YouTube laat je binnenkort 75 gratis games spelen (maar…)

Apps Jeroen Kraak 29 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

YouTube is binnenkort niet meer alleen het platform van video. Verschillende gebruikers kunnen er nu ook games op spelen, maar waar blijft Nederland?

YouTube is het adres om je favoriete video’s te zien, of het nu muziekvideo’s zijn, samenvattingen van sportevenementen of beelden uit games. Maar zelf gamen op het platform zit er niet in.

De functie wordt overal uitgerold, maar ontbreekt nog in Nederland. Komt het überhaupt onze kant op, en zo ja, wanneer?

Games spelen op YouTube, maar niet in Nederland

O jee, Google gaat weer iets proberen met het streamen van games. Wees niet bang, want er komt geen nieuwe Stadia. In plaats daarvan brengt het bedrijf spellen naar YouTube, zodat je nog langer van de site gebruik blijft maken.

Op dit moment is Google de functie nog aan het testen. Dat doet het alleen in Engelssprekende landen zoals de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Logisch, want dan hoeft het bedrijf geen verschillende talen toe te voegen. Pas als het een succes wordt, komt de functie ook naar Nederland.

YouTube laat bezoekers 75 gratis games spelen (maar...)
Een aantal van de gratis games. (Afbeelding: YouTube)

Het zijn, in tegenstelling tot Google Stadia, geen AAA-games die naar YouTube komen. Het zijn wat simpelere spellen zoals Angry Birds en schaken. Je voortgang wordt gewoon opgeslagen in YouTube zelf, dus je hoeft niet elke keer opnieuw te beginnen.

Toch een manier om gratis games te spelen op YouTube

Je kan de functie wel alvast proberen in je browser, maar hiervoor heb je een VPN nodig. Zet je locatie op een Engelssprekend land en je ziet dan ineens een nieuw tabblad verschijnen onder Explore. Hier staat nu Playables.

Naast de browser zijn de games ook beschikbaar in de YouTube-app in de Engelstalige landen. Hiervoor is overigens geen YouTube Premium-abonnement nodig.

YouTube gaat dus Netflix achterna. Die dienst kwam al eerder met games, maar wel alleen voor abonnees. Dit zijn overigens ook niet de nieuwste AAA-spellen, maar wel groter dan de games die op YouTube te vinden zijn. Bij Netflix vind je ze gewoon in de app zelf, waarna je ze kunt downloaden op je Android-smartphone of iPhone.

De kipnugget van Netflix is goud waard met 100% RT-score

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen