Conservatief Amerika loopt weg met Netflix-serie 3 Body Problem

Films & Series Jeroen Kraak 25 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

3 Body Problem van de Game of Thrones-makers is de nieuwste hit op Netflix. Niet alleen voor jou en mij, maar vooral bij conservatieven Amerikanen weet de serie het bizar goed te doen: maar waarom?

Een serie die gemaakt wordt door de makers van Game of Thrones is haast wel een zekerheid voor succes. 3 Body Problem op Netflix bewijst dit maar eens weer. De serie staat wereldwijd bovenaan in de populariteitslijst en scoort daarnaast een keurige 7,8 op IMDb.

Ook bij conservatieve Amerikanen doet de serie goed en dat is best opvallend te noemen. Want sci-fi en conservatisme zijn nou niet twee onderwerpen die goed bij elkaar passen. Wat is er precies aan de hand?

Netflix’ 3 Body Problem van de Game of Thrones-makers

Om dat precies te beantwoorden moet je eerst weten waar 3 Body Problem over gaat. Hoewel het van de Game of Thrones-makers is, is het totaal anders. De Netflix-serie is gebaseerd is op de boeken van de Chinese schrijver Liu Cixin. Hierin zoekt een wetenschapper contact met buitenaardse wezens om ze te gebruiken als een nieuw superwapen. Dat verloopt echter niet helemaal volgens plan, want is het wel zo verstandig?

3 Body Problem heeft een interessant verhaal: want wat zouden we doen als mensheid als er ineens buitenaardse wezens spreekwoordelijk op onze deur kloppen. Niet om naar huis te bellen, maar juist om op onze planeet te wonen. Toch is dat nou net niet de reden waarom conservatieven blij zijn met de Netflix-serie van de Game of Thrones-makers.

3 Body Problem Netflix Game of Thrones
De openingsscène. (Afbeelding: Netflix)

Nee, het heeft allemaal te maken met de openingsscène van de serie. Deze speelt zich af op een Chinese universiteit ten tijden van de Culturele Revolutie. Daarin wordt een Chinese professor op een podium gezet terwijl hem een hoed is opgezet en een bord om zijn nek is gehangen.

De woedende menigte eist dat hij de relativiteitstheorie van Einstein ontkent, omdat deze te Westers is. Omdat hij dat weigert te doen, wordt hij geschopt en geslagen met de dood tot gevolg.

Waarom is de serie populair bij conservatief Amerika?

Volgens de conservatieven Amerikanen heeft deze scène alles te maken met de ‘cancelcultuur’ en ‘linkse politiek’. “De scène uit 3 Body Problem op Netflix laat de Culturele Revolutie zien. Een tijd waarin communisten de macht pakken in China. Laten we leren van het verleden,” schrijft X-gebruiker GeekpreneurNYC in een bericht dat al 600.000 keer is gelezen en 1.400 likes kreeg.

Maar er zijn flink wat meer X-gebruikers die er zo over denken: “Om te begrijpen wat links aan het doen is, adviseer ik je de opening van Netflix’ 3 Body Problem te kijken. De scène over de Culturele Revolutie laat precies zien wat er op dit moment gebeurt,” post Newcodec op het medium.

En eigenlijk is die populariteit bij conservatieven best bijzonder te noemen, want dit is slechts een enkele scène in 3 Body Problem. Ik zal niet te veel spoilen, maar er komen ook nog genoeg andere onderwerpen aan bod. Sommige zou je kunnen koppelen aan klimaatverandering, aangezien we in de serie een zooitje van de aarde gemaakt hebben.

Een ander deel kan je zelfs als kritiek op religie zien. Dit zijn bijvoorbeeld een onderwerpen die niet zo populair is bij die groep.

De 3 Body Problem-makers hebben ook op alle ophef gereageerd. “Er zijn veel verschillen tussen de huidige tijd en die van de Culturele Revolutie, maar er zijn ook een paar gelijkenissen. Het is niet iets dat van te voren gepland was, maar het is interessant dat er parallellen zijn die moeilijk te negeren zijn. Het is echter geen commentaar op de cancel cultuur,” vertelt Game of Thrones- en 3 Body Problem-maker David Benioff.

De Netflix-films waarbij 1x keer kijken écht niet genoeg is

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen