Tesla belooft universeel laden elektrische auto, maar de praktijk is een ramp

Tech Sam Dille 14 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Tesla opende vorige maand haar eerste Superchargers in New York en Californië. Deze openbare laadstations kunnen ook gebruikt worden door elektrische auto’s die niet van de autofabrikant zelf zijn. Wat een geweldige uitvinding moet zijn, lijkt echter uit te lopen op een fiasco. Dit is waarom.

YouTuber Marques Brownlee nam vorige week zijn Rivian R1T mee naar een Tesla Supercharger in New York. In een video vertelde hij dat het bezoek een chaos was. Hij moest namelijk twee parkeerplaatsen innemen, omdat de oplaadpoort aan de voorkant van zijn elektrische auto zit. Dat terwijl het openbare laadstation geoptimaliseerd is voor Tesla’s, die de oplaadpoort in de hoek linksachter van de auto hebben. Niet heel handig dus.

Te korte laadkabels voor de elektrische auto’s

Brownlee zei in de video dat hij denkt dat deze openbare laadstations een doorn in het oog zijn van Tesla-gebruikers. Hij vertelde: “Als ik een Tesla-gebruiker was, zou ik me zorgen maken over mijn laad-ervaring. Die wordt vast een stuk minder goed, omdat meer mensen opladen. Er zijn vast ook andere mensen die meerdere plekken tegelijk moeten innemen met hun elektrische auto, zoals ik.”

De situatie werd alleen maar erger toen een Lucid EV en een F-150 Lightning EV gingen opladen. Voor de F-150 Lightning-bestuurder was het gemonteerde oplaadsnoer van de Tesla-oplader veel te kort. Toen de bestuurder het snoer heel ver naar voren had getrokken, was het net lang genoeg. Maar deze was volledig strak getrokken.

De F-150 Lightning-bestuurder, Tom Moloughney, vertelt in zijn eigen YouTube-video dat hij liever zijn elektrische auto zijwaarts had geparkeerd. Dan neemt het voertuig echter drie laadplekken in beslag. Ook voor de Lucid-bestuurder was de kabel niet lang genoeg. Het openbare laadstation is dus nog erg gericht op de Tesla-gebruiker.

Tesla-eigenaren zijn niet blij

Voor een Tesla-gebruiker zijn deze openbare laadstations geen uitkomst. “Binnenkort wordt het voor Tesla-gebruikers moeilijker om overal op te kunnen laden, omdat Superchargers overvol raken met andere voertuigen”, zegt Moloughney in zijn video.

Elon Musk noemde de video van Brownlee ‘interessant’ op Twitter. De miljardair stemde ermee in om eerder dit jaar te beginnen met enkele superchargers voor niet-Tesla-eigenaren.

Voorheen waren de laders alleen toegankelijk voor eigenaren van de elektrische auto’s van Musk. Of de Superchargers binnenkort worden verbeterd is op moment van schrijven niet bekend.

Het nieuwe meesterplan van Tesla is onthuld door Elon Musk

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen