WhatsApp beschermt je chats met wachtwoord, zonder wachtwoord

Apps Jeroen Kraak 16 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Binnenkort zijn je WhatsApp-berichten nog beter beschermd. De dienst laat je inloggen zonder wachtwoord, maar waar je wel een wachtwoord voor nodig hebt. Snap je het nog?

Het is simpeler dan je denkt. WhatsApp gaat namelijk Passkeys ondersteunen, een nieuwe manier van beveiligen die zowel naar Android als iPhone komt. Dat meldt WaBetaInfo, die in de code is gedoken van de nieuwe betaversie van WhatsApp voor Android.

Een geheim menu in WhatsApp

Dat blijkt niet het enige nieuwe te zijn aan de Android-versie van WhatsApp. De app lijkt ook een geheim menu te krijgen waar het met een knop mogelijk is om wachtwoorden in of uit te schakelen. In deze betaversie werkt dat verborgen geheim nog niet, wat er dus op wijst dat de dienst nog bezig is om dit verder te ontwikkelen.

WhatsApp geeft ook een opvallende waarschuwing: “Je Passkeys zijn veilig opgeslagen in je Google Password Manager.” Toch is het ook verstandig om een wachtwoordmanager van derden te gebruiken, zoals LastPass of 1Password.

Dit zijn Passkeys voor iPhone en Android

Passkeys lijkt de toekomst te zijn van online beveiliging, ook voor WhatsApp. Dit komt vooral doordat ze bestendig zijn tegen phishing. Een deel van de cryptografische sleutel is namelijk opgeslagen op het apparaat van de gebruiker zelf. Hierdoor is het onmogelijk om een account te openen op een apparaat dat niet van jou is. Het enige wat nodig is om een wachtwoord te verifiëren, is een vingerafdruk, gezichtsscan of pincode.

Misschien heb je het nog niet gemerkt, maar grote bedrijven zijn al flink bezig met Passkeys. Zo zal de iPhone met iOS 17 automatisch wachtwoordsleutels genereren voor je Apple ID-account. Toch is het vooral wachten tot andere apps deze techniek overnemen. WhatsApp lijkt dus nu ook over de brug te komen.

Passkeys (Afbeelding: WABetaInfo)

Daarnaast lijken er nog andere functies naar WhatsApp te komen. Zo test de berichtendienst nu AI-gegenereerde stickers en is het mogelijk om je scherm te delen tijdens videobellen.

WhatsApp heeft makkelijke manier om te zien wie je geblokkeerd heeft

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen