10 Star Wars-feitjes die zelfs de grootste fan nog niet kent

Films & Series Mark Hofman 4 mei 2022
Leestijd: 5 minuten

Het is een prachtige dag voor Star Wars-fans. May the 4th, zoals 4 mei ook wel genoemd wordt, staat volledig in het teken van de gigantische filmfranchise. Tijd om je kennis erover eens goed te testen.

Er zijn namelijk een hoop fanatieke fans op het gebied van Star Wars. De vraag is alleen: weten ze echt alles? Om die reden zetten we 10 opvallende feiten voor je op een rij.

Star Wars: 10 feiten die je nog niet kent

Echte diehard fans weten bijna alles over de Star Wars-franchise. Behoren de volgende 10 feiten daar ook bij of kom je achter compleet nieuwe dingen? We hopen uiteraard het laatste.

#1 Chewbacca beschermd voor jagers

Chewbacca is een bijzondere verschijning. Vinden wij niet alleen, maar jagers uit Redwood (in het noorden van Californië) ook. George Lucas vond in de Amerikaanse bossen de perfecte plek om Endor tot leven te wekken. Het probleem was echter dat het bos vol zat met jagers. Acteur Peter Mayhew, die de rol van Chewbacca speelt, moest daarom beschermd worden door bodyguards met felle jassen. Hij had van een afstandje namelijk wel heel veel weg van een beer.

Al waren dat niet zijn enige zorgen. Door zijn opvallende kostuum had de gehele crew van Star Wars te maken met enthousiastelingen die naarstig opzoek waren naar Bigfoot. Zo laat Mayhew zelf weten op deze Reddit-pagina.

#2 Carrie Fisher sloeg Oscar Isaac 40 keer in het gezicht

In Star Wars: The Last Jedi stonden Poe Dameron (Oscar Isaac) en Leia Organa (Carrie Fisher) lijnrecht tegenover elkaar. Een verhitte discussie eindigde met een klap in het gezicht van Dameron. Een scene die niet alleen op de eerste draaidag gefilmd werd, maar ook nog eens een aantal keren misging. Volgens Isaac moest de scene zo vaak opnieuw gespeeld worden, dat de acteur uiteindelijk 40 keer in het gezicht geslagen is. Ouch!

#3 Obi-Wan had een hekel aan Star Wars

Sir Alec Guinness, de man die Ben Kenobi speelde in A New Hope, had eigenlijk een hekel aan Star Wars. Dat is onder andere te lezen in zijn autobiografie A Positively Final Appearance. In het boek laat hij weten dat een kind hem benaderde voor een handtekening, omdat hij Star Wars inmiddels al 100 keer gezien had. Hij kreeg de handtekening, maar dan wel alleen als hij Sir Alec Guinness zou beloven de film nooit meer te bekijken.

#4 Een andere naam voor Yoda

De naam Yoda is er eentje die iedere Star Wars-fan, en zelfs mensen die niets met de franchise hebben, wel kennen. Toch had het helemaal anders kunnen lopen. Veel fanatiekelingen weten dat het personage in het originele script ‘Minch Yoda’ genoemd werd. Wat veel mensen niet weten is dat er, in een hele vroege versie van het script, ook een andere naam gebruikt werd. Kan jij jezelf The Empire Strikes Back voorstellen waarin we kennismaken met…Buffy?!!

Wist je trouwens dat niet alleen de naam van Yoda is veranderd? Voordat gebruikgemaakt werd van een pop, was het de bedoeling dat de oude Jedi-meester gespeeld zou worden door een aap. Aan onderstaande foto te zien, maar goed dat dit plan niet doorgedrukt is.

#5 Boba Fett ontmaskerd

Ten tijden van The Empire Strikes Back was het voor veel mensen de vraag wie er nu precies onder het masker van Boba Fett zou zitten. Het mooie is echter dat de acteur die het personage speelde zonder masker in de film te zien is. Al is het niet gek dat het je niet is opgevallen.

Jeremy Bulloch heeft in een interview laten weten de rol van Luitenant Sheckil op zich te nemen. In Cloud City sleept de acteur Princess Leia weg. Een paar momenten later staat diezelfde acteur, volledig verkleed als Boba Fett, op Luke Skywalker te schieten.

#6 Compleet ander einde voor Star Wars

Star Wars eindigt, in Return of the Jedi, met een vrolijke noot. Het goede wint van het kwaad, iedereen blij. Toch had het allemaal helemaal anders kunnen lopen. George Lucas had oorspronkelijk het idee om de eerste trilogie toch iets donkerder te eindigen. Zo was het in eerste instantie het idee dat Luke Skywalker het stokje van Darth Vader over zou nemen. Brr.

#7 Darth Maul knippert niet

Darth Maul is nu niet bepaald een gezellig personage te noemen. De Sithlord uit The Phantom Menace had een vrij beangstigende uitstraling. Niet alleen vanwege zijn heftige make-up, maar ook zeker vanwege het feit dat hij amper knippert met zijn ogen. Een interessant detail dat toevallig ontstond.

Acteur Ray Park droeg rode contactlenzen voor zijn rol als Darth Maul. Het zag er interessant uit, maar voor de acteur waren ze alles behalve een pretje. Ze zorgden er bijvoorbeeld voor dat knipperen niet alleen veel moeite kostte, maar ook nog eens zeer deed. Erg vervelend, maar het gaf het personage dusdanig een extra dimensie dat de crew besloot het zo te laten.

#8 Qui-Gon en Obi-Wan aan de Lady razor

De gadgets die in Star Wars-films gebruikt zijn ogen zeer futuristisch, maar zijn soms gemaakt van de meest simpele dingen. In The Phantom Menace gebruikten Qui-Gon Gin en Obi-Wan Kenobi bijvoorbeeld scheermesjes voor vrouwen als communicatiemiddel. Uiteraard wel met hier en daar een kleine aanpassing.

#9 Een echte oorlog vanwege Star Wars

Het volledig verhaal van Star Wars is gericht op een fictieve oorlog in de ruimte. Al heeft de productie ook in de echte wereld het één en ander los weten te maken. Sterker nog: de film veroorzaakte bijna een oorlog tussen Tunesië en Libië.

George Lucas zag de woestijn in Tunesië als dé plek voor Tatooine. Hoewel het resultaat op camera fantastisch is, was er op politiek gebied aardig wat gedoe over. Muammar Gaddafi, de dictator van Libië, dreigde met harde maatregelen als de regering van Tunesië een militair voertuig niet van de grens met het land zou verwijderen. Dat voertuig was echter geen militair voertuig, maar een Jawa Sandcrawler.

#10 Het geluid van Chewbacca

Het geluid van Chewbacca is iconisch, maar wat is het nu precies? De man die verantwoordelijk was voor dit geluid, Ben Burtt, legde het in een interview uit.

“Chewbacca’s mond kon alleen open en sluiten, dus moest er een geluid komen die er realistisch bij past”, liet hij weten. Uiteindelijk voegde hij huil- en brulgeluiden van verschillende dieren bij elkaar. Denk hierbij aan leeuwen, zeehonden, walrussen en dassen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen