Deze flitser kan zien wanneer je je smartphone gebruikt

Tech Jeroen Kraak 19 mei 2025
Leestijd: 2 minuten

Je moet nooit je smartphone tijdens het verkeer gebruiken. Een nieuwe flitser herkent wanneer je er een in je handen hebt.

Iedereen zou zijn smartphone niet moeten bedienen tijdens het rijden, maar helaas gebeurt dat niet altijd. Logisch dus dat de politie erop controleert. Maar nu wordt het voor die laatste nog makkelijker door een nieuwe flitser.

Deze camera herkent wanneer je tijdens het rijden je smartphone vasthoudt. Word je betrapt? Dan moet je een boete van 430 euro betalen.

De flitser die telefoongebruikers flitst

De eerste focusflitser is, zoals de flitser heet, geplaatst aan de Ypenburgse Stationsweg in Den Haag. Deze camera detecteert of iemand een telefoon in zijn handen heeft. Dat kan zijn aan het oor om te bellen, maar bijvoorbeeld ook als je achter het stuur aan het appen bent.

Ook al doe je helemaal niets met de smartphone en heb je hem alleen maar vast, dan ben je ook strafbaar omdat dat niet volgens de wet mag. Je kunt dan dus ook een boete op je deurmat verwachten als deze flitser je op de gevoelige plaat vastlegt. De boete hiervoor ligt op 430 euro.

Deze flitser kan zien wanneer je je smartphone gebruikt
De nieuwe flitser. (Afbeelding: ANP / Hollandse Hoogte / John van der Tol)

Niet alleen in Den Haag

Het betekent niet dat alleen in Den Haag gecontroleerd wordt op telefoongebruik achter het stuur. In totaal heeft het Openbaar Ministerie vijftig van dit soort flitsers aangeschaft. Ze gaan rouleren door heel Nederland. In tegenstelling tot een normale flitspaal is deze verplaatsbaar.

Het Openbaar Ministerie wil deze flitsers vooral plaatsen langs N-wegen en op drukke plaatsen in dorpen en steden. Hier kunnen de meeste ongelukken gebeuren.

En dat deze flitser wordt ingezet, blijkt hoog nodig uit onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid. Uit hun rapport blijkt dat 75 procent van de verkeersdeelnemers weleens met de mobiel in de hand op de weg zit. Dat geldt dus niet alleen voor automobilisten, maar bijvoorbeeld ook voor fietsers. Ook op de tweewieler is het verboden en kun je bekeurd worden. Overigens niet met de camera, omdat je fiets geen kenteken heeft.

De boete van 430 euro is niet mis. Die is de afgelopen jaren flink gestegen. In 2020 betaalde je nog 240 euro als je de smartphone in je hand had, maar inmiddels ligt dat bedrag op 430 euro.

Odido komt met razendsnel onbeperkt internetabonnement voor je smartphone

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen