YouTube maakt korte metten met je adblocker: is er iets aan te doen?

Apps Jeroen Kraak 17 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Een avondje YouTube kijken is een prima tijdverdrijf, maar die reclames zijn wat te veel van het goede. Veel mensen maakten daarom gebruik van een adblocker, maar dat heeft geen zin meer.

YouTube staat boordevol met content… en advertenties. Na elke twee video’s moet je weer een reclame kijken. Het is al helemaal irritant als je ze niet kan skippen.

Een adblocker was dan ook een manier om daar onderuit te komen. Dat maakt YouTube nu echter onmogelijk op je smartphone. Wat is er precies aan de hand en kun je er ook maar iets tegen doen?

YouTube pakt adblockers aan

YouTube is gratis, dus moet het ergens anders inkomsten uithalen. Dat doet het door middel van advertenties. Een deel gaat naar de makers van content, terwijl het meeste in de zakken van moederbedrijf Google verdwijnt.

De laatste jaren lijkt het aantal advertenties alleen maar toe te nemen. Waar je eerst om een tig aantal video’s een spotje kreeg, is het nu zowat na elke twee filmpjes kassa. Bovendien kun je ze ook minder vaak weg klikken.

YouTube heeft veel van jouw geheimen en zo verwijder je die
(Afbeelding: Sesame Workshop)

Het was mogelijk om deze te blokkeren via een adblocker, maar daar is YouTube helemaal klaar mee. Het heeft de oorlog aan adblockers verklaard met een nieuwe update.

Gebruikers die nu een adblocker gebruiken kunnen verschillende problemen verwachten. Het is lastiger om een video te laden waardoor die blijft haperen en sommige mensen krijgen zelfs een foutmelding te zien waarop staat dat het niet mogelijk is om een video af te spelen.

Kan je er wat tegen doen?

YouTube doet het naar eigen zeggen vooral voor de contentmakers: “Het voorkomt dat de makers van video’s beloond worden. Advertenties op YouTube helpen makers te ondersteunen en miljarden mensen over de wereld naar de service te laten lijken.”

Het blokkeren van gebruikers met een adbocker komt niet uit het niets. Het bedrijf testte eerder al manieren om hen het leven moeilijker te maken. Toen ontkende YouTube dat het adblockers wilde blokkeren, maar mensen alleen maar wilde aanmoedigen om de adblocker uit te zetten.

Is er überhaupt iets aan te doen vraag je jezelf misschien af? Ja, maar wellicht is het niet je favoriete oplossing, want je zal dan moeten betalen. YouTube biedt Premium aan. Voor een bedrag van 11,99 euro per maand krijg je geen advertenties meer te zien.

Overigens lijken adblockers nog wel te werken op een PC. Toch glippen er af en toe advertenties tussendoor. Er zijn echter geen problemen met haperingen.

Beyoncé staat op tegen het gebruik van AI in muziek (en ze is niet alleen)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen