Aanbevolen YouTube-video’s een grote puinhoop? Zo ruim je het op

Tech Sabine Schults 22 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Staat er allemaal troep tussen je aanbevolen YouTube-video’s? Gelukkig is er een manier om deze lijst te resetten, zodat je weer met een schone lei begint. In dit artikel lees je hoe je dat doet.

Heb je één keer een mukbang aangeklikt, staat ineens heel je YouTube-feed er vol mee. Of misschien heeft je vriend of vriendin je hele feed overhoop gegooid door video’s te kijken waar jij totaal niet in geïnteresseerd bent. Als je niet zo blij bent met je huidige lijst van aanbevolen video’s, kun je dit eenvoudig oplossen.

YouTube: zo ruim je je aanbevolen video’s op

Open de YouTube-app op je smartphone en druk op de drie puntjes bij de aanbevolen video die je niet meer wil zien. Selecteer vervolgens Niet geïnteresseerd. Hiermee vertel je Google dat je geen interesse hebt in deze en soortgelijke video’s. Hierop wordt het algoritme aangepast.

Een pop-up vertelt je dat de video verwijderd is en geeft je twee opties, zodat je je keuze ongedaan kunt maken, maar ook zodat je YouTube kunt vertellen waarom je de video niet wil zien. Geef bijvoorbeeld aan dat je de video al hebt gezien of dat je het filmpje niet leuk vindt.

YouTube
YouTube-app (Afbeelding: Sacha Steinbach / ANP)

Enkel bepaalde kanalen uitsluiten

Er is ook een manier om enkel een bepaald kanaal uit je aanbevolen video’s te halen. Ga naar de YouTube-app en druk opnieuw op de drie puntjes bij de aanbevolen video in kwestie. Kies nu voor Kanaal niet aanbevelen.

Er verschijnt een pop-up in beeld waarin staat dat video’s van dit kanaal niet langer worden aanbevolen. Je hebt nog even de tijd om dit ongedaan te maken. Eenmaal ingeschakeld komen er helemaal geen video’s van dit kanaal in je feed terecht, al kun je er natuurlijk nog wel zelf naar zoeken.

Een drastischere maatregel

Natuurlijk is het ook mogelijk om je complete YouTube-kijkgeschiedenis te wissen. Je begint dan volledig met een schone lei, maar dat betekent ook dat YouTube je alsnog filmpjes voorschotelt waar je misschien niet op zit te wachten. Ga naar myactivity.google.com en klik op YouTube-geschiedenis. Druk vervolgens op Geschiedenis beheren.

Je hebt hier de optie om Automatisch verwijderen in te schakelen, zodat video’s vanzelf uit je geschiedenis verdwijnen. Ook kun je met de knop Verwijderen ervoor zorgen dat je kijkgeschiedenis volledig wordt gewist. Kies in dit geval voor Alle activiteit verwijderen.

Irriteren de Shorts op YouTube je ook mateloos? Zo los je dat probleem op.

YouTube: deze 4 vermakelijke films zie je helemaal gratis

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen