Mark Hofman
Mark Hofman Films & Series 11 sep 2021
Leestijd: 4 minuten

De 5 beste 9/11 films en series die je dit weekend kunt streamen

De elfde van de negende zal voor de rest van ons leven een bijzondere lading hebben. Op 9/11 2001 vlogen er twee vliegtuigen door het World Trade Center in New York heen. Een dramatische aanslag die dit jaar alweer twintig jaar geleden is.

In die twintig jaar zijn er veel films, series en documentaires over de terroristische aanslagen gemaakt. Ze vertellen allemaal verschillende verhalen over die enge gebeurtenis. Maar welke kan jij in Nederland streamen en zijn het kijken meer dan waard? Mark legt het je uit!

9/11: de 5 beste films, series en documentaires

De datum 11 september is voor mij eigenlijk al, zo lang ik me kan herinneren, een bijzondere datum. Als ik eenmaal mezelf begin te verdiepen in de aanslagen die twintig jaar geleden de wereld even stilzette, dan kom ik er simpelweg niet zo snel meer uit. Wat dat betreft is het fijn dat er in Nederland verschillende streamingdiensten zijn die voldoende content bieden over het onderwerp.

Gezien het dit jaar twintig jaar geleden is sinds 9/11 2001, zet ik vijf titels voor je op een rij die je nu direct kunt kijken. Films, series en documentaires die je wat mij betreft minimaal één keer gezien moet hebben.

#1 World Trade Center | Amazon Prime Video / Netflix

Als je World Trade Center nog nooit gezien hebt, dan is dit zeker het moment om dat te doen. De indrukwekkende film richt zich op de mannen en vrouwen die tijdens de aanslagen op 9/11 als eerste reageerden. We volgen het verhaal van onder andere John McLoughlin (Nicolas Cage) en Will Jemeno (Michael Peña) die in een benarde positie terechtkomen op het moment dat World Trade Center Building 7 instort. Klinkt misschien vaag, maar ik wil zeker niet teveel weggeven over deze topper.

De film is zowel op Amazon Prime Video als op Netflix te zien.

#2 Turning Point: 9/11 and the War on Terror | Netflix

Turning Point: 9/11 is een gloednieuwe documentaire die je nu op Netflix kunt bewonderen. In vijf afleveringen tijd wordt het uitgebreide verhaal over de aanslagen besproken. Dus we krijgen niet alleen de aanslagen zelf te zien, maar ook te maken met de gebeurtenissen die hiertoe leidde en de gevolgen die de aanslagen hebben gehad. Iedere aflevering duurt ongeveer een uur, waardoor je dus vijf uur lang gebakken zit.

Turning Point: 9/11 and the War on Terror is nu te streamen op Netflix.

#3 United 93 | Netflix

Veel mensen weten dat er op 9/11 twee vliegtuigen door het World Trade Center vlogen. Minder mensen weten dat er ook een vliegtuig door het Pentagon vloog en nog minder mensen weten dat er ook een aanslag is gepleegd op het Witte Huis. De film United 93 gaat over die laatste aanslag.

Vlucht 93 van United Airlines werd namelijk ook gekaapt en moest het Witte Huis in Washington D.C. raken. Uiteindelijk zorgde de passagiers van die vlucht dat dit plan niet slaagde en het vliegtuig uiteindelijk ergens anders neerstortte.

Benieuwd naar dit 9/11 verhaal? De film is nu te streamen op Netflix.

#4 9/11: Inside the President’s War Room | Apple TV+

We hebben het verhaal over 9/11 al uit heel veel verschillende perspectieven gehoord. We horen brandweermannen, werknemers uit het World Trade Center, politiemensen en nog heel veel meer. Maar het verhaal van de Amerikaanse President, George W. Bush, werd nooit echt verteld. Althans, niet door hemzelf. De nieuwe documentaire 9/11: Inside the President’s War Room vertelt het verhaal van 11 september uit de ogen van de Amerikaanse president. Hij doet zijn eigen verhaal samen met de mensen die destijds om hem heen stonden.

9/11: Inside the President’s War Room is een BBC-productie die je in Nederland exclusief op Apple TV+ kunt streamen.

#5 12 Strong | Amazon Prime Video / Netflix

De film 12 Strong gaat niet zozeer om 9/11 zelf, maar richt zich meer op de gebeurtenissen daarna. De film, met Chris Hemsworth in de hoofdrol, speelt zich namelijk in oktober 2001 af. Maanden na de verschrikkelijke aanslagen moet het Amerikaanse leger in Afghanistan opeens een hele andere missie uitvoeren. De soldaten krijgen de opdracht om op de verantwoordelijke voor de aanslagen te jagen. Een spannende film die de gevolgen van 9/11 als geen ander weer weet te geven.

12 Strong is te zien op Amazon Prime Video en op Netflix.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!