WWDC 2025: Apple Intelligence, iOS 26 en een totaal nieuw design

Smartphones Jeroen Kraak 9 jun 2025
Leestijd: 9 minuten

Tijdens ontwikkelaarscongres WWDC 25 heeft Apple de nieuwe besturingssoftware laten zien. Dit kan je verwachten van iOS, macOS en meer.

WWDC is een van de belangrijkste evenementen van het jaar voor Apple. Het blikt vooruit op het aankomende jaar met alle nieuwe versies van de besturingssoftware. Denk aan iOS, macOS, iPadOS en meer.

Tijdens de keynote van WWDC 25 doet Apple de belangrijkste ontwikkelingen uit de doeken. Wij nemen je mee langs het belangrijkste nieuws over de platformen.

Apple Intelligence

Apple Intelligence komt beschikbaar in het Nederlands. Dat betekent dat je niet meer je taal op Engels hoeft in te stellen om het te gebruiken.

Apple opent Apple Intelligence met Foundation Model Frameworks. Hierdoor kunnen andere app-makers ook de AI toepassen in hun app. Kahoot kan bijvoorbeeld een quiz maken met Apple Intelligence als je een foto maakt van je informatie.

WWDC 2025: Apple Intelligence, iOS 26 en een totaal nieuw design
Live translation in iOS 26. (Afbeelding: Apple)

Apple komt met Liquid Glass

Apple past het design van zijn apps aan. Hierdoor moeten alle besturingssystemen een universele uitstraling krijgen. Het krijgt de naam Liquid Glass mee, omdat het volgens Apple de eigenschappen van glas heeft. Het is doorzichtig, rond en moet ervoor zorgen dat apps nog makkelijker en natuurlijker bestuurbaar zijn.

Het zorgt voor nog meer personalisatie-opties. Desondanks moet het toch herkenbaar aanvoelen, aangezien het facetten van de oude vormgeving meeneemt. Die universele uitstraling krijgt nog meer betekenis met:

iOS 26

Het vergrendelscherm is geüpdatet en maakt gebruik van Liquid Glass. Achtergronden zijn hierdoor dynamischer. De tijd past zich aan aan je achtergrond. Als je een bericht krijgt, schuift de foto omhoog, zodat je de foto blijft zien. Het is zelfs mogelijk om foto’s een 3D-effect mee te geven. Hierdoor wordt alles nog persoonlijker.

De camera krijgt een eenvoudiger en gestroomlijnder ontwerp. Het wordt nu opgedeeld in foto en video. Door te swipen krijg je meer modi en instellingen te zien. Het is daardoor ook makkelijker om te wisselen tussen formats en opties.

WWDC 2025: Apple Intelligence, iOS 26 en een totaal nieuw design
Nieuwe functies in Apple Kaarten. (Afbeelding: Apple)

De foto-app heeft nu een betere verdeling tussen verschillende onderwerpen, zodat je nog makkelijker je foto’s kunt vinden.

Webpagina’s in Safari gaan nu edge-to-edge, zodat je meer details kunt zien. Als je scrollt, worden knoppen kleiner, zodat je meer informatie ziet. Hetzelfde gebeurt ook in FaceTime. Zo zie je de andere persoon nog beter.

CarPlay

CarPlay heeft net zoals iOS 26 een nieuw design gekregen. Icoontjes zien er goed uit in zowel light als dark mode. In een compact ontwerp komen telefoontjes binnen. Met iOS 26 krijg je ook widgets in CarPlay. Een aantal auto’s krijgt CarPlay Ultra. Hierin wordt bijvoorbeeld radio geïntegreerd in de CarPlay-ervaring.

Maar iOS 26 draait niet alleen om een nieuw uiterlijk. Ook moet het volgens Apple je nog beter in contact brengen met anderen. Apple Intelligence geeft je voicemailsamenvattingen. Dat gebeurt in een nieuwe lay-out die nog duidelijker moet zijn.

WWDC 2025: Apple Intelligence, iOS 26 en een totaal nieuw design
(Afbeelding: Apple)

Call Screening

Call Screening checkt of een binnengekomen gesprek wel of niet nuttig is. Je krijgt een samenvatting van wie belt en waarom. Hiervoor moet de beller eerst een voicemail inspreken, waarna jij kunt beslissen of je opneemt, Hold Assist helpt je dan weer wanneer je ergens in de wacht staat.

