Tripje Qatar dit WK? Laat je Android-telefoon of iPhone thuis!

Smartphones Jeroen Kraak 15 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Het WK in Qatar staat op het punt van beginnen. Verschillende landen luiden de noodklok bij fans vanwege smartphones. Neem je Android-telefoon of iPhone simpelweg niet mee.

Het WK in Qatar zorgt voor flink veel weerstand bij supporters, bedrijven en overheden. Dat heeft natuurlijk allemaal te maken met de mensenrechten in het land, of beter gezegd: het ontbreken daarvan. Dat lijkt natuurlijk een ver-van-je-bed-show, maar als je naar het land zelf gaat en je Android of iPhone meeneemt, krijg ook jij er mee te maken.

Laat je iPhone of Android thuis naar het WK

Of je wel of niet naar het WK gaat in Qatar is natuurlijk je eigen keuze. Besluit je om toch te gaan? Dan kun je beter jouw eigen Android-telefoon of iPhone thuislaten. Nou ja, het is beter om een lege tweede smartphone mee te nemen.

Dat zit namelijk zo. Bezoekers van het WK in Qatar moeten namelijk twee apps op hun telefoon installeren. Dat zijn de COVID-app Ehteraz en de ticket en transport-app Hayya. Juist om die twee apps is veel te doen.

De Android-apps die volgens Google een groot gevaar zijn voor je Samsung

Oyvind Vasaasen, hoofd veiligheid van de Noorse regering, steekt zijn mening niet onder stoelen of banken. Hij deelt zijn mening met het Noorse NRK: “Mijn taak is om reisadvies te geven. Ik zou nooit mijn mobiele telefoon meenemen naar Qatar.” Hij vergelijkt het dat je daarmee de sleutel van je huis weggeeft als je de twee apps op je Android of iPhone installeert.

Lopen met iPhone of Android is gevaarlijk volgens onderzoekers
Memphis Depay kan zijn iPhone maar beter thuislaten. (Afbeelding: EPA/ALEJANDRO GARCIA)

Gevaarlijke apps op iPhone en Android

“De apps vragen verschillende rechten van je mobiel zoals toegang om alle inhoud op de telefoon te lezen, wijzigen of te verwijderen. Evenals toegang om verbinding te maken met wifi en Bluetooth, andere apps te negeren en te voorkomen dat de telefoon op slaapstand gaat.”

In hetzelfde artikel leggen de journalisten de beweringen van Vasaasen voor aan IT-experts. Zij zien het gevaar van de apps voor iPhone en Android, maar dat deze nog geen zaken over gebruikers downloaden. Dit kan volgens hen echter nog steeds geïmplementeerd worden.

FIFA wil niet reageren

Vasaasen wordt daarin ondersteunt door de Franse autoriteit voor gegevensbeveiliging CNIL, al is dat om een andere reden. Tegen Politico zegt de instantie: “Reis met een blanco smartphone, of een oude telefoon die je hebt gerest. Houd rekening met foto’s en video’s die je op jouw telefoon hebt staan.”

De Noren hebben om een reactie gevraagd bij de FIFA. De wereldvoetbalbond wil echter geen commentaar geven op de bevindingen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen