5 AI-tools die je Photoshop-skills een drastische boost geven

Apps Mark Hofman 21 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

Waar ChatGPT en DALL-E ervoor zorgen dat Artificial Intelligence (AI) steeds vaker in het nieuws is, maken programma’s als Adobe Photoshop er al even gebruik van. Maar over welke AI-tools hebben we het dan precies?

Hoewel Photoshop (beta) met Generative Fill de gemiddelde TikTok-pagina al even overneemt, zijn er AI-tools die we al langer kunnen gebruiken in het standaard programma. Misschien heb jij de afgelopen maanden, zonder dat je het wist, wel gebruikgemaakt van een dergelijke tool die je skills een drastische boost geeft. Tijd voor een overzicht.

5 AI-tools die je Photoshop-skills verbeteren

Binnen Photoshop zorgt AI ervoor dat je iets makkelijker een object kunt selecteren, een achtergrond kunt opvullen of zelfs de uitdrukking op iemands gezicht kunt veranderen.

Al die rekenkracht zorgt er in ieder geval voor dat ons werk een stukje makkelijker wordt en de Photoshop-skills een boost krijgen. Jij kunt dat met het Adobe-programma zelf ook ontdekken door de volgende functies eens een kans te geven:

#1 Intelligent haar verfijnen

Wie in het verleden weleens een object uit een achtergrond heeft geknipt, weet hoe vervelend haar kan zijn. Het is een bijzonder lastig werkje om alle haren van een mens of dier correct en strak uit een foto te halen. Of althans, dat was zo.

Dankzij de optie Haar verfijnen is het ongelooflijk makkelijk geworden. Selecteer je object met de functie Tool Object Selecteren, kies voor Selecteren en Maskeren in de bovenbalk en druk vervolgens op Haar verfijnen. Je zult zien dat het haar, vrijwel perfect, uit de achtergrond gesneden wordt.

5 AI-tools die je Photoshop-skills een drastische boost geven
Oorspronkelijke afbeelding door Amazon (Screenshot: WANT)

#2 Luchtvervanging binnen Photoshop

Je hebt het niet altijd door, maar de lucht is een belangrijk onderdeel van een foto. Dusdanig belangrijk dat Photoshop er een van zijn AI-tools op gericht heeft. Door Luchtvervanging is het mogelijk om het weer, de sfeer en de tijd van de dag te vervangen.

Hiervoor ga je naar Bewerken in de toolbar en kies je voor de optie Luchtvervanging. Vervolgens maak je gebruik van een preset binnen Photoshop of bouw je jouw eigen kunstwerkje. Hiervoor sleutel je aan de temperatuur van de lucht, de helderheid en pas je bepaalde zaken aan om de voorgrond te matchen met de nieuwe hemel.

5 AI-tools die je Photoshop-skills een drastische boost geven
Oorspronkelijke afbeelding door Discovery (Screenshot: WANT)

#3 Neural Filters

Filters zijn doorgaans vrij simpele toevoegingen aan je foto’s, maar Photoshop doet dit met Neural Filters toch wel echt een stukje beter. Om er gebruik van te maken ga je naar Filter en selecteer je Neural Filters.

Hiermee kun jij je foto aanzienlijk aanpassen. Zo kies je bijvoorbeeld voor meer diepte of maak je de huid van een persoon iets strakker. Na het selecteren van een filter kun je zelf bepalen hoe heftig deze terug te zien is in de foto en welk onderdeel je meer of minder heftig naar voren wil laten komen.

5 AI-tools die je Photoshop-skills een drastische boost geven
Oorspronkelijke afbeelding door Beats (Screenshot: WANT)

#4 AI-tools: onderwerp selecteren

Photoshop heeft het met zijn AI-tools aanzienlijk makkelijker gemaakt om objecten uit een foto te knippen. Iets dat zeker van pas komt zodra de uitlijning van het object niet heel duidelijk is.

Om er gebruik van te maken ga je naar Selecteren en kies je voor Onderwerp. Het hoofdonderwerp van de foto (een persoon, boom, product of dier) zal automatisch geselecteerd worden. Met behulp van Selecteren en Maskeren maak je de selectie net iets scherper, of je gaat zelf verder met tools zoals de Snelle Selectie.

5 AI-tools die je Photoshop-skills een drastische boost geven
Oorspronkelijke afbeelding door Marvel (Screenshot: WANT)

#5 Vullen met behoud van inhoud

Soms wil je bepaalde objecten of figuren uit een foto laten verdwijnen. Photoshop’s Content Aware Fill behoort tot een van de fijnste AI-tools binnen het programma en helpt je er uitstekend bij.

Selecteer een object, kies voor Bewerken en selecteer de optie Vullen met behoud van inhoud. Het is mogelijk om een bepaalde selectie te verfijnen en het eindresultaat aan te passen. Perfect is de tool niet, maar het resultaat kan zonder twijfel indrukwekkend zijn.

5 AI-tools die je Photoshop-skills een drastische boost geven
Oorspronkelijke afbeelding door Amazon (Screenshot: WANT)

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen