Perfecte iPhone-functie maakt van WhatsApp ondoordringbaar fort

Apps Jeroen Kraak 25 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

WhatsApp wordt veel veiliger op de iPhone. Dat heeft alles te maken met de nieuwe passkeys-functie die naar de app komt.

Op WhatsApp voer je niet alleen onbenullige groepschats met je vrienden; het is ook de app waar je soms veel persoonlijke gesprekken hebt. Je wil dan ook niet dat die in handen komen van iemand anders. Nu krijgt de berichtendienst een van de beste relatief nieuwere iPhone-functies: passkeys.

Maar hoe worden je WhatsApp-gesprekken beter beveiligd dankzij passkeys? Wij leggen het je uit.

WhatsApp krijgt passkeys

Op X deelde WhatsApp zijn nieuwste functie voor iOS, de app rolt passkeys uit voor de iPhone-app. Hiermee is het veiliger en makkelijker om in te loggen op WhatsApp. Dit doe je door middel van Face ID, Touch ID of je Apple-code.

WhatsApp geeft ook een aantal redenen waarom je op deze manier wil inloggen via je iPhone. Volgens het bedrijf is het veiliger en je hebt geen sms-code nodig als je opnieuw wil inloggen. Handig als je buiten Europa bent en geen simkaart tot je beschikking hebt.

Om de functie in WhatsApp te gebruiken, open je de app en ga je vervolgens naar Instellingen > Account > Passkeys. Hier kun je een passkey maken voor je iPhone waardoor je in het vervolg altijd makkelijk inlogt.

Wat zijn passkeys precies?

Misschien heb je nog niet van passkeys gehoord, en dat is best wel logisch. De functie bestaat pas sinds 2022 en nog lang niet alle apps ondersteunen het. Het is een vervanger voor het traditionele wachtwoord op je iPhone.

Met passkeys is het onmogelijk dat je wachtwoord wordt gestolen of dat hackers een controle-sms onderscheppen. Een passkey is gekoppeld aan je iPhone, waardoor je echt alleen met je apparaat kunt aanmelden.

Dit kun je dus gewoon heel snel doen met Face ID, Touch ID, of de code van je iPhone. Apps die de manier van inloggen al gebruiken zijn onder andere Google, TikTok, Microsoft, PlayStation en nu dus WhatsApp.

WhatsApp krijgt een van de beste iPhone-functies
Passkey op een MacBook (Afbeelding: Apple)

Niet alleen op je iPhone

Passkeys zijn gebaseerd op de standaard Web Authentication, die cryptografie met openbare sleutels verenigt. Tijdens de accountregistratie maakt het besturingssysteem van je iPhone een uniek cryptografisch sleutelpaar aan en koppelt het aan een account voor een app of website. Deze zijn veilig en uniek.

Een van de sleutels is openbaar en wordt op de server opgeslagen, terwijl de ander uniek is en op je smartphone staat. Alleen door de combinatie kan ook echt worden ingelogd op een app zoals WhatsApp.

Het fijne is dat je passkeys op meerdere Apple-apparaten kunt gebruiken. Je iCloud-sleutelhanger synchroniseert automatisch tussen de apparaten. Zo kun je dus ook Face ID op bijvoorbeeld je iPad gebruiken om in te loggen. Zo kan je WhatsApp ook meteen op een ander Apple-apparaat gebruiken.

iOS 17 maakt officieel einde aan wachtwoorden op je iPhone

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen