De 10 populairste elektrische auto’s om te kopen in 2023

Elektrische auto's Sam Dille 14 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

De elektrische auto wordt met de dag populairder. Des te leuker om elk jaar terug te kijken naar de verkoopcijfers van EV’s. Maar welk model is nu eigenlijk het populairst?

JATO Dynamics, een wereldwijd automarkt-onderzoeksbureau, doet elk jaar onderzoek naar de EV-verkoop. De cijfers van 2022 zijn deze week gepubliceerd, samen met een top tien van bestverkochte elektrische auto’s.

Dit is de absolute marktleider

Toyota was in 2022 de grootste fabrikant. Het merk verkoopt wereldwijd de meeste elektrische auto’s en staat maar liefst vijf keer in de top tien van bestverkochte EV-modellen. De Toyota RAV-4 staat zelfs op de eerste plek.

Tesla is ook goed vertegenwoordigd in de top tien. Het merk van Elon Musk is, naast Toyota, de enige die meer dan één elektrische auto in de top 10 heeft: de Model Y en Model 3. De enige Ford in de top 10 is de F-150. Ook Honda en Nissan hebben een plekje in de ranglijst met de CR-V en de Sentra.

Check hier de volledige top tien van de populairste elektrische auto’s:

#1 Toyota RAV 4 – 1.016.000 stuks.
#2 Toyota Corolla – 992.000 stuks.
#3 Tesla Model Y – 747.000 stuks.
#4 Honda CR-V – 733.000 stuks.
#5 Toyota Camry elektrische auto – 673.000 stuks.
#6 Toyota Hilux – 632.000 stuks.
#7 Nissan Sentra – 566.000 stuks.
#8 Toyota Corolla Cross – 530.000 stuks.
#9 Ford F-150 – 525.000 stuks.
#10 Tesla Model 3 – 482.000 stuks.

Toyota RAV 4
‘s Werelds best verkochte EV (Afbeelding: Toyota)

Hoeveel elektrische auto’s worden er wereldwijd verkocht?

Volgens gegevens van JATO Dynamics, die de officiële cijfers van 53 landen heeft en schattingen maakte van nog eens 90 landen, werden er vorig jaar wereldwijd 79,4 miljoen EV’s verkocht! Dat aantal is inclusief pick-ups, lichte bedrijfsvoertuigen en lichte bestelwagens. Nu denk je vast dat dit een enorme hoeveelheid is. Maar het aantal verkopen is ten opzichte van een jaar eerder juist gedaald. In 2021 werden er 80,7 miljoen aankopen geregistreerd.

Opvallend is dat er wél een hoop markten voor elektrische auto’s aan het groeien zijn. Bijvoorbeeld in landen als India, het Midden-Oosten, Afrika en Zuidoost-Azië. Hun wereldwijde aandeel in de EV-industrie is gegroeid naar 24 procent. Ter vergelijking: Noord-Amerika, Europa en China zijn goed voor 69 procent.

Hoe doet Tesla het op het wereldtoneel?

Tesla kende een omzetstijging van 43 procent. JATO voorspelt dat dit aantal aankomend jaar alleen maar zal toenemen. Tesla is namelijk begonnen met het verlagen van de prijzen van haar elektrische auto’s.

Tesla is ook bezig met het opzetten van Superchargers in Noord-Amerika. Deze openbare laadstations kunnen ook gebruikt worden door elektrische auto’s die niet van de autofabrikant zelf zijn. Het klinkt als iets geweldigs, maar het blijkt in de praktijk een ramp. Benieuwd hoe dat zit? Check dan even dit artikel.

Tesla belooft universeel laden elektrische auto, maar de praktijk is een ramp

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen