Zo verwijder je Facebook volledig en voor altijd

Tech Dennis Mons 7 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

We durven te wedden dat wij niet de enige zijn die Facebook de deur willen wijzen. Ben je echt helemaal klaar met het social media-platform, dan verwijder je Facebook volledig op deze manier. Dennis Mons legt je uit hoe je dat doet.

Facebook kan flink irritant zijn. Er komen berichten voorbij van dagen, zo niet weken geleden en je wordt helemaal gek gemaakt met wel héél relevante advertenties, terwijl je over dat onderwerp alleen hebt gesproken met bijvoorbeeld een maatje (blijft raar).

Het feit dat vooral je oude tante Bep en ome Sjaak het platform gebruiken, helpt trouwens ook niet echt mee met de lol op Facebook.

Facebook probeert te verjongen

Dat Facebook (of feitelijk Meta) een probleem heeft is duidelijk. Het aantal gebruikers neemt af, en met ongein als Stories, zoals op Instagram, hoopt het platform wat gebruikers terug te krijgen. Doet het ertoe? Wat mij betreft niet. Dus wat ga ik doen? Ik pleur Facebook op deze manier in de vuilnisbak.

Facebook Meta
Doei! (Afbeelding: Chris Delmas / AFP)

Vooropgesteld: het kan zijn dat je gewoon even moe bent van alle input via social media. Het is soms een veroorzaker van onnodige stress: je blijft het maar steeds checken of je wordt ronduit depressief van al die vrolijke mensen met nieuwe, mooie auto’s en een lekkere vakantie. Of je maakt je ernstig zorgen over je privacy; allemaal heel begrijpelijk.

Niet verwijderen maar deactiveren

Maar je hoeft dus niet meteen Facebook permanent te verwijderen. Er bestaat zoiets als deactiveren. Het voordeel is dat niemand je meer kan vinden op het platform. Daarnaast worden je foto’s en tijdlijn niet verwijderd. Alleen je vrienden kunnen nog zien dat je account bestaat, kunnen niets plaatsen op je tijdlijn, máár kunnen je nog wel bereiken via Messenger.

Facebook Messenger
Je kunt dus nog wel blijven DM’en. (Afbeelding: Facebook)

Dus wil je even een tijdelijke time-out: ga daarvoor naar je profiel, klik op Instellingen en Privacy en dan op Instellingen. In de linkerkolom ga je naar je Facebook-gegevens en vind je onderaan Deactiveren en verwijderen. Vul vervolgens je wachtwoord in om daarna ondervraagd te worden door Facebook voordat je kan deactiveren.

Facebook
Gaat er gerust even voor zitten: zelfs als je weg wilt, moeten ze weten waarom. (Afbeelding: Facebook)

Toedeledoki, Facebook

Ben je echt helemaal klaar met die hoepla van Mark Zuckerberg en consorten, dan kan je Facebook echt weg mikken. Het platform waarschuwt je meteen: dit is permanent en alle info over je zal verdwijnen (wat wel zo’n beetje het punt is waarom je dit wilt doen, me dunkt).

Kies dan Account Verwijderen.

Facebook
Geen weg terug. (Afbeelding: Facebook)

Wat overigens wel een fijn gebaar is van Facebook, is dat je je gegevens kunt downloaden. Alle foto’s, video’s en berichten van waarschijnlijk jaren geleden staan dan gewoon op je harde schijf. Ook biedt het aan om je gegevens over te zetten op bijvoorbeeld Google Foto’s, Google Docs, Dropbox of Koofr. Da’s netjes.

Facebook
Toch ook een beetje een back-up.

Voor sommigen is er een groot probleem

Er zit echter wel een kink in de kabel als je je persoonlijke Facebook-pagina verwijdert. Als je oprichter bent van een Facebook-pagina over bijvoorbeeld Star Wars (zoals ik, zie bovenstaand screen shot), verdwijnt die pagina ook. En als je beheerder bent van bijvoorbeeld de WANT.nl-pagina (zoals ik) wordt ook daar je account verwijderd. Een anoniem account creëren om dat op te lossen is knap lastig. Geloof me.

Verwijderen is voor sommigen van ons dus verdraaid lastig, maar ik kan verklappen: af en toe deactiveren en die vervloekte app van je telefoon gooien is al een zegen. Succes!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen