Daniel Koster
Daniel Koster 2 nov 2015
Leestijd: 2 minuten

Waarom je een vetbrand nooit met water moet blussen en wat je wél moet doen

Je blust vuur met water. Dat is in ieder geval wat je normaliter moet doen als er ergens brand is. Echter is er een uitzondering op deze regel en dat is wanneer er een vetbrand plaatsvindt. Dit houdt in dat een soort olie zoals fituurolie of bakolie in de brand staat. Het ergste dat je op dat moment kun doen is dit afblussen met water. Wij leggen je uit waarom en wat je wel moet doen!

Vetbrand en water, geen goede combinatie!

Bij een vetbrand staat de olie in vuur en vlam. Aangezien olie brandbaar is, is dit natuurlijk een probleem. Waar een goede dosis water normaal gesproken korte metten maakt met een heftige vlammenzee is dit bij een vetbrand niet het geval. De reden hiervoor is dat olie wanneer het brandt heter is dan honderd graden Celsius. Dit betekent dat het water wanneer je het op de olie gooit meteen verdampt. Het probleem hierbij is dat water zo’n 1700 keer uitzet wanneer het verdampt en hierdoor een groter oppervlak met meer zuurstof creëert voor de olie (en dus het vuur) om te gaan branden. Daarnaast wordt de olie door het uitzetten van het water ook nog eens naar alle kanten geslingerd. Doordat er meer zuurstof bij de olie komt én het alle kanten op wordt geslingerd nemen de vlammen flink toe. Niet doen dus! Check in het filmpje hieronder hoe dat eruit ziet.

Wat je wél moet doen

De oplossing voor het bestrijden van een vetbrand is vrij simpel. Het belangrijkste is dat je rustig blijft en je bedenkt dat het enige dat je moet doen is de zuurstoftoevoer naar de vetbrand toe af te sluiten. Zonder zuurstof kan vuur namelijk niet branden, een vetbrand dus ook niet. Zorg dus dat je een object zoals een deksel op de pan of het brandende object legt. Ook is een blusdeken of speciaal blusschuim een goede manier om de vetbrand te stoppen. Zorg er ook voor dat je het gas meteen uitdraait, op die manier steek je in ieder geval een stokje voor het verder opwarmen van het vet! Laten we in ieder geval hopen dat je de eerste drang om water over het vet heen te gooien weerstaat. En dat je wat preventieve maatregelen treft mocht het ooit fout gaan!

Vuur kan vreselijk zijn…

Maar deze video van vuurspuwers laat zien dat vuur ook prachtig kan zijn!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!