Magistraal en niet te lang: 5 sciencefictionsfilms die maximaal 90 minuten duren

Films & Series Sam Dille 9 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Sci-fi is een eeuwig geliefd bioscoopgenre met tal van geweldige subgenres. Van buitenaards leven en ruimtevaart, tot robots, cyborgs en tijdreizen. Vanwege de diversiteit worden er dus elk jaar veel sciencefictionfilms geproduceerd.

De films variëren niet alleen in het plot, maar ook in de speelduur. En dat is maar goed ook, want soms heb je gewoon geen tijd (of zin) om naar een film van twee uur te kijken.

Korte sciencefictionfilm kijken? Deze titels wil je niet missen!

Er zijn genoeg geweldige sciencefictionfilms die korter zijn dan 90 minuten. In een korte tijd weten ze op meesterlijke wijze een verhaal over te brengen. Ideaal voor als je weinig tijd hebt. Deze vijf vinden wij de beste.

#1 The History of Future Folk (2012) – 86 minuten

The History of Future Folk volgt twee buitenaardse wezens van de planeet Hondo die de aarde zijn binnengevallen. Als ze echter voor het eerst muziek horen, geven ze snel hun doel op. De aliens gaan naar een kleine bar in Brooklyn en vormen het eerste Hondonian bluegrass-duo in het universum: Future Folk!

De sciencefictionfilm heeft een hilarisch en tegelijk vertederend verhaal. Helaas is de film niet heel populair, anders was het ongetwijfeld een Sci-fi-klassieker geworden.

#2 The Invisible Man (1933) – 71 minuten

The Invisible Man is gebaseerd op de gelijknamige roman van H.G. Wells uit 1897. De sciencefictionfilm gaat over Dr. Jack Griffin, die onzichtbaar is vanwege een uit de hand gelopen experiment. Tijdens de film haalt hij onschuldige grappen uit, die steeds een beetje heftiger worden. Totdat hij overgaat op moord.

De film is gelukkig een stuk minder spannend dan je misschien denkt. Door slim gebruik van komedie op spannende momenten, blijft de film een genot om naar te kijken.

#3 Ghost in the Shell (1995) – 85 minuten

Ghost in the Shell is een geanimeerde sciencefictionfilm die zich afspeelt in het Japan van 2029. Agent Motoko Kusanagi achtervolgt een mysterieuze hacker die bekend staat als ‘de Puppet Master’. Een cybercrimineel die de hersenen van cyborgs binnendringt om informatie te stelen.

Door de prachtige animatie, pakkende muziek en een plot vol actie, is deze film een must-see voor sciencefiction fans. En hij is net zo van toepassing op de moderne samenleving als toen hij uitkwam in 1995.

#4 Sciencefictionfilm en komedie: Beavis en Butt-Head Do the Universe (2022) – 86 minuten

Beavis and Butt-Head Do the Universe is een geanimeerde sciencefictionfilm voor volwassenen. De film gaat over twee tienerschurken die 24 jaar in de toekomst reizen, van 1998 naar 2022. Ze komen terecht in een alternatief universum waar ze moeten vluchten voor de Amerikaanse overheid.

We moeten wel eerlijk zijn. De film is meer een komedie dan een echte sci-fi film. Toch heb je binnen 86 minuten een geweldige tijd met de rake grappen over de menselijke behoefte aan nacho’s en seks.

#5 Invasion of the Body Snatchers (1956) – 80 minuten

Invasion of the Body Snatchers volgt Dr. Miles Bennell, die terugkeert naar zijn kantoor in een kleine stad. Daar ontdekt hij dat veel van zijn patiënten ervan overtuigd zijn dat hun vrienden en familieleden bedriegers zijn. Later komt hij erachter dat buitenaardse wezens de bevolking in zijn buurt vervangen.

De sciencefictionfilm blinkt uit in het combineren van horror en sciencefiction. De film schets een sinistere spanning, waardoor je als kijker 80 minuten lang aan de buis bent gekluisterd.

5 superheldenfilms die perfect zijn als je een hekel hebt aan… superhelden?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen