Visoliepillen: een ‘wondermiddeltje’ dat je beter links kunt laten liggen

Daniel Koster 7 sep 2015
Leestijd: 2 minuten

Visoliepillen; er gaat jaarlijks meer dan één miljard euro in om. Wellicht is het dan ook om die reden dat iedereen ons aanpraat dat deze pillen zo goed voor ons zijn. Zo wordt er gezegd dat ze een gunstige invloed op ons hart kunnen hebben en de pillen goed zijn voor ons gezichtsvermogen. Maar wat is hier nou van waar? Het lijkt er namelijk sterk op dat het allemaal lariekoek is!

Visoliepillen

De belangrijkste reden om visoliepillen te slikken zijn de voordelen die ze kennen voor je gezondheid. Het enige probleem is dat wetenschappelijk onderzoek de voordelen van het slikken van deze pillen niet kan aantonen. Ja, je lichaam heeft omega-3 nodig, dat is een feit. Daarnaast kan je lichaam dit niet zomaar aanmaken en daarom wordt het eten van vis en noten aangeraden. Maar het nemen van supplementen in de vorm van visoliepillen is een heel andere manier van het aanvullen van deze behoeften. Supplementen werken namelijk op een andere manier en worden anders opgenomen. Het is dan ook om deze reden dat verschillende wetenschappers de relatie tussen het slikken van visoliepillen en voordelen voor je gezondheid onder de loep hebben genomen. Hierbij is de relatie tussen het slikken van deze supplementen en een positieve bijdrage aan je gezondheid niet gevonden, zoals in dit onderzoek en dit onderzoek bijvoorbeeld. Zo kun je ook in dit artikel lezen dat vrijwel al het onderzoek over visoliepillen geen wetenschappelijk verband heeft kunnen leggen tussen het nemen van de pillen en een verbeterde gezondheid. En wat velen niet weten, is dat visoliepillen ook neveneffecten hebben. Zo verdunnen ze je bloed, maar kan dit ertoe leiden dat je bloedneuzen krijgt. En ook kan je maag ervan op hol slaan en kun je hierdoor maagpijn en diarree krijgen.

Maar wat nu?

Aangezien je voor een potje van honderd visoliepillen zo’n vijftien euro betaalt is het een duur grapje. Vooral omdat wordt aangeraden drie pillen per dag te nemen. Nu je weet dat de voordelen van de pillen niet wetenschappelijk onderbouwd zijn, vraag je je wellicht af wat je dan aan moet om gezond te blijven. Het antwoord is simpel: eet vis en sla de visoliepillen lekker over. In vis zit namelijk ook gewoon omega-3 en hiervan is wél bewezen dat het goed voor je is. Dus wij raden je aan de supplementen links te laten liggen en lekker voor echt eten in de vorm van vis te kiezen!

Check ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen