10 hacks om jezelf als een meester te leren programmeren

Tech Mark Hofman 13 apr 2023
Leestijd: 6 minuten

Programmeren is anno 2023 een ongelofelijk goede toevoeging aan je skillset. Het is niet alleen leuk om mooie dingen te maken, maar de vraag naar programmeurs is ook al jaren groot. Reden genoeg voor jou om het te leren?

Wie denkt dat je een hele opleiding moet volgen om te leren programmeren, heeft het mis. Een computer, en misschien iets te veel vrije tijd, zorgt ervoor dat je al een heel eind komt. De tips krijg je van ons.

Leren programmeren doe je in 10 stappen

We zijn natuurlijk geen keiharde professionals bij WANT die met gemak hele apps in elkaar trappen. Wat we wel zijn, is uiterst enthousiast en leergierig als de pest. We hebben dus onze eigen kennis gecombineerd met al het moois wat het internet ons te bieden heeft.

Dat brengt ons bij de volgende 10 stappen die je, wat ons betreft, goed op weg helpen.

#1 Waarom wil je leren programmeren?

Laten we bij het begin beginnen. Voordat je begint aan je nieuwe avontuur, is het goed om te weten wat je precies wil. Waarom wil je precies leren programmeren? Wat is je doel?

Gezien er ontzettend veel manieren zijn om te coderen, is een doel dus wel echt een goede navigator. Stort jezelf in het diepe en de weg zal snel uit zicht raken. Kies van tevoren wat je wil maken en de kans op slagen is gewoon veel groter.

10 hacks om jezelf als een meester te leren programmeren
(Afbeelding: Unsplash)

#2 Programmeertaal naar keuze

Het kiezen van een programmeertaal is misschien niet makkelijk, maar weet dat er echt geen foute keuze is. Natuurlijk is de één iets makkelijker dan de ander, maar over het algemeen is het leren van programmeren makkelijker zodra je überhaupt een taal kent.

Wel belangrijk is natuurlijk de keuze die je in de vorige stap gemaakt hebt. Doe dus goed onderzoek naar welke taal dit vereist en begin daar lekker mee. Hoe moeilijk dit misschien ook kan zijn.

Tipje van ons: op deze website krijg je een uitstekend beeld van welke talen je nodig hebt voor elk doel.

#3 Geduld is een schone zaak

We begrijpen het: je hebt het idee om een app te bouwen, dus wil je binnen een week kunnen coderen. Maar helaas, het leren programmeren duurt iets langer dan dit. Je hebt dus echt geduld nodig.

10 hacks om jezelf als een meester te leren programmeren
(Afbeelding: Unsplash)

Eén van de zaken die belangrijk zijn, heeft te maken met de grootte van je project. Stort jezelf niet in het diepe, want je zult het overzicht volledig kwijt zijn. Verdeel je project in simpele stappen, behoud het overzicht en wees geduldig voor het eindresultaat.

Kom je er overigens achter dat een bepaalde leermethode echt niet goed bij je past of niet werkt? Dan is het natuurlijk ook helemaal geen probleem om een andere methode te kiezen. No worries.

#4 Leren programmeren door apps voor kinderen

Het klinkt misschien een beetje gek, maar klein beginnen mag je ook letterlijk nemen. Er zijn anno 2023 voldoende iPhone- en Android-apps die kinderen leren programmeren. Doorgaans gebeurt dit door een simplistische opzet die vooral vermakelijk is gemaakt.

Als volwassene kun je ook uitstekend gebruikmaken van deze applicaties. Voor je gevoel misschien een beetje lastig, maar voor het eindresultaat is het een absolute must!

10 hacks om jezelf als een meester te leren programmeren
(Afbeelding: Unsplash)

#5 Gebruik een gratis website om te oefenen

Naast het feit dat je geen hele opleiding hoeft te volgen om te leren programmeren, heb je ook echt geen diepe zakken nodig. Met behulp van de juiste websites kun je oefenen als een malle en heb je het coderen zo onder de knie.

We kunnen binnenkort zeker een lijst bouwen met de beste websites, maar op dit moment kun je zonder twijfel uit de voeten bij Bento. Het is een makkelijke tool die de beste websites voor je selecteert en je helpt om je doel te bereiken.

#6 Een cursus coderen kan nooit kwaad

Wie zichzelf niet helemaal aan de gang krijgt door middel van een online tutorial, kan natuurlijk altijd een cursus doen. En wat dat betreft leven we in een gouden tijd, want die zijn er in overvloed.

Dat kan natuurlijk wat geld kosten, maar het hoeft niet. Net als online tutorials is het ook mogelijk om een online cursus te volgen, zonder ook maar een cent te betalen. Feest!

10 hacks om jezelf als een meester te leren programmeren
(Afbeelding: Unsplash)

Wil je het trouwens echt heel serieus aanpakken? Harvard University heeft een gratis online cursus voor je die tussen de zes en achttien uur per week kost. Maar goed, dan heb je natuurlijk wel wat.

#7 Leren programmeren dankzij gratis boeken

Boeken, kennen we ze nog? Als een online methode je duidelijk niet helpt, is het natuurlijk altijd mogelijk om naar het oude vertrouwde papier te grijpen. In theorie dan, want eigenlijk zijn er talloze gratis boeken te vinden die je online kunt downloaden. Gewoon lezen op je smartphone, tablet of computer dus.

Waar je precies moet zoeken? Nergens, want in dit artikel tref je maar liefst 300 gratis boeken aan over programmeren. Feest!

#8 Games zijn je allerbeste vrienden

Dat we bij WANT enthousiast zijn over games, hoeven we je natuurlijk niet meer te vertellen. We smijten het te pas en te onpas in je gezicht. Al hebben we er in dit geval wel een goede reden voor. Ook via deze weg kun je jezelf leren programmeren.

10 hacks om jezelf als een meester te leren programmeren
(Afbeelding: Unsplash)

Een van de beste manieren om iets te leren is spelenderwijs. Je kunt er dus voor kiezen om een game zelf te maken, maar dan leer je juist datgene wat het mogelijk moet maken. Tijd om dus het werk van anderen, zoals Code Combat en CodinGame, te proberen.

#9 Een mentor is key

Je kunt natuurlijk nog zoveel online lessen volgen, boeken lezen, kinder-apps gebruiken of spelletjes spelen: niets haalt het natuurlijk bij iemand met ervaring. Iemand die de tijd heeft, en ook neemt, om je het vak in zijn geheel te leren.

Hoewel niet iedereen een programmeur in zijn omgeving heeft, is het wel zo dat de meesten van ons zich in de magische wereld van het internet bevinden. Een kleine oproep op social media kan in dat geval al snel wonderen doen. Kijk dus of er mensen zijn die bereid zijn om te helpen en stort vervolgens al je vragen op hen. Zo leer je natuurlijk het snelst.

#10 Leren programmeren door de code van anderen

Wie een beetje basiskennis heeft van programmeren, kan natuurlijk al snel inspiratie halen uit het werk van anderen. Het kan bijvoorbeeld heel handig zijn om de code die door iemand anders is geschreven, te bekijken.

Je hoeft natuurlijk niet gelijk je favoriete applicaties te hacken. Er zijn, dankzij de vele open-source-codes die online rondzwerven, genoeg mogelijkheden om het ook gewoon legaal te doen. Bekijk het werk van iemand anders, herken de structuur en pas het toe op je eigen projecten.

5 magische gadgets uit sciencefiction-films die echt bestaan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen