Maarten Verkoren
Maarten Verkoren Gadgets 7 aug 2021

Aan de slag met de Fritz!Box 7590 Modem Router: aanrader of niet?

Home is where your WiFi connects automatically. Verder willen we dat ons thuisnetwerk snel is, niet uitvalt, veilig is en het liefst ook nog betaalbaar. Veeleisend? Misschien, maar thuis wil je probleemloos internet. Fritz!Box belooft dit allemaal mogelijk te maken en meer, dus we werden nieuwsgierig en testten hun topmodel modem-router: de Fritz!Box 7590.

We maakten de doos open en troffen een zeer compleet aanbod aan snoertjes aan. Daarna ontkoppelden we de Experia Box die we standaard van KPN gekregen hadden en plugden de voedingskabel en de DSL-kabel in de Fritz!Box. Daarna was het een kwestie van een browser openen, fritz.box intypen en daar de installatie-wizard volgen. Binnen enkele minuten waren we al online met Fritz!Box 7590!

Haal hoge snelheden met de Fritz!Box 7590

Vervolgens werd het iets spannender want in huis heb ik een aantal WiFi repeaters die het signaal doorzetten zodat er een Mesh-netwerk in het hele huis is en overal hoge snelheden gehaald worden. Gelukkig bleek het uitbreiden van het WiFi-signaal van de Fritz!Box router eenvoudig. Letterlijk een druk op de knop! Nou, een druk op elke knop dan. Immers, eerst moet de WPS-knop van de Fritz!Box 7590 router worden ingedrukt, zodat die gaat knipperen en probeert te communiceren met de repeaters. Vervolgens moet bij elke repeater ook eenmaal op de knop gedrukt worden zodat je die vertelt op zoek te gaan naar de Fritz!Box router.

Getest: Fritz!Box 7590 Modem Router
Het design is elegant (Afbeelding: AVM)

Als je dit eenmaal gedaan hebt, verschijnt al snel een mooi aantal streepjes op elke repeater. Ik toog naar elke kamer en checkte met de speedtest-app hoe hoog de download- en upload-snelheden daar waren en constateerde tevreden dat overal in mijn huis prima WiFi is. De Fritz!Box 7590 modem-router haalt hoge snelheden; DSL tot 300 Mbit/s voor alle DSL-aansluitingen. De apparaten in een Mesh-netwerk werken optimaal samen en voegen alle netwerkjes samen tot een optimaal netwerk waarin de verschillende netwerk-kastjes onderling afstemmen.

Mediaserver en telefooncentrale

Je kunt de Fritz!Box 7590 ook gebruiken als mediaserver. Ik maak hier niet heel zwaar gebruik van, maar heb wel een USB-stickje in de router zitten waar filmpjes op staan die mijn zoontje graag kijkt op zijn tablet. Dat werkt prima samen met VLC waarin we de mediaserver gemakkelijk op kunnen roepen.

Getest: Fritz!Box 7590 Modem Router
Nog steeds de beste oplossing voor een goed Mesh-netwerk (Afbeelding: AVM)

Voorts kan de Fritz!Box 7590 dienst doen als complete telefooncentrale met antwoordapparaat en faxfunctie. Dit lijken me goede extra’s en handige functionaliteiten, ware het niet dat ik zelf geen vaste telefonie afneem bij mijn provider. Ik gebruik het dus niet, maar het kan wel en schijnt fantastisch te werken.

Ingebouwde VPN

Ook een mooie extra optie is de VPN-functionaliteit. Daarmee kun je op afstand met je laptop of smartphone inloggen op je thuisnetwerk en daar dingen checken, vakantiefoto’s direct uploaden zodat die gebackupt zijn en bijvoorbeeld computers die thuis draaien checken en dingen laten doen, op afstand.

Getest: Fritz!Box 7590 Modem Router
Er zijn veel poorten om extra hardware op aan te sluiten (Afbeelding: AVM)

Fritz!Box 7590: conclusie

Al met al is de Fritz!Box 7590 een hele complete modem-router met veel extra’s. Hij werkt gemakkelijk en levert een hoge en stabiele kwaliteit. Het is niet de goedkoopste router (189,95 euro), maar je krijgt dan ook veel waar voor je geld. Tijdens de testperiode konden we geen minpunten ontdekken.

Klik hier voor een overzicht van de verkooppunten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Aan de slag met de Fritz!Box 7590 Modem Router: aanrader of niet?
Sluiten