Berichten krijgt backgrounds. Iedereen ziet dan dezelfde achtergrond in de gesprekken. Deze kan je ook maken met Apple Intelligence. Groepschats krijgen nu polls, waarin deelnemers een antwoord kunnen selecteren. Met Apple Cash kan je geld sturen en ontvangen, een soort ingebouwd Tikkie dus.

Ook Berichten krijgt Screening Tools die spam moeten herkennen en filteren. Zo kies je zelf wie er in je gesprekkenlijst komt.

Genmoji, live translation en meer

Met Apple Intelligence kan je nog makkelijker Genmoji’s maken. Dit kan nu naast tekst, ook door verschillende emoji’s te combineren. Je kan ook expressies van vrienden aanpassen in Image Playgrounds. Het is tevens mogelijk om met ChatGPT afbeeldingen te maken in Image Playgrounds. Niets wordt gedeeld met ChatGPT zonder jouw toestemming.

(Afbeelding: Apple)

Apple Intelligence brengt Live Translation naar je smartphone. Het zit ingebouwd in verschillende Apple-apps zoals Berichten. In FaceTime komen de vertaalde woorden meteen bovenin het scherm te staan, zodat het makkelijker wordt om te communiceren. Het is zelfs mogelijk om een gesproken vertaling te horen, ook als iemand belt die geen iPhone heeft.

Apple Music kan nu songteksten vertalen en laat je ook zien hoe je woorden uitspreekt. Handig als je een liedje in een andere taal wilt meezingen. AutoMix zorgt ervoor dat je muziek automatisch gemixt wordt. Met Music Pins kan je je favoriete artiest of albums bovenaan vastpinnen in het scherm.

Apple Kaarten leert nu wat je favoriete plekken zijn. Het maakt automatisch een route op basis van je routines, bijvoorbeeld als je onderweg naar werk eerst je kinderen naar school brengt. Met Visited Places herinnert Kaarten waar je bent geweest. Als je de naam niet meer weet, kan je ze alsnog makkelijk terugvinden door ze te beschrijven.

Wallet en games

Apple Wallet krijgt ondersteuning voor 13 nieuwe automerken die digitale sleutels ondersteunen. Gebruikers in de Verenigde Staten kunnen nu een digitaal identificatiebewijs toevoegen. Als je op een vliegveld een digitale boardingpass gebruikt, laat het nu automatisch een kaart van het vliegveld zien, zodat je weet waar je moet zijn. Heb je een AirTag in je koffer, dan kun je die hieraan toevoegen, zodat je precies weet waar je bagage is. Ook zie je makkelijk je bestellingen terug die je via Apple Pay hebt gedaan.

(Afbeelding: Apple)

Apple komt met een nieuwe Games-app. Op je homescreen zie je nu nieuws over de games die je speelt. Er is een speciale knop voor Apple Arcade. In de bibliotheek-tab zie je alle games die je ooit hebt gedownload en kan je ze makkelijk spelen. De vrienden-tab laat je zien wat je vrienden op dit moment spelen. Je kan ze ook meteen uitdagen. Speciale leaderboards laten zien hoe goed je een game speelt ten opzichte van bekenden, zelfs als het singleplayer-spellen zijn.

Visual Intelligence

Visual Intelligence komt naar je iPhonescherm. Als je iets op je scherm ziet, kan je een bepaald onderwerp meteen opzoeken. Je kan het vergelijken met Circle to Search van Google. Dit doe je op dezelfde manier als wanneer je een screenshot maakt. Rechtsonder verschijnt bij een screenshot een knop waarmee je informatie meteen kunt opzoeken. Je kan bepaalde onderdelen highlighten en dan zoeken in bepaalde apps. Denk bijvoorbeeld aan een lamp opzoeken via Etsy.

Maak je een screenshot van een evenement, dan herkent Apple Intelligence dat meteen. Je voegt het simpel toe aan je agenda met één druk op de knop.

watchOS

Uiteraard komt Liquid Glass ook naar de Apple Watch. watchOS brengt Workout Buddy. Door middel van Apple Intelligence moet sporten nog leuker worden. Het pakt alle data van je workout en vergelijkt die met hoe je op dat moment presteert. Hij moedigt je aan om nog beter je best te doen. Het kan je zelfs met een stem aanmoedigen en tips geven. Je krijgt dus een real-time peptalk tijdens het sporten.

(Afbeelding: Apple)

Workouts krijgen een nieuwe lay-out, waardoor het makkelijker wordt om nieuwe oefeningen te maken. Je kan in de app ook eenvoudig muziek of podcasts selecteren die je tijdens bepaalde workouts wilt horen.

Een smart stack wordt nu automatisch getoond op je Apple Watch. Dit kan een workout zijn die wordt herkend, maar ook een bericht dat binnenkomt. Door te draaien met je pols kan je een melding meteen verbergen en later terug laten komen. Notities komt naar je Apple Watch, zodat je op je horloge notities kunt lezen en maken.

tvOS

Ook voor tvOS is er met Liquid Glass een nieuw uiterlijk. Als je instellingen aanpast, kun je gewoon blijven kijken, want de instellingenvensters zijn doorzichtig. Series en films worden nog beter uitgelicht door nieuwe art.

macOS

macOS krijgt de naam Tahoe mee. Personalisatie is hier het hoofdonderwerp. Het is nog makkelijker om je Mac een verlengstuk van je eigen stijl te maken. Het moet zorgen voor een levendige en natuurlijke ervaring.

WWDC 2025: Apple Intelligence, iOS 26 en een totaal nieuw design
(Afbeelding: Apple)

Live Activities komt nu ook naar de Mac. Je hebt je iPhone dus niet meer nodig. Inkomende belletjes zien er nog beter uit. Je krijgt alle updates die je ook in iOS 26 zag, zoals live vertalen en het scannen van inkomende gesprekken.

Shortcuts en Spotlight

Intelligent Actions laat je automatisch Shortcuts maken op je Mac. Je kan shortcuts maken met behulp van Apple Intelligence. Dat kan on-device, maar ook met ChatGPT.

Spotlight krijgt zijn grootste update ooit. Het wordt de snelste manier om je content te zoeken op je Mac. Apple Intelligence beveelt apps aan op basis van je routines. Je kan ook acties starten zoals een podcast afspelen of een e-mail verzenden, zonder dat je de desbetreffende app hoeft te openen. Quick Keys zijn sneltoetsen om opdrachten te geven. Dit kan met een afkorting, waardoor Spotlight precies weet wat je zoekt. Je kan ook je eigen Quick Keys maken.

Alles wat je zoekt wordt gerangschikt op basis van jouw gebruik van apps. Door de AI weet het precies wat voor jou het relevantst is. Dit moet je flink wat tijd besparen.

De vernieuwde Games-app komt ook naar macOS. Meta 4 moet het nog makkelijker maken voor ontwikkelaars om hun game naar de Mac te brengen.

visionOS 26

In visionOS 26 worden widgets nu spatial. Je kan ze overal neerzetten waar je wilt, zodat ze digitaal in je huis passen. Het systeem onthoudt waar je je apps precies neerzet, zodat je niet alles elke keer opnieuw hoeft in te stellen. Een nieuw AI-algoritme maakt je foto’s op visionOS nog levendiger.

(Afbeelding: Apple)

Persona’s worden in visionOS nog beter, zodat mensen je nog beter zien als je met ze praat. Vorig jaar was de functie nog in bèta, maar inmiddels heeft het een flinke ontwikkeling doorgemaakt. Ook kan je straks met PlayStation VR-controllers de Apple Vision Pro besturen.

iPadOS 26

Natuurlijk krijgt iPadOS dezelfde functies als iOS 26, zoals de nieuwe Games-app en Telefoon-app. Apple focust zich op multitasking. Een nieuw venstersysteem komt naar de iPad, zodat je veel makkelijker tussen verschillende schermen kunt navigeren.

Als je een app selecteert, opent die full-screen, maar het is mogelijk om met een knop rechtsonder schermen te verkleinen. Je kan de schermen plaatsen waar je maar wilt. Er is ook een preciezere pointer. Je kan vensters omtoveren tot tegels die precies in je scherm passen. Met verschillende swipes houd je altijd het overzicht. Zo kan je heel simpel overschakelen naar het thuisscherm. Daarnaast komt er ook een speciale menubalk om nog makkelijker te navigeren. Het komt naar alle iPads die iPadOS 26 ondersteunen, zelfs de iPad mini.

De Files-app krijgt een update. Je kan alle mappen simpel aanpassen in verschillende kleuren. Je kan ook voor alle apps een standaardmap selecteren, zodat alles precies terechtkomt waar je wilt. De Preview-functie van macOS komt naar iPadOS, zodat je makkelijker PDF’s kunt aanpassen.

Deze functies zitten diep verborgen in je Apple Watch

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen