Doctor Strange 2: Marvel slaat de plank mis

Films & Series reviews Jeroen Kraak 4 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

De hype rond Doctor Strange in the Multiverse of Madness is groot. Jammer genoeg kan de film dat niet waarmaken.

Spider-Man: No Way Home is een van de beste films van de afgelopen jaren. In de titel zagen we natuurlijk ook Doctor Strange schitteren. Bovendien kwam na de film een eerste trailer voor Doctor Strange in the Multiverse of Madness. Het zorgde voor een enorme hype voor die film. Van dat succes kan het echter niet profiteren.

Welkom in de indrukwekkende Multiverse

Tijdens Spider-Man: No Way Home zagen we hoe Doctor Strange met een verboden spreuk het Multiverse opent. In de nieuwe film gaat die reis verder omdat een sterke kracht de aarde bedreigt. Doctor Strange moet door verschillende versies van de wereld reizen om deze te kunnen stoppen.

Laten we beginnen met het goede. Zoals we ook in de trailers hebben kunnen zien, is de film grafisch fantastisch. De special effects vliegen van je scherm en zien er overtuigend uit. Er zit bovendien een paar scènes in die echt oogstrelend zijn en die bijna in een digitaal filmmuseum zou kunnen. We kunnen in ieder geval vertellen dat je nog nooit zo naar muziek hebt gekeken – ja, met je ogen – als in deze film. Wat dat betreft komt die verwachting helemaal uit.

Het verhaal is (Doctor) Strange

Het gaat echter mis met het verhaal zelf. Van Marvel zijn we natuurlijk prachtige scripts gewend die het superheldengenre naar een nieuw niveau brengen. Dat valt bij Doctor Strange in the Multiverse erg tegen. Zonder te spoilen kun je wel zeggen dat het verhaal niet overtuigend is. Vooral de verhaallijn van Scarlet Witch/Wanda is flinterdun. Voor haar gaat verder waar WandaVision is gestopt en we zien dat de heldin moeite heeft om haar kinderen te doen vergeten. Het lijkt een mooie grondslag voor een lijn waar je veel mee kunt doen, maar de makers gaan hier weinig overtuigend mee om.

Doctor Strange in the Multiverse of Madness
Wanda/Scarlet Witch is terug. (Afbeelding: Disney)

Er zit bovendien veel slordigheid in de film. De hoofdpersonages in Doctor Strange in the Multiverse of Madness bezitten allemaal magie. Toch is het bizar om te zien dat die magie op sommige momenten wel wordt gebruikt en op andere momenten niet. Zo kan Wong (de tovenaar uit Shang-Chi) zich op het ene moment wel teleporteren, maar wanneer het echt nodig is en hij in levensgevaar is, doet hij het niet. Iets wat nergens op slaat.

Slordig

Die zelfde slordigheid zie je ook in een van de beginscènes. Je ziet een groot monster door de straat stormen en dus zie je iedereen wegvluchten. Echter komt uit de middle of nowhere ineens een motor aanracen die he beest kan gebruiken als wapen. Het is een klein dingetje, maar in de film zijn best wat van die momenten wat het gewoon minder maakt.

Doctor Strange in the Multiverse of Madness
Heel veel madness. (Afbeelding: Disney)

Hetzelfde heeft Doctor Strange in The Multiverse of Madness ook met de stijl, of eerlijk gezegd het gebrek daarvan. Het ene moment wil het een horror zijn, terwijl het op een andere moment een typische Marvel-film wil lijken. Het zorgt ervoor dat beiden niet van de grond komen. Zo zitten er een aantal jump scares in die niet het beoogde effect halen en is het niet geheel duidelijk wat de makers nu willen. Marvel heeft met haar series op Disney+ juist wel laten zien dat verschillende stijlen heel goed samen kunnen gaan met het MCU.

Doctor Strange in the Multiverse of Madness

Marvel

6 Score

Pluspunten

  • Grafisch indrukwekkend
  • Goede acteurs

Minpunten

  • Zwak verhaal
  • Slordige momenten
  • In conflict met zichzelf

Doctor Strange in the Multiverse of Madness is zeker niet de beste Marvel-film van de afgelopen jaren. Het gaat ten onder aan de hype die er vooraf was door de spectaculaire Spider-Man-film. oHet is het een grafisch meesterwerk, met een zwak en slordig verhaal. Desondanks is het wel vermakelijk om even tussendoor te kijken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen