Mark Hofman
Mark Hofman Films & Series 4 mei 2023
Leestijd: 6 minuten

May the 4th: 10 buitenaardse Star Wars-geheimen die je nog niet kent

Als er één belangrijke dag is voor Star Wars-fans, dan is het May the 4th wel. Het is namelijk de dag waarop liefhebbers van over de hele wereld samenkomen om hun liefde voor de franchise te vieren. Een mooi moment om de doorgaans uitgebreide kennis eens goed te testen.

Dat doen we door WANT-hoofdredacteur Mark Hofman 10 verschillende geheimen op een rij te zetten. Geheimen waarvan hij overtuigd is dat er ten minste één de fans zal verrassen. Hopelijk. Misschien. Happy May the 4th!

10 Star Wars-geheimen die zelfs grote fans niet kennen

Hoewel ik mezelf direct in de vinger snij door te roepen dat grote Star Wars-fans deze 10 geheimen niet kennen, moet ik eerlijk bekennen dat ik er een legitieme reden voor heb. Collega en vriend Dennis Mons is zo’n heerlijke geek die het Empire-embleem op z’n rechterkuit heeft laten tatoeëren.

Dat zelfs de beste man een paar van de onderstaande feiten nog niet kende, zegt dus genoeg. Geniet!

#1 Jedi: de samoerai-krijgers van het universum

We kennen de Jedi al jaren als de vreedzame monniken met hun prachtige lightsabers, maar dat had er heel anders uit kunnen zien.

De oorspronkelijke naam van de krijgers was Jedi-Bendu. Niet zonder reden, want in de eerste versie van het script waren het een soort samoerai-krijgers. Heel ander verhaal dus.

May the 4th: 10 buitenaardse Star Wars-geheimen die je nog niet kent
Hoe vet is dit? (Afbeelding: Disney)

#2 Obi-Wan Kenobi vond Star Wars maar niets

Sir Alec Guinness, de acteur die in de originele trilogie de rol van Obi-Wan Kenobi vervulde, vond Star Wars helemaal niets. Naar zijn mening waren de dialogen dramatisch en had hij tijdens de opnames geen idee wat hij deed.

Pas toen de films echt een grote impact hadden op de wereld, was hij blij dat hij de rol van Kenobi vervulde.

#3 Darth Vader eigenlijk niet de vader van Luke?

In The Empire Strikes Back zit een iconisch filmmoment. Aan het einde van het gevecht in Cloud City (Bespin) sprak Darth Vader de woorden ‘No. I am your father’ uit.

Hoewel iconisch was dit oorspronkelijk niet het plan van George Lucas. Pas toen er aan het script van de volgende film, The Return of the Jedi, werd gewerkt, kwam het idee dat Darth Vader eigenlijk de vader van Luke was.

May the 4th: 10 buitenaardse Star Wars-geheimen die je nog niet kent
‘Luke, de kans is aanwezig dat ik iets te maken heb met de oprichting van je bestaan’ (Afbeelding: 20th Century Fox)

#4 Star Wars: Yoda was eigenlijk een…witte aap?

Net zo iconisch als de scène uit The Empire Strikes Back is Yoda. De kleine groene Jedi-meester heeft de harten van fans gestolen. Al had men niet altijd het idee om zijn iconische uiterlijk te geven.

Star Wars had eigenlijk een grote witte aap als personage moeten hebben. Zijn naam: Yoda. Het ontwerp veranderde tijdens het productieproces, omdat de makers het gevoel hadden dat hij te veel op een Wookiee zou gaan lijken.

#5 Han Solo schoot toch echt als eerst

De meest gevoerde discussie binnen de filmindustrie is toch wel: schoot Han Solo nu als eerste of niet? De beroemde scène waarin het personage Greedo doodschiet zorgt voor pittige gespreksstof, maar het antwoord is er.

Hoewel het niet de bedoeling was om Han Solo als eerste te laten schieten, is dat uiteindelijk wel wat er gebeurde. Tijdens de productie werd de scène aangepast en de rest is geschiedenis.

May the 4th: 10 buitenaardse Star Wars-geheimen die je nog niet kent
Schieten tot je een ons weegt (Afbeelding: 20th Century Fox)

Het ontstaan van May the 4th

Het is vandaag dus een bijzondere dag voor fans van Star Wars. May the 4th is een ode aan de franchise en ontstaan als een woordspeling op de beroemde zin ‘May the Force be with you’. Dat is dan ook de reden dat de dag op 4 mei is gepland, omdat deze twee zinnen veel gelijkenissen met elkaar hebben.

Het begon eerst als een informeel feest onder fans, maar groeide uit tot een jaarlijks evenement. Fans van over de hele wereld verklaren de liefde voor Star Wars. Net als bedrijven overigens, want er zijn verschillende evenementen en kortingen aan deze prachtige dag gekoppeld.

Er is overigens geen specifieke datum waarop May the 4th voor het eerst werd gevierd. Het werd echter wel voor het eerst publiekelijk benoemd in 1979. Margaret Thatcher, oud-premier van het Verenigd Koninkrijk, gebruikte de zin namelijk in een advertentie.

#6 Star Wars niet bedacht door George Lucas zelf

Nee, Star Wars is wel degelijk door George Lucas bedacht. De personages, het verhaal en de uiteindelijke films komen allemaal uit het koppie van de Amerikaan. Maar dat geldt niet voor de naam van zijn franchise.

May the 4th: 10 buitenaardse Star Wars-geheimen die je nog niet kent
Pittig stokkie! (Afbeelding: 20th Century Fox)

Lucas zelf had het idee om de eerste film de titel The Adventures of Luke Skywalker te geven. Het is zijn vrouw die bedacht dat Star Wars misschien iets beter paste.

#7 De eerste ‘May the Force be with you’

We kunnen er tijdens May the 4th niet omheen: de eerste uitgesproken ‘May the Force be with you’ ooit. Hoewel de zin in de loop der jaren ongelofelijk veel is uitgesproken, gaat de eer voor de eerste ooit natuurlijk naar slechts één personage.

Dat personage is General Dodonna. Later werd de zin overgenomen door de Jedi en groeide het uit tot een iconische uitspraak.

#8 Star Wars: Chewbacca sprak…Engels?

Wist je dat in de originele versie van de films, Chewbacca’s dialoog in het Engels was geschreven? Pas op een later moment werd besloten om het te veranderen naar een Wookiee-geluid.

Op het internet zijn oude opnames te vinden waar de stem van acteur Peter Mayhew vanuit het pak te horen is.

#9 Een kus die niet gepland was

Tja, die kus tussen Luke en Leia. Wie het hele verhaal van Star Wars kent, weet inmiddels dat die een beetje gek was. Maar daar dachten de makers ook over.

Hoewel de scène de uiteindelijke versie van The Empire Strikes Back haalde, was het oorspronkelijk niet de bedoeling. Maar Luke’s jaloezie zorgde voor een mooie twist in het verhaal, waar fans destijds ontzettend verward door raakten.

#10 Kleur van de lightsaber stond niet vast

De lightsaber is een ontzettend machtig wapen die elke Star Wars-fan eens met liefde uit zou proberen. Toch zagen ze er in het originele concept iets anders uit dan we ze kennen.

Zo werd bijvoorbeeld vrij laat pas bepaald dat het wapen van de Jedi een kleur moest krijgen. Het hele idee van de Kyber-kristallen was dus nog helemaal niet aan de orde toen.

Zo zie je maar, zelfs als grootste Star Wars-fan zijn er nog geheimen te ontdekken over deze legendarische franchise. En nu je deze 10 geheimen weet, ben je weer een stapje dichter bij het worden van een echte Jedi-meester. Happy May the 4th!

7 magische geheimen over Harry Potter die je waarschijnlijk niet wist

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!