Op 15 februari deelt Xbox goed nieuws voor PlayStation 5 en Nintendo Switch

Games Lucas van de Wetering 13 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Er is een grote kans dat Xbox-games binnenkort ook gespeeld kunnen worden op andere consoles zoals de PlayStation 5 en Nintendo Switch.

Nu de verkoop van de Xbox Series X/S nog steeds ver achterloopt op Sony’s PlayStation 5, moet Microsoft ergens anders geld vandaan zien te halen. Vooral nadat Microsoft Games-CEO Phil Spencer heeft laten weten dat het aantal Game Pass-abonnees ook aan het afnemen is.

Om die achterstand in te halen wil het bedrijf volgens bronnen van The Verge bepaalde Xbox-exclusives naar de PlayStation 5 en Nintendo Switch brengen. Dat is dus goed nieuws als je geen Xbox hebt.

PlayStation 5 of Nintendo Switch in plaats van Xbox

Het uitbrengen van Xbox-games op andere consoles heeft voor- en nadelen voor Microsoft. Een voordeel is dat ze de omzet uit hun games kunnen verhogen, omdat meer mensen een exemplaar kunnen aanschaffen.

Dat zorgt tegelijk voor een risico. Zonder exclusieve games hebben consumenten weinig reden om een Xbox Series S/X te kiezen boven de PlayStation 5 of Nintendo Switch.

Grootste games 2023
Starfield (Afbeelding: Bethesda)

De voornaamste reden voor Microsoft om Xbox-exclusives uit te brengen voor de PlayStation 5 en de Nintendo Switch, is dat de verwachting voor het aantal Game Pass-spelers te hoog ligt.

In mei 2022 had de dienst 25 miljoen abonnees, wat er 7 miljoen meer waren dan het jaar ervoor, maar bij lange na niet in de buurt komt van de uiteindelijke doelstelling. In 2030 moet de dienst, volgens Microsoft, 100 miljoen abonnees hebben.

De toekomst van Microsoft

Microsoft hoopte te blijven groeien, en dus ging de focus vol op Xbox Game Pass. Maar nu deze abonnee-aantallen juist krimpen, zit het bedrijf met een probleem en kijkt het naar de Nintendo Switch en PlayStation 5.

Een van de oorzaken waren Xbox-games die te laat uitkwamen. Starfield en Redfall stonden gepland voor 2022, maar deze werden een jaar uitgesteld. Hierbij miste Starfield een belangrijke vakantieperiode waarin veel mensen de game hadden kunnen spelen. Ook was er in 2022 een kloof van 16 maanden, waarin geen enkele nieuwe Xbox-exclusive uitkwam, in tegenstelling tot de Nintendo Switch en PlayStation 5.

Sindsdien houdt het bedrijf de kaken stijf op elkaar over de cijfers. Analiste schatten nu dat Xbox Game Pass in de laatste twee jaar met slechts 8 miljoen abonnees is gestegen. Hun doel van 100 miljoen leden in 2030 is dus nog ver weg.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen