Fallout in het echt: zo zien de nucleaire bunkers uit de Prime Video-serie eruit

Lifestyle Lucas van de Wetering 15 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

In Fallout werden mensen beschermt tegen kernbommen door het gebruik van Vaults, maar zou dit ook in de echte wereld werken?

In de wereld van de videogame-reeks en de serie Fallout is de aarde vernietigd door een gigantische kernoorlog. Maar veel mensen hebben weten te overleven door het gebruik van grote Vaults. Dit zijn bunkers die mensen beschermen tegen kernbommen.

Er bestaan natuurlijk al plekken in de wereld die ook gebruikt kunnen worden als een bunker tijdens een kernoorlog, maar in hoeverre verschillen deze van de Vaults in Fallout? Zouden we in het echt ook bunkers kunnen maken die alle zelfde functies hebben als de Vaults in Fallout?

De Vaults in Fallout

In Fallout zijn er grote bunkers gemaakt die de mensheid kon beschermen tegen nucleaire oorlog, die een grote dreiging was in de wereld. Alle Vaults zijn gemaakt door Vault-tec een groot bedrijf in de wereld van Fallout. Het is het bedrijf niet gelukt om alle Vaults af te krijgen voor de grote nucleaire-oorlog, ook zijn niet alle gasten op tijd binnengekomen.

De Vaults in Fallout zijn niet zomaar bunkers. Ze kunnen een directe klap van een atoombom doorstaan, met slechts een 2 procent kans op falen. Ook zijn de bunkers gigantisch met allemaal snufjes zoals automatische schoonmaak, een automatische keuken, SimuSun Lighting (dit imiteerde het gevoel van de buitenwereld) en een entertainmentkamer. Dit allemaal naast de basis dingen die nodig zijn om normaal te kunnen leven zoals bedden, kleding, etc.

Zo haalbaar is een realistische Fallout-Vault
(Afbeelding: Amazon Studios)

Om plekje in een Vault te kunnen krijgen moest je allemaal informatie aanleveren. Maar uiteindelijk kwam het erop neer dat je rijk en belangrijk moest zijn. Mensen hebben meer dan 200 jaar kunnen overleven in de Vaults, meerdere generaties lang. Ook was het mogelijk om tussen Vaults onderling te reizen.

De Vaults in Fallout bevinden zich ondergrond, beschermt door een meter-dikke buitendeur en een onder druk verzegelde binnendeur. Alle deuren zijn gemaakt van puur staal en kunnen directe impact van een kernbom doorstaan.

In hoeverre is dit realistisch in de echte wereld?

Op dit moment bestaan er zeker bunkers die gemaakt zijn om te beschermen tegen bommen en soms zelfs atoombommen. Toch zijn dit totaal andere bunkers dan de Vaults in Fallout. Zo zijn er, zover bekend, geen bunkers die de directe impact van een atoombommen zouden kunnen weerstaan.

Ook zijn er redelijk wat andere problemen met het namaken van de Vaults in Fallout. Een van deze problemen is tijd die je kan doorbrengen in een bunker. De bunkers die gemaakt zijn om te schuilen voor atoombommen, zijn eigenlijk niet voor langdurig gebruik. Deze bunkers zijn vooral gemaakt om kort onderdak te zoeken. Laat staan dat je er meer dan 200 jaar in zou kunnen overleven.

Zo haalbaar is een realistische Fallout-Vault
Željava ondergrondse militaire bunker By Ballota – Own work (Afbeelding: Wikipedia/Ballota – Own Work)

Ook is het niet genoeg als de bunker alleen beschermt tegen de bominslag. De bunker moet ook een goed ventilatiesysteem hebben en de bewoners zien te beschermen tegen de radiatie van de inslag. Dit is allemaal geregeld in Fallout, maar kan een probleem zijn in de realiteit.

Ten slotte moet er ook nagedacht worden over de mens. Zo moet er genoeg eten zijn voor meerdere generaties, moet het schoon blijven zodat mensen niet ziek worden en moet er ook een oplossing zijn voor mogelijke mentale problemen die mensen oplopen door leven in een ondergrondse bunker. Het namaken van een Fallout-Vault is dus lastiger dan gedacht.

Is het mogelijk?

Natuurlijk is er een mogelijkheid dat er ooit een bunker wordt gemaakt die in sommige aspecten lijkt op de Vaults in Fallout. Maar op dit moment is het niet realistisch. Er is nog veel tijd en planning nodig om rekening te houden met alle mogelijke problemen van leven in een ondergrondse bunker.

Ook is het op dit moment niet bepaald nodig. We zitten niet in dezelfde situatie als de Fallout-wereld, gelukkig maar. Als het probleem wel ooit naar voren komt, kijken we er dan wel naar. We hoeven binnenkort in ieder geval geen aankondiging van een echt Fallout-Vault te verwachten.

Fallout review: heeft Prime Video hét antwoord op HBO Max?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen