Slim slot op je voordeur: is het echt veiliger dan een normaal slot?

Smart Home Sabine Schults 8 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

De populariteit van smarthomeproducten neemt toe. Vooral slimme lampen zijn in trek, maar ook een smart lock ontbreekt tegenwoordig niet meer in een slim huis. Is een slim slot echt veiliger dan een normaal slot of kun je er beter zo ver mogelijk vandaan blijven? WANT legt het je uit.

Slimme sloten werken vaak op batterijen en beschikken over een elektronische motor om het vergrendelingsmechanisme te kunnen draaien, zodat de deur op (en van) slot kan. Een smart lock is vaak op je huidige deurbeslag te plaatsen, maar soms is het nodig om de cilinder te vervangen. Hoe veilig is het?

Wat maakt een smart lock slim??

Het ‘slimme’ gedeelte van een slim slot zit ‘m natuurlijk in de bediening op afstand. Je gebruikt je smartphone om de deur te ontgrendelen. Dat kan met een tik op de knop, maar je smart lock kan ook je nabijheid detecteren en het slot alvast voor je openen.

Daarnaast kun je extraatjes toevoegen, waardoor je de deur op meerdere manieren kunt openen, zoals met een cijfercode, vingerafdruk of afstandsbediening. Het vergrendelen van je deur werkt meestal via een knop op het slimme slot of via je smartphone, maar het kan ook automatisch bij het dichtdoen van je deur gebeuren.

Is een slim slot veiliger dan een normaal slot?

Slimme sloten zijn in elk geval niet minder veilig dan traditionele sloten. Je zou zelf kunnen zeggen dat ze veiliger zijn door de extra beveiligingsfuncties waarover ze beschikken, al is dat natuurlijk wel afhankelijk van het soort slot dat je kiest en hoe je er zelf mee omgaat.

Zo kan er bijvoorbeeld sprake zijn van tweefactorauthenticatie. Ook kun je de toegangsgeschiedenis controleren om te zien wie er wanneer in je huis is geweest. Bovendien kan een slim slot gekoppeld worden aan slimme beveiligingscamera’s en alarmsystemen, voor nog betere beveiliging.

LOQED maakt jouw slot slim en volledig sleutelloos
Smart lock van Loqed (Afbeelding: LOQED)

Een slim slot heeft daarnaast vooral meer voordelen op andere vlakken. Je kunt bijvoorbeeld andere personen, zoals een schoonmaker, makkelijker (en vanaf afstand) toegang geven tot je woning als je niet thuis bent. Ook hoef je nooit meer een sleutel op zak te hebben als je de deur uitgaat. Kun je ‘m ook niet kwijtraken of vergeten.

Wel is het belangrijk dat je het slimme slot op de juiste manier gebruikt. Je moet nog altijd de deur goed achter je dicht doen en je smartphone niet in overal laten slingeren. Ook is van belang welk smart lock je kiest. Het is niet aan te raden om voor de goedkoopst mogelijke oplossing te gaan, omdat dat de kwaliteit van het slot vaak niet ten goede gaat.

Deurbel of slim slot: dankzij Eufy hoef je niet meer te kiezen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen