10 duurste en meest awesome action figures ooit

Gadgets Dennis Mons 22 jul 2022
Leestijd: 4 minuten

Het sparen van action figures kan behoorlijk rendabel zijn, want sommige zijn een fortuin waard. Maar welke speelgoedfiguurtjes moét in je handen krijgen?

De wereld van verzamelaars is soms krankzinnig. Zelfs ogenschijnlijke rommel kan ineens een vermogen waard zijn.

Investeer eerst in jezelf

Voordat we de lijst aftrappen, willen we je erop wijzen dat er een action figure is die technisch onbetaalbaar is: eentje van jezelf.

Tijdens San Diego Comic-Con heeft speelgoedfabrikant Hasbro aangekondigd dat je een een action figure van jezelf kan laten maken. Middels een 3D-scan kan je dus je knappe koppie op bijvoorbeeld een Power Ranger of Star Wars-kostuum laten zetten. Dat kost je slecht 59,99 dollar. Enig nadeel (vooralsnog); dat kan alleen in de VS of Canada.

Mocht je dus niet in die contreien wonen, hebben we een mooi lijstje van action figures waar je naar op naar zoek kan gaan tijdens vlooienmarkten.

dennis mons
Of je koopt er één van mij? Onbetaalbaar… (Afbeelding: Monsster Media)

1. Empire Strikes Back Medical Droid FX-7

Is dit het lelijkste en stomste Star Wars-speelgoed ooit? Wellicht. Wilde daarom niemand deze hebben? Hoogstwaarschijnlijk. Maar als je de FX-7 uit Star Wars in verpakking hebt, mag je jezelf vermogend achten. De prijs ligt namelijk rond de 11,5 duizend euro

action figures star wars
Lulligste droid ooit? (Afbeelding: Paul Fraser Collectibles)

2. Babe Ruth door McFarlane Toys

Deze honkballer uit de Bronx, New York, is zonder enige twijfel de beroemdste ‘slugger’ ooit. Ter ere van zijn overlijden maakte fabrikant McFarlane Toys een ‘imposible’ figuurtje van hem. En aangezien er maar vijf bestaan, kost het speeltje zo’n kleine veertien duizend euro.

action figure babe ruth
GOAT in honkbal. (Afbeelding: McFarlane Toys)

3. He-Man uit 1982

He-Man is voor velen een jeugdicoon. En hoewel je de originele action figure voor betrekkelijk weinig geld kan vinden op Comic-Cons en winkels, is de eerste versie in verpakking een vermogen waard. Je betaalt er al snel zo’n vijftien duizend euro voor. Grappig detail: destijds kostte de figure vijf euro.

action figure he-man
Meest epische held ooit. (Afbeelding: eBay)

4. Transformer G1 Hasbro Sky Lynx

Op zo’n lijst komen ook Transformers voor, en de Sky Lynx levert een flinke duit op (zo’n vijftien duizend euro). Het is dan ook een obscuur personage. De robot kan van een space shuttle in twee kleine robots veranderen. In het speelgoed zit een motor waardoor het kan bewegen. Tegenwoordig kinderspel, maar in 1986 was dat verbluffend.

action figures transformers
Wie was dit ook alweer? (Afbeelding: eBay)

5. Elastic Batman action figures

Er is een moment geweest in de 80’s dat kinderen geobsedeerd raakten door flexibele action figures, zoals Bend-Ems. Dat geldt ook zeker voor deze Elastic Batman. Maar hoe populair dan ook toentertijd: er zijn er slechts twee van over en je betaalt er dan ook zo’n vijftien duizend euro voor.

action figures batman
Rekken en strekken. (Afbeelding: Stretcharmstrongworld.com)

6. 1993 Teenage Mutant Ninja Turtles Scratch

We kunnen met gemak alle namen van de Turtles opdreunen, maar Scratch? Even geen idee. Waarschijnlijk is dat ook de reden dat dit een van de meest zeldzame Teenage Mutant Ninja Turtles-action figures is.

action figures scratch
Wellicht een van de meest obscure personage in de serie. (Afbeelding: eBay)

Deze Scratch levert zo’n achttien duizend euro op. Mocht je ook een Scratch hebben uit een andere lijn: check even de prijzen. De meesten zijn goed geld waard.

7. De eerste Superman-action figure

Supes had zijn debuut in Action Comics in 1938 en dus kon een action figure niet uitblijven. Niet veel later brak ook de Tweede Wereldoorlog uit, waardoor deze action figure bizar zeldzaam is. Daarom hangt er ook een prijskaartje aan van 25 duizend euro.

superman
Iconische eerste action figure van Supes. (Afbeelding: Action figure resource)

8. Darth Vader met telescoop Lightsaber

Heb je nog dertig duizend euro ergens liggen? Dan is deze eerste versie van Darth Vader uit Star Wars zeker de moeite waard. Speelgoedfabrikant Kenner trok dit model namelijk terug omdat de kleding én de lightsaber niet klopten. Wellicht heeft George Lucas erover geklaagd… terecht ook, Vader zag er wel wat lullig uit.

action figures darth vader
Apart, heel apart. (Afbeelding: Heritage Auctions)

9. Meer Star Wars action figures: Vlix uit de animatieserie Droids

We blijven nog even (en volkomen logisch) hangen bij Star Wars action figures, want deze Vlix is extreem zeldzaam. Dat komt ook zeker door het feit dat dit personage alleen in de animatieserie Droids zat. Heb je een Vlix zonder verpakking? Nog steeds goed voor vijf duizend euro. Heb je een Vlix ín verpakking: de geschatte prijs is inmiddels zestig duizend euro.

action figures star wars
Ach ja, Vlix. Wie kent hem niet? (Afbeelding: Hake's Auctions)

10. Valt de L’Oiseleur-pop onder action figures?

We hebben nu al een paar duizenden euro’s voor action figures voorbij zien komen. Maar het kan gekker. Wellicht is de L’Oiseleur technisch gezien niet een action figure. Toch heeft deze creatie meer dan tweeduizend bewegende delen. Dankzij die delen kan ze bijvoorbeeld fluit spelen of naar vogels kijken. Het is simpelweg action figure-kunst.

Wat dien je ervoor deze creepy hoepla op te hoesten? Ruim zes miljoen euro.

Ogen open houden dus op Marktplaats en eBay voor action figures; dankzij een onwetende verkoper kan je in één klap miljonair zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen