Ad blockers op de Mac kennen we, maar hoe doe je het op je iPhone of iPad?

Apple David van Benthem 11 mrt 2020
Leestijd: 2 minuten

Advertenties: voor bedrijven belangrijk, maar voor jou irritant. Hoe kom je er vanaf? Hier wordt dat uitgelegd voor jouw iPhone -en iPad toestellen.

Allereerst heeft iOS hier al iets op bedacht: een pop-up-blocker. Om die in te schakelen, ga je naar je Instellingen. Druk vervolgens op Safari en schakel daar de pop-up-blocker in. Dit is een goed begin, maar niet toereikend om alle advertenties mee uit te schakelen. Daarvoor heb je een app nodig die speciaal is gemaakt om advertenties te blokkeren.

Verschillende soorten ad blockers

Er zijn verschillende apps hiervoor, zoals AdGuard, Adblock Plus en BlockBear! De app naar jouw voorkeur moet je eerst installeren. Vervolgens moet je bij de Instellingen van iOS de desbetreffende app toestemming verlenen om bepaalde content te blokkeren. Dat moet je doen bij de instellingen van Safari. Daar heb je een specifieke sectie voor Content Blockers. Daar moet je toestemming verlenen zodat de ad blocker zijn werk kan doen.

Ad blockers werken namelijk via Safari extentions. Al sinds iOS 9 worden Safari extentions ondersteund. Extentions gebruik je niet alleen voor ad blockers, maar voor een veelvoud aan handige functies.

App Store reclame Nederland 001
Al eerder werd bekend dat er reclame in de App Store komt. (Afbeelding: Apple)

Eigen voorkeuren in je ad blocker

Vaak heeft de app ook eigen instellingen. Daar kan je jouw voorkeuren ingeven van wat je wel en niet wil zien. Elke app verschilt daarin. Als je door de bomen het bos niet meer ziet, hebben ad blockers vaak Help secties in hun app. Daar kan je te weten komen wat welke filteroptie precies doet.

Eerder werd bekend dat Apple advertenties toe ging staan in de push notificaties. Apps hadden lang geen toestemming van Apple om push-berichten te gebruiken voor reclame. Nadat Apple kritiek had gekregen voor het zelf ogenschijnlijk promoten van bepaalde content, is de regelgeving versoepeld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen