Zoek mijn voor Android zorgt voor vragen, dus beantwoorden we de 5 meestgestelde

Apps Jeroen Kraak 10 apr 2024
Leestijd: 4 minuten

iPhone-gebruikers konden al jarenlang gebruikmaken van de Zoek mijn apparaat-functie (oftewel Zoek mijn). Nu heeft ook Android een goedwerkende variant en wij beantwoorden de meestgestelde vragen

De Google Zoek mijn apparaat-service werd in mei vorig jaar aangekondigd, maar sinds die tijd bleef het stil. Nu wordt de functie ook echt uitgerold.

Nu kun je net zoals de Zoek mijn-functie op je iPhone apparaten terugvinden. Toch snappen we dat je met een aantal vragen kunt zitten. Geen paniek, wij vertellen je alles over de nieuwe functie

Wat is Goolge’s Vind mijn apparaat (Zoek mijn) precies?

Voor de recente update kon je alleen je Android-smartphone of Wear OS smartwatch terugvinden. Met Google’s Zoek mijn kun je veel meer apparaten terugvinden die de service ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan Bluetooth-trackers.

En ja, zelfs Apple-producten kun je straks mogelijk met de Zoek mijn-app terugvinden. Dus via de service zie je dan ook precies waar een AirTag of iPhone zich bevindt.

Zoek mijn iPhone
Zoek mijn op een iPhone. (Afbeelding: Apple)

Dat lijkt zelfs de reden te zijn waarom de lancering van Zoek mijn-app op Android was uitgesteld. Google slaat de handen ineen met Apple zodat mensen niet gevolgd kunnen worden, zonder dat zij hier van afweten. Deze functie wordt in iOS 17.5 ook uitgerold op de iPhone.

Hoe werkt Zoek mijn voor Android?

Het mooie aan Zoek mijn voor Android is dat je gadgets niet verbonden hoeven te zijn met het internet. De software kan een via een Android-toestel een gadget vinden dat een bluetoothverbinding maakt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een andere telefoon zoals een iPhone of een tracker.

De functie geeft echter geen precieze locatie weer. In plaats daarvan geeft die op een kaart aan waar het apparaat zich ongeveer begeeft. Daarnaast is de data versleuteld, iets wat dus hetzelfde werkt als de Zoek mijn-functie op de iPhone.

Kan iedereen je zomaar volgen?

Een Bluetooth-tracker is bedoeld om spullen die je makkelijk kwijtraakt weer terug te vinden. Denk bijvoorbeeld aan een portemonnee of sleutelbos. Helaas zijn er ook mensen die hiervan misbruik willen maken.

Zoek mijn op Android: 6 meestgestelde vragen beantwoord
De Zoek mijn-functie voor Android. (Afbeelding: Google)

Denk bijvoorbeeld aan stalkers of andere mensen die iemand dwangmatig willen volgen. Zij zouden een tracker in een tas of auto kunnen stoppen.

Met de nieuwe Zoek mijn-app op Android is dat onmogelijk. Waar die eerst alleen AirTags herkende, weet hij nu ook trackers van derden zoals Tile en Chipolo op te sporen. Mocht een onbekende tracker je volgen, dan krijg je een melding. Je ziet echter niet van wie die tracker is.

Met welke producten werkt Find My Device op Android samen?

Nu we het toch over trackers van andere merken hebben: zij komen met nieuwe exemplaren die goed samenwerken met de Zoek mijn-app op Android. Zo wordt het straks nog makkelijker om bijvoorbeeld je sleutels te vinden en heb je niet meer de speciale app van bijvoorbeeld Tile zelf nodig.

Raak je je oortjes of koptelefoon kwijt? Ook die heb je weer makkelijk teruggevonden. Verschillende apparaten ondersteunen de Zoek mijn-app op Android. Hiertoe behoren de JBL Tour Pro 2 en de Tour One M2 en de Sony WH-1000XM5. AirPods kun je met de app nog niet terugvinden. Dit is alleen mogelijk met de Zoek Mijn-app op een iPhone. Mogelijk maken meer merken hun oordopjes en koptelefoon voor de app beschikbaar.

Daarnaast gaat de Zoek mijn-app op Android ook Nest-producten ondersteunen. Ben je er dus eentje kwijt, dan hoef je alleen maar even in de speciale app op je Android-telefoon te kijken.

Wanneer kan ik gebruik maken van de nieuwe app?

Het goede nieuws is dat Google de Zoek mijn-app wereldwijd gaat uitrollen. Toch zijn we in Nederland nog niet aan de beurt. Als eerste start Google met Android-telefoons in de Verenigde Staten en Canada.

De maanden daaropvolgend komen steeds meer landen aan de beurt. Google heeft echter nog geen exacte data gegeven.

Welke Android-telefoons ondersteunen Zoek mijn?

Hierover hoef je je eigenlijk geen zorgen om te maken. Het enige wat je nodig hebt is een smartphone die minimaal op Android 9 draait en een Bluetooth-verbinding kan maken. Aangezien dat besturingssysteem in 2018 uitkwam, kan haast iedereen er mee aan de slag.

Heb je een Google Pixel 8 of Pixel 8 Pro, dan krijg je zelfs nog een extra functie. Die smartphones zijn zelfs te vinden wanneer de smartphone is uitgeschakeld. Dat komt omdat Google de Bluetooth-chip zelfs als die uitgeschakeld is, stroom blijft geven.

De beste goedkope iPhones en Android-smartphones van 2024

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen