Dé errors die de nachtmerrie van iedere PlayStation- en Xbox-eigenaar waren

Tech Lucas van de Wetering 6 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

Deze schermen en lichten wil je liever niet zien op je PlayStation, Xbox of Windows, maar gelukkig is er soms nog een manier om ze te fixen.

Het laatste wat je wil zien op je PlayStation, Xbox of Windows is een scherm dat niet meer werkt. Maar dit is soms helaas niet te voorkomen. Deze doods-schermen kunnen op allemaal verschillende manieren vertoond worden.

Veel grote elektronicabedrijven hebben dan ook een ander ding waaraan je kan zien dat je PlayStation, Xbox of Windows aan het einde van zijn leven is gekomen. Maar dat hoeft niet per se. Heel vaak kan je deze apparaten repareren.

Beruchte schermen op PlayStation, Microsoft en Xbox

Er zijn verschillende manieren waaraan je kan zien dat er iets niet goed gaat met je PlayStation, Xbox of Windows. En sommige voorbeelden hiervan hebben redelijk naam voor zichzelf gemaakt.

Blue Screen of Death – Windows

The Blue Screen of Death van Windows is misschien wel het bekendste errorscherm dat er bestaat. De oorspronkelijke versie van dit scherm gaf aan dat er een fataal probleem was ontstaan op de harddisk. Hoewel het scherm altijd gebruikt wordt om te zeggen dat je computer overleden was, is het altijd al simpel te fixen geweest. Je was hierbij alleen alles kwijt wat je tijdens je huidige sessie had gedaan.

Het scherm heeft door de jaren heen veel verschillende versies gehad. Ook al is je laptop helemaal oké en moet hij opnieuw alleen opstarten, het blijft een van de naarste schermen om tegen te komen. Want alles wat je gedaan hebt in de afgelopen tijd is weg.

Gelukkig krijg je het scherm alleen als er iets drastisch misgaat op je Windows PC. Het scherm is hierop redelijk vergelijkbaar met de PlayStation en Xbox.

De beruchte error-meldingen waar iedere Windows, Xbox en PlayStation-eigenaar bang voor is
Originele Blue Screen of Death (Afbeelding: Wikipedia)

Red Ring of Death – Xbox

The Red Ring of Death is een bekend errorscherm waarvan de naam gebaseerd is op het Windows-scherm, dat voorkwam bij de Xbox 360. Er waren verschillende varianten van de Red Ring of Death; één led-licht t/m vier led-lichten om het knopje van de console. Al zou je dan denken dat alle vier de led-lichtjes het einde betekent van je Xbox 360, dan heb je het fout. Je zat pas in de problemen als drie van de vier lichtjes rood brandden.

Wanneer één, twee of vier lichtjes rood branden was het nog redelijk simpel op te lossen. Maar met drie lichtjes was je verder van huis. Dit staat voor een algemene hardware fout. Om te checken of de Xbox 360 daadwerkelijk kapot is moet je kijken naar het lampje op de krachtbron van het apparaat.

Als deze groen was en er drie rode lampjes bij het knopje van de Xbox brandden, dan moet je console gerepareerd worden. Als ook het lampje op de krachtbron rood of oranje was, kon je eerst nog een andere krachtbron proberen.

De beruchte error-meldingen waar iedere Windows, Xbox en PlayStation-eigenaar bang voor is
(Afbeelding: Wikipedia)

Red Screen of Death – PlayStation

De oudere PlayStation-modellen leken een combinatie van Windows en de Xbox 360. Zij hadden een Red Screen of Death. Bij de originele PlayStation en PS2 kwam het rode scherm doordat er een verkeerde of kapotte disc in de console zat. Maar het rode scherm was een groter probleem bij de PSP en PS3.

Bij deze twee consoles stond het rode scherm voor een hardware of software error. Er kwam dan in meerdere talen in beeld te staan dat er een hevige error was gevonden. Deze error kon door verschillende dingen komen.

Om het rode scherm te fixen waren er dan ook meerdere oplossingen. Maar vaak moest je hiervoor je console laten repareren of onderdelen vervangen. Alleen de eerste PlayStation 4 modellen konden een Red Screen of Death krijgen maar dit had alleen te maken met de HDMI-kables/poort. De PlayStation 5 heeft geen rood error scherm.

De beruchte error-meldingen waar iedere Windows, Xbox en PlayStation-eigenaar bang voor is
Red Screen of Death op PlayStation 3 (Afbeelding: PlayStation Wiki)

Recentere apparaten zijn gestopt met deze extreme error-schermen, wat wellicht wel jammer is. Want hoe naar het ook was om de schermen te zien, ze zorgden er wel voor dat je in alle paniek direct je apparaat wilde repareren.

Met deze iPhone en Android-apps word je slapend rijk

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen