Niet je abonnement maar router is het probleem van je poeptrage internetverbinding

Gadgets Sam Dille 7 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Niemand wordt blij van traag internet, dus dat los je het liefst zo snel mogelijk op. Is je router eigenlijk ook schuldig?

Er zijn verschillende oorzaken die je internetsnelheid kunnen beïnvloeden, en dat kan behoorlijk frustrerend zijn als je gewend bent aan snel surfen en dan opeens traagheid of verbindingsproblemen ondervindt.

De kwaliteit van je router kan ook gevolgen hebben voor je internetverbinding. We leggen je even uit hoe dat precies zit.

Waarom slecht internet kan komen door je router

Net als alle elektronische apparaten kunnen routers na verloop van tijd kapot gaan. Bovendien kan de technologie achterlopen als het gaat om de nieuwste snelheden.

De meeste mensen kopen geen nieuw apparaat zolang de oude nog werkt. Ze blijven vaak hangen aan de oude apparaten die hun internetprovider jaren geleden heeft geleverd. Maar helaas gaan routers niet voor altijd mee. Zelfs als het apparaat nog werkt, kan het zijn dat hij niet meer de beste snelheden biedt. En dat gaat ten koste van de kwaliteit van het internet.

Wi-Fi router aansluiten
Altijd en overal verbonden. (Afbeelding: Unsplash)

Als je denkt dat je router het probleem is, kun je eerst proberen de firmware te updaten volgens de instructies op de website van de fabrikant. Zoek op internet naar ‘firmware-update’ en de naam van je routermerk. Op die manier heb je de nieuwste versie van het apparaat.

Als je firmware up-to-date is maar je nog steeds problemen hebt, kan de leeftijd van het apparaat de boosdoener zijn. Meestal gaan routers drie tot vier jaar mee, waarna de kwaliteit geleidelijk afneemt.

Let hier goed op bij het aanschaffen van een router

Bij routers varieert de kwaliteit van het apparaat per fabrikant. Sommige merken zijn gewoon beter dan andere. Het checken van recensies op internet voordat je iets koopt, kan ervoor zorgen dat je geen miskoop doet.

Bovendien bieden fabrikanten vaak een breed scala aan routers, waarbij de goedkopere modellen meestal minder in kwaliteit zijn. Ook hierbij kunnen reviews je helpen om goede kwaliteit voor je geld te krijgen.

Lidl stunt met razendsnelle HP Victus gaming laptop
Gamen waar je maar wil. (Afbeelding: Unsplash/Avi Richards)

Na verloop van tijd kan je router stoppen met het ontvangen van automatische software-updates. Als dat gebeurt, kan de fabrikant stoppen met ondersteuning bieden. In dat geval is het waarschijnlijk tijd om een nieuw apparaat te overwegen.

Als je router niet meer verbindt met het internet, geen verbinding maakt met je draadloze gadgets, of andere problemen heeft, is het hoog tijd om te investeren in een nieuw apparaat.

Waarom steeds meer mensen hun Wi-Fi router aan het plafond hangen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen