Instagram gaat TikTok te veel achterna en dat is de CEO met ons eens

Tech Dennis Mons 25 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Instagram was bij definitie dé foto-app waar je naartoe wilde gaan. Meta, het moederbedrijf, wilde echter meer. Het ging namelijk de concurrentie aan met onder andere TikTok. Hierdoor kregen gebruikers veel meer videocontent en niet iedereen zit daar op te wachten. Zelfs de baas van het bedrijf niet.

CEO Adam Mosseri is de video’s beu. Het is volgens hem “te veel en te direct”. Hij stelt ook dat fotografen, die Instagram gebruiken als platform, niet heel tevreden zijn over de veranderingen. Begrijpelijk aangezien de content van fotografen nauwelijks verschijnt.

Te veel Instagram-video’s en amper foto’s

Het is geen geheim dat video’s je op Instagram anno 2023, op z’n zachts gezegd, door de strot worden gepompt. Iets waar CEO Adam Mosseri zich duidelijk ook aan stoort. Hij wil dan ook benadrukken dat foto’s nog altijd de rode draad zijn als het gaat om Instagram.

Volgens Mosseri heeft Instagram zich teveel gefocust op video’s in het afgelopen jaar. Het platform moet weer de balans vinden tussen foto’s en video’s die mensen willen zien.

Hij gaf hierbij een voorbeeld: doordat mensen eerder geneigd zijn om een video te liken, verdwijnen foto’s en komen ze niet snel meer voor in de feed. Dat is voor hem onacceptabel.

Foto’s in Instagram gaan niet verdwijnen

De CEO stelt ook dat de oude, vertrouwde foto’s op Instagram niet verdwijnen. Het bedrijf (Meta) belooft dat het altijd de focus heeft op stilstaand beeld.

Clubhouse Facebook
Clubhouse naast Instagram en andere apps (Afbeelding: Unsplash / William Krause)

“Foto’s zijn altijd een belangrijk onderdeel van wat we doen. Er zijn altijd mensen die liefde hebben voor fotografie op Instagram”, zo zegt Mosseri. “Ik wil heel duidelijk zijn dat dit altijd zo zal blijven.”

Vol in de aanval tegen irritante bots

De CEO stelde ook dat het dit jaar vol in de aanval gaat tegen bots. Het is een nogal hardnekkig probleem. “Dat er spam en bots zijn op Instagram is een feit”, zegt Mosseri. Zijn bedrijf zet dan ook de hakken in het zand. Door middel van een optie kan je nu een gebruiker ‘op pauze’ zetten en posts verstoppen in de Quiet Mode.

Zet dit zoden aan de dijk?

Spreken met Adolf Hitler: iPhone-app zorgt voor controverse

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen