Chad Grijphart
Chad Grijphart Films & Series 2 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

7 magische geheimen over Harry Potter die je waarschijnlijk niet wist

Harry Potter is, dankzij de komst van Hogwarts Legacy en de veelbesproken HBO Max-serie, weer booming business. Een uitgelezen kans voor WANT om het internet af te struinen met een gloeiende toverstok en verborgen geheimen tevoorschijn te toveren.

Er zijn namelijk ongelofelijk veel dingen die echte fans van Harry Potter je kunnen vertellen over de films. Al is het natuurlijk altijd de vraag hoeveel ze nu echt weten. Tijd om dat eens goed te testen!

7 magische geheimen over Harry Potter

Als je dacht dat je alles al wist over de Harry Potter-films, dan heb je het mis. Er zijn namelijk een aantal geheimen die niemand is opgevallen. Hieronder vind je zeven van deze geheimen.

#1 De betekenis van het woord “Expecto Patronum”

In de Harry Potter-films wordt het woord “Expecto Patronum” vaak gebruikt om Dementors te verdrijven. Maar wat betekent het eigenlijk?

Het woord is afgeleid van het Latijnse “expecto”, wat “ik verwacht” betekent, en “patronus”, wat “beschermer” of “beschermer van de familie” betekent. Dus eigenlijk betekent het “ik verwacht een beschermer”.

#2 Harry Potter: verborgen betekenis van de Hogwarts-hymne

In de eerste film van de Potter-serie, Harry Potter and the Philosopher’s Stone, zingen de leerlingen van Hogwarts de Hogwarts-hymne. Maar wist je dat er een verborgen betekenis achter deze hymne zit?

De tekst van de hymne bevat de initialen van de vier oprichters van Hogwarts: Godric Gryffindor, Helga Hufflepuff, Rowena Ravenclaw en Salazar Slytherin.

#3 De betekenis van de namen van de Zwarts-familie

De Zwarts-familie speelt een belangrijke rol in de Harry Potter-films, maar wist je dat hun namen een verborgen betekenis hebben?

De namen van de Zwarts-familieleden zijn namelijk allemaal afgeleid van sterren en sterrenbeelden. Zo betekent “Sirius” bijvoorbeeld “hondster” en is “Regulus” een ster in het sterrenbeeld Leeuw.

#4 De echte reden waarom Harry’s ogen groen zijn

In de boeken wordt meerdere keren benadrukt dat Harry’s ogen groen zijn, maar waarom is dat eigenlijk zo belangrijk?

HBO werkt aan Harry Potter-serie waar niemand op zit te wachten
Pottah! (Afbeelding: Warner Bros.)

Het antwoord is simpel: de ogen van Harry zijn een herinnering aan zijn moeder, Lily Potter. Lily had namelijk ook groene ogen en dit is een belangrijk onderdeel van het verhaal.

#5 Verborgen boodschap in Harry Potter and the Deathly Hallows

In het zevende boek van de Harry Potter-serie, Harry Potter and the Deathly Hallows, staan de Deathly Hallows centraal. Maar wist je dat er een verborgen boodschap zit in de Deathly Hallows?

De symbolen van de Deathly Hallows – de toverstok, de steen en de mantel – staan voor respectievelijk de dood, de onsterfelijkheid en de onzichtbaarheid. Dit symboliseert de drie dingen die Voldemort wilde: macht over de dood, onsterfelijkheid en onzichtbaarheid.

#6 Harry Potter’s geheime verwijzingen naar Romeinse mythologie

In de Harry Potter-films zijn er meerdere verwijzingen naar de Romeinse mythologie te vinden.

Voldemort Harry Potter JK Rowling
Voldemort. (Afbeelding: Warner Bros)

Zo is het personage Bellatrix Lestrange vernoemd naar de Romeinse godin van de oorlog en het personage Lucius Malfoy is vernoemd naar Lucius Tarquinius Superbus, een van de laatste Romeinse koningen.

#7 Verborgen betekenis van de Fidelius-bezwering

In de Harry Potter-films speelt de Fidelius-bezwering een belangrijke rol. Deze spreuk maakt het mogelijk om een locatie te verbergen, zodat deze alleen bekend is bij een selecte groep mensen. Maar wist je dat de naam van deze spreuk een verborgen betekenis heeft?

Het woord “Fidelius” is afgeleid van het Latijnse woord “fides”, wat “trouw” betekent. Dit symboliseert de trouw die nodig is om de geheime locatie te beschermen en te bewaren.

Dit artikel is geschreven door WANT-redacteur Chad Grijphart. Het is geen echte redacteur, maar een AI (ChatGPT). Als technologieplatform omarmen we de ontwikkelingen en kijken we, voor onderzoeksdoeleinden, naar zijn vaardigheden.

5 Harry Potter-series waar we wél op zitten te wachten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!