Waarom je touchscherm niet goed reageert als het scherm (of je vingers) nat zijn

Daniel Koster 2 dec 2015
Leestijd: 2 minuten

Het is je de afgelopen dagen vast overkomen. Het was namelijk regenachtig buiten. Wanneer je dan je mobiele telefoon probeert te bedienen reageert het touchscherm niet zo goed als normaal. Of soms helemaal niet. De reden hiervoor is logisch en wetenschappelijk te verklaren.

Hoe je scherm werkt

Om uit te leggen waarom je scherm niet goed reageert als je vingers bijvoorbeeld nat zijn moeten we uitleggen hoe je scherm werkt. Het touchscherm werkt namelijk via elektrische lading. Het is dan ook om die reden dat je scherm niet reageert als je er met een doek overheen wrijft. De lading wordt namelijk overgebracht door het contact tussen jouw vinger en het scherm. Er wordt dan een minder heftige elektrische lading veroorzaakt. Ons lichaam geleidt namelijk stroom waardoor de lading minder wordt wanneer je je vinger op het scherm legt. Het scherm kan vaststellen waar je op het scherm drukt aangezien het scherm analyseert tussen welke twee elektroden de lading afneemt.

Waarom water het functioneren van je scherm beïnvloedt

Oké, dus je scherm werkt door middel van het vaststellen van verschillende elektrische ladingen welke door je vingers worden beïnvloed. Het probleem is echter dat water op je scherm ook geleidend werkt. Je scherm krijgt daardoor dus allerlei verschillende ladingen over het scherm te verwerken en reageert hierdoor minder goed of niet. Er is echter een oplossing.

De oplossing

We beschreven net hoe je scherm werkt, dat heet mutual capacitance. Echter is er ook een andere manier van het vaststellen van de elektrische lading op het scherm. Dit wordt gedaan door een elektrode op het scherm te vergelijken met een elektrode op de grond waar je op staat. Doordat waterdruppels niet gegrond zijn heeft je scherm het zodoende makkelijker om vast te stellen wat de verschillen in elektrische lading zijn. Dit heet self-capacitance. En wat is nu de uiteindelijke oplossing? Het samenbrengen van beide systemen. Op deze manier zou het geen probleem moeten zijn als het regent of je zweet en je je smartphone wilt bedienen. Nieuwere smartphones kennen de combinatie soms al, dus let hierop wanneer je je aan het probleem ergert en een oplossing zoekt bij het uitkiezen van een nieuwe telefoon!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen