Zoveel beter is een EV echt voor het milieu ten opzichte van een benzinebak

Elektrische auto's Sam Dille 9 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Een elektrische auto stoot geen broeikasgassen uit, dus zou milieuvriendelijker moeten zijn dan een benzinebak. Is dat een feit of een fabel?

Er zijn veel redenen om een elektrische auto te kopen. Ze besparen je op lange termijn geld, je kunt ze makkelijk thuis opladen, en ze zijn heerlijk om in te rijden. Maar het belangrijkste argument is natuurlijk dat ze beter zijn voor het milieu.

Maar is een elektrische auto wel echt zo groen als iedereen zegt. Of kun je toch beter bij een benzinebak blijven? Wij zochten het voor je uit.

Is een elektrische auto echt groener dan een benzineauto?

Volgens Bloomberg New Energy Finance stoten elektrische auto’s over hun hele levensduur veel minder uit. De grootste factor hierbij is de energiebron die gebruikt wordt om de batterij op te laden. Hoe vervuilender de energiebron, hoe langer de totale uitstoot.

“In het begin stoten elektrische auto’s veel uit, vooral door de productie van de batterijen,” zegt Corey Cantor, senior associate bij Bloomberg. “Maar zodra ze de weg op gaan, halen ze auto’s met een verbrandingsmotor snel in. Dit vanwege de grote hoeveelheden uitlaatgassen die benzineauto’s produceren.”

Waarom je de elektrische auto in de toekomst nooit meer hoeft op te laden
Aan de lader. (Afbeelding: Unsplash/Jenny Ueberberg)

Bloomberg onderzocht de situatie in de Verenigde Staten, China, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Japan. Gemiddeld stoot een middelgrote elektrische auto die nu geproduceerd wordt na 250.000 kilometer rijden, 27 tot 71 procent minder CO2 uit dan een vergelijkbare benzineauto.

In de Verenigde Staten is dit omslagpunt bereikt na 41.000 kilometer, ongeveer twee jaar rijden. In China is dit 118.000 kilometer. Deze cijfers zullen in de toekomst een stuk lager zijn, omdat energienetwerken steeds groener worden en batterijtechnologieën steeds beter zijn.

Hoe zit het met de batterij?

Bovendien zijn de zeldzame aardmetalen in elektrische auto’s recyclebaar. Lithium-ionbatterijen bevatten vijf belangrijke grondstoffen: lithium, nikkel, kobalt, mangaan en grafiet, plus aluminium en koper. Het goede nieuws is dat gerecyclede mineralen net zo goed lijken te werken als de nieuwe. Toch zal mijnbouw voorlopig nog wel nodig blijven naast recycling.

“We kunnen tot 95 procent van de materialen in een lithiumbatterij terugwinnen en hergebruiken in nieuwe batterijen. Dit is milieuvriendelijker dan deze materialen opnieuw uit de grond te halen,” zei Tim Johnston, medeoprichter en voorzitter van Li-Cycle Holding Corp.

lithium accu
Tegenwoordig zit lithium in bijna elke batterij. (Afbeelding: Unsplash)

Ter vergelijking: fossiele brandstoffen kunnen maar één keer worden gebruikt. Vind je het milieu belangrijk, dan kun je dus beter gaan voor een elektrische auto. Wil je de overstap maken naar elektrisch rijden, dan zijn er een paar belangrijke dingen die je eerst wilt weten. We vertellen er alles over in onderstaand artikel.

Alles wat je wil weten over onderhoud voordat je een elektrische auto koopt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen