XMPP: het grote voordeel van iMessage

Apple ricc8234 10 jun 2011
Leestijd: 2 minuten

Met iMessage brengt Apple een app waarmee je zonder mobiel telefoonabonnement kunt communiceren met andere mensen. Dat is op zich niets nieuws. Het bekendste voorbeeld in Nederland is MSN en die dienst kan je ook gebruiken op de iPhone, iPad, iPod Touch en de meeste smartphones. Waar zit dan precies het voordeel van iMessage?

Voor het weergeven van push notificaties gebruikt Apple een open protocol genaamd XMPP (eXtensible Messaging and Presence Protocol). Google Talk en iChat zijn gebruikers van deze techniek en kunnen onderling met elkaar praten. Het nieuwe iMessage gebruikt deze techniek ook.

Waarom XMPP?

Apple gebruikt het XMPP-systeem voor zowel chatten, videobellen als push notificaties. Daardoor hoeft een iPhone slechts één verbinding open te houden om de server te laten weten dat hij online is en klaarstaat om berichten te ontvangen. Als de iPhone aan drie verschillende servers melding zou moeten maken dat hij online is, vraagt de smartphone aanzienlijk meer van de accu.

MSN maakt gebruik van een eigen protocol. Dat heeft ten eerste het nadeel dat je niet kan communiceren met mensen op andere netwerken. Ten tweede moet jouw communicatiemiddel (bijvoorbeeld iPhone) speciaal voor MSN een nieuwe serververbinding aanmaken en in stand houden om te weten dat je online bent. Dit kost extra data en dus meer stroom.

Hier zit dus het grote voordeel dat iMessage heeft ten opzichte van een aantal andere netwerken zoals MSN en WhatsApp. Laatstgenoemde lijkt gebruik te maken van XMPP. Dit is echter op een gesloten manier. Het laat je geen contact zoeken met andere netwerken, maakt gebruik van andere servers en het voordeel valt hier dan ook weg.

Conclusie

Kortom, doordat iOS al gebruik maakt van XMPP, kost het gebruik van iMessage niet aanzienlijk meer accutijd, omdat de service waarop het is gebouwd, al draait. Extreem gebruik van iMessage zorgt uiteraard wel voor het versneld leegraken van de accu, maar dat ligt voor de hand.

iMessage in OS X

Het is niet duidelijk op welke manier iMessage beschikbaar komt in OS X. Het kan ingebouwd worden als connectiemogelijkheid in iChat of los te downloaden zijn. Minder waarschijnlijk lijkt het dat de naam iChat verdwijnt, maar tot dat we daar meer informatie over hebben kunnen we niets uitsluiten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen