Rutger Houweling
Rutger Houweling Apple 8 dec 2017
Leestijd: 4 minuten

Vijf tips om je iPhone op te ruimen en sneller te maken

Je kent dat gevoel wel: je hebt net een nieuwe iPhone en vindt het heerlijk hoe snel het nieuwe apparaatje is, maar ook deze wordt naar verloop van tijd weer traag. Vervelend en misschien wel één van de redenen om een nieuwe telefoon te kopen. Maar voordat je je iPhone opgeeft hebben we nog een paar simpele tips en truucjes die je telefoon een heel stuk sneller en opgeruimder maken, zonder dat dit je veel moeite kost.

En dan hebben we het niet over het verwijderen van foto’s, muziek en video’s, want dat lijkt ons vrij logisch. Hieronder vind je vijf tips die misschien wat minder voor de hand liggen, maar je iPhone even flink opschonen!

1. Verwijder shit die je niet nodig hebt

Foto’s, video’s en muziek, we weten allemaal dat die bestanden snel veel ruimte in beslag nemen op je iPhone. Maar niet alleen deze bestanden. Wat dacht je van al die apps? Gelukkig kun je zien wat nou zoveel ruimte in beslag neemt op je telefoon. Het enige dat je hoeft te doen is naar de instellingen van je telefoon, dan te kiezen voor Algemeen waarna je voor Gebruik kiest. Dus: Instellingen >> Algemeen >> Gebruik. Hier kun je zien hoeveel ruimte er nog vrij is op je telefoon, zie je een overzicht van alles dat op je telefoons staat en de grootte van deze bestanden op volgorde van het grootste bestand naar het kleinste bestand. Zie je er een app tussen staan die je nooit gebruikt? Verwijderen die handel!

2. Behandel je iPhone als een computer (dat is-ie ook) en ruim je browser’s cache op

Je weet dat het belangrijk is af en toe de cache van je browser op te schonen, maar dit heb je op je telefoon waarschijnlijk nog nooit (of niet vaak) gedaan. Om de geschiedenis, cookies en gegevens van je iPhone te verwijderen ga je naar Instellingen >> Safari (of een andere browser als je die gebruikt). Als je hier naar onderen scrolt zie je ‘Wis geschiedenis’ en ‘Wis cookies en gegevens’. Als deze letters blauw zijn betekent dit dat er gegevens zijn te verwijderen. Zijn de letters grijs, dan is alles gewist.

3. Verwijder oude berichtjes

Niet alleen apps en muziek nemen veel ruimte in beslag, tekstberichten ook. Wis af en toe de gesprekken van WhatsApp, het is niet alsof je al die oude berichten nog eens terug gaat lezen. Ben je nog een verstokte sms’er, verwijder die berichten dan ook zo nu en dan. Dit werkt wat anders dan voorheen en voor degenen die niet weten hoe, zullen we het even uitleggen. Open eerst een sms-gesprek met iemand en houd je vinger op een bericht. Je krijgt dan twee opties te zien: Kopieer en Meer… Klik op Meer en je ziet een vinkje voor het bericht verschijnen. Door berichten aan te vinken en vervolgens op het prullenbakje links onder te klikken verwijder je deze berichten, maar linksboven heb je ook de optie om alle berichten in één keer te verwijderen.

4. Ze de automatische updates uit

Automatische app updates zijn erg handig en een fijn onderdeel van iOS 7, maar het vraagt ook veel van je batterij (en van je mobiele internet). Je kan niet alleen het updaten via 3G uitschakelen, maar ook het automatische updaten zelf. Zo lastig is het niet om even handmatig de apps te updaten als je iPhone op Wi-Fi zit en aan de lader ligt. Via Instellingen >> iTunes en App Store kun je de automatische updates van zowel muziek, apps, boeken en updates uitschakelen.

5. Zet locatievoorzieningen uit

Als je een snellere iPhone, een langere batterijduur en meer privacy wilt kun je deze functie beter uitzetten. Hoewel het handig is voor Google Maps maken veel andere apps hier ook continu gebruik (om te kijken waar jij bent) en dat is over het algemeen niet nodig. Om dit uit te schakelen ga je naar Instellingen >> Privacy >> Locatievoorzieningen. Daar kun je er voor kiezen om de functie compleet uit te schakelen of alleen voor bepaalde apps. Zoals we al zeiden is voor Google Maps locatievoorzieningen soort van noodzakelijk, maar voor apps als Facebook echt niet.

Toch tijd voor een nieuwe smartphone? Met onze WANT Awards hebben we de beste smartphones van dit jaar op een rijtje gezet. Of check de beste apps en games van dit jaar, volgens Apple.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!