7 vette voorbeelden van een elektrische auto in sciencefiction-films

Elektrische auto's Dennis Mons 8 apr 2023
Leestijd: 4 minuten

Als je een elektrische auto wilt kopen, dan is er keuze genoeg. Maar het is wel verdraaid jammer dat deze awesome auto’s uit sciencefiction-films niet bij een dealer te vinden zijn. WANT-redacteur Dennis Mons zet zeven van zijn favorieten op een rij.

Als ik weer een auto aanschaf, dan wordt het absoluut een elektrische. Maar hoewel er fantastische modellen bestaan zoals de Tesla’s, een Polestar of een BMW i7, wil ik eigenlijk veel liever deze briljante uitvindingen rijden, en in sommige gevallen vliegen.

De elektrische auto uit sciencefiction die iedereen wilt hebben

Het intrigerende van deze voertuigen uit films is dat een aantal daadwerkelijk werd gezien als sciencefiction, maar deels werkelijkheid zijn geworden. Deze eerste van de zeven is daar een goed voorbeeld van.

1. Lexus 2054 uit de sciencefiction-film Minority Report

Deze vette bak is een conceptauto uit de film Minority Report met Tom Cruise. De auto heeft een tof futuristisch ontwerp en heeft geavanceerde technologie zoals gezichtsherkenning en autonome rijfuncties zoals een Tesla. Hoewel de awesome Lexus 2054 nooit in productie is genomen, heeft het wel invloed gehad op de ontwikkeling van moderne auto’s en technologieën.

2. De Spinner uit Blade Runner

Dit beestje staat hoog op mijn verlanglijstje. Deze vliegende elektrische auto uit Blade Runner is namelijk net zo bad-ass als de blade runners zelf. De auto (we houden het even op auto) is strak gestroomlijnd en kan verticaal opstijgen en landen. Hartstikke handig als je in hartje Utrecht woont.

spinner, blade runner, sciencefiction
De Spinner van K (en het is Peugeot). (Afbeelding: Wikipedia)

3. Light Cycle uit Tron

Als ik dan toch valsspeel dan maar goed: ik neem gewoon de brute Light Cycle uit Tron in het lijstje mee, het is geen elektrische auto maar een elektrische motor. Tron is overigens een iconische (niet al te beste) sciencefiction-film die een cultstatus heeft (dat tweede deel was nergens voor nodig).

Deze fiets wordt in de film gebruikt in een competitie om elkaar uit te schakelen door de tegenstander tegen een muur te laten rijden. Los van het feit dat Tron iconisch is, is de Light Cycle dat zeker ook. En de LEGO-versie is ook vet.

Je kan de Light Cycle trouwens daadwerkelijk kopen, maar dat kost je wel 55.000 dollar.

4. De sciencefiction Land Rover uit Judge Dredd (1995)

Deze brute bak uit Judge Dredd is gebaseerd op de Land Rover 101FC uit de jaren zeventig en speelt een prominente rol in de film.

De elektrische auto is ontworpen om te opereren in een post-apocalyptische omgeving en heeft een gepantserde carrosserie en off-road mogelijkheden. Het is uitgerust met een machinegeweer en een granaatwerper en kan worden gebruikt voor patrouilles en aanvallen op vijanden van de staat. Ook wordt de machine gebruikt als taxi. De Land Rover is een iconisch beeld geworden van de Judge Dredd-franchise.

5. De dikke elektrische auto van Will Smith

Deze Audi RSQ waarin Will Smith rondkart is oogstrelend mooi. De elektrische auto zit in de film I, Robot en heeft een opvallend ontwerp met vleugeldeuren en een gebogen, gestroomlijnde carrosserie. Een absolute must-have.

audi rsq, elektrische auto, irobot
De Audi RSQ in I, Robot. (Afbeelding: 20th Century Fox)

6. De Alien killer: M577

De M577 is een gepantserd transportvoertuig dat in de sciencefiction-film Aliens uit 1986 zit. Het voertuig wordt gebruikt door het United States Colonial Marine Corps (USCMC) en is ontworpen om troepen en materieel te vervoeren. De M577 is voorzien van dikke wapensystemen zoals machinegeweren en raketwerpers. Handig als je het op moet nemen tegen een Xenomorph.

(Afbeelding: 20th Century Fox)

7. Elektrische politie-auto uit Demolition Man

De SAPD Cruiser is een elektrische politieauto die in de sciencefiction-film Demolition Man uit 1993 (met Sylvester Stallone en Wesley Snipes) zit. Het voertuig wordt gebruikt door de San Angeles Police Department (SAPD) en is uitgerust met wapens zoals een machinegeweer en kan worden gebruikt voor patrouilles en achtervolgingen. Dat zijn nou opties die ik ook bij mijn elektrische auto wil hebben.

sapd cruiser, elektrische auto
Stiekem best een toffe film. (Afbeelding: Warner Bros.)

Nu ik erover nadenk zijn eigenlijk alle elektrische auto’s vandaag de dag een beetje saai. Dus ik wacht nog wel even dertig jaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen