gemak, maar het is tegelijkertijd vrij angstaanjagend.

Sommige humanoïds zijn helemaal niet zo’n uitkomst. Een andere robot, niet van Sony maar van Sanctuary AI, kan al 24 uur menselijk gedrag spiegelen. Met andere woorden: de humanoid pikt binnen één dag jouw baan in. En het is maar een kwestie van tijd voordat het ding slimmer is dan wijzelf.

Je leest meer over de ultraslimme robot in onderstaand artikel:

Doodeng: in 24 uur weet deze Robot al Terminator-achtig gedrag te vertonen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen