10 geheime WhatsApp functies die je nog niet kent

Smartphones Lisanne Beijen 12 mrt 2020
Leestijd: 5 minuten

WhatsApp is de meest gebruikte social media app in Nederland. Maar liefst 96 procent van de Nederlandse jongeren gebruikt het volgens het Nationale Social Media Onderzoek 2020. De populaire chat app heeft wereldwijd zo’n 2 miljard (!) gebruikers. Voor wie nog meer uit de app wil halen hebben we een aantal handige tips.

De onderstaande tips, functies en hacks maken het gebruik van de chat app nog makkelijker. WhatsApp werkt namelijk nog lekkerder als je hem wat beter personaliseert. Sommige functies kende je misschien al, en anderen zijn nieuw. Zo kun je bijvoorbeeld uitvinden met wie je het meest chat en kun je de achtergrond van je chats veranderen.

1. Doorzoek je gesprekken

Op zoek naar die ene film die een vriend je aanraadde? Of die vacature die iemand je vorige week doorstuurde? Dan kun je die snel zoeken zonder door al je gesprekken te scrollen. Dit is met name handig wanneer je niet precies weet van wie en wanneer je het bericht hebt ontvangen. Zoek naar een specifiek bericht door bovenin het WhatsApp-scherm een zoekterm in te vullen in de zoekbalk (iOS) of door op het zoek-icoontje te klikken (Android).

Google Assistant Whatsapp
Whatsapp op Samsung-device (Afbeelding: Christian Wiediger)

2. Zoek naar een specifiek gesprek

Je kunt ook iets in een specifiek gesprek zoeken in plaats van in al je gesprekken.

Op iOS: Open het gesprek waarin je iets zoekt >> klik op de contact informatie bovenin het scherm >> Chat Search >> typ in de zoekbak waar je naar zoekt.

Op Android: pen het gesprek waarin je iets zoekt >> open het menu in de rechterbovenhoek >> zoek >> typ je zoekterm in de zoekbalk bovenin de chat.

3. Kom erachter met wie je het meest praat

Denk je dat je het meest praat met je vriendin, vriend of je moeder? Het kan zo maar eens anders zijn. Kom er achter wie je favoriete persoon (op WhatsApp) is door naar ‘Instellingen’ te gaan in de app >> Data en opslag >> Opslag >> selecteer contact.

4. Gebruik WhatsApp op internet en je desktop

Je kunt WhatsApp ook op je laptop gebruiken via de desktop app. Voor wie deze functie nog niet had uitgevonden gaat een nieuwe wereld open. Een wereld waarin je ellenlange essays typt aan je contacten doordat je ein-de-lijk een normaal toetsenbord kunt gebruiken.

Log in op https://web.whatsapp.com/ of download de desktop app vanaf whatsapp.com/download/. Je vindt de instructies om in te loggen op je desktop. Let op: je hebt wel je smartphone nodig om in te loggen. Daarnaast moet je je smartphone in de buurt hebben om WhatsApp op je desktop te gebruiken. Dit betekent dat je niet je smartphone kunt thuislaten en vanaf je werk alsnog de chat app kunt gebruiken.

donkere modus whatsapp wabetainfo
De donkere modus van Whatsapp Desktop. (Afbeelding: WABetaInfo)

5. Verander de achtergrond op je chat-scherm

WhatsApp heeft een simpele standaard achtergrond. Wie wat meer kleur aan zijn chats wil geven, kan een andere kleur instellen als achtergrond, of zelf een foto kiezen.

Ga naar instellingen >> Chats >> Chat achtergrond >> kies een afbeelding uit de achtergrondbibliotheek, kies een kleur of een van je eigen foto’s. Op Android kun je ook voor ‘geen achtergrond’ kiezen.

6. Beperk de app’s datagebruik

Wil je het dataverbruik van WhatsApp beperken? Dat kan bijvoorbeeld door binnenkomende foto’s en video’s niet automatisch te downloaden. Dat vreet namelijk stiekem aardig wat data. Beperk het datagebruik door je media alleen te downloaden als je gebruik maakt van wifi.

Ga naar Instellingen >> Data en opslag >> Media Auto-Download >> schakel hier over naar alleen wifi om data te besparen.

7. Check hoeveel data WhatsApp gebruikt op je smartphone

Als je eigenlijk geen flauw idee hebt hoeveel data (geheugen) al die berichten van je innemen, dan kun je daar gemakkelijk achter komen op de volgende manier: Instellingen >> Account >> Data gebruik >> Netwerk gebruik. Hier kun je precies zien hoeveel berichten je hebt ontvangen en verzonden, net als hoeveel data je hebt verzonden en ontvangen.

WhatsApp-Dark-Mode-iPhone-16x9
(Afbeelding: WhatsApp en Pexels, montage: WANT)

9. Start een videogesprek of bel iemand met WhatsApp

WhatsApp was origineel een app om berichten mee naar elkaar te sturen. Maar tegenwoordig kun je er veel meer mee. Zo kun je er ook mee (video)bellen. Daarvoor gebruikt de app je mobiele data in plaats van het aantal minuten dat in je providers pakket zit. Dit is vooral handig voor als je weinig belminuten in je pakket hebt maar wel veel internet. Of wanneer je in het buitenland bent en iemand wilt bellen via wifi. Je belt iemand/start een videogesprek op de volgende manier: Open de app >> selecteer het contact die je wil bellen >> klik op het bel-icoon of video-icoon in de rechterbovenhoek van je scherm.

10. Stuur je locatie aan een contact

Je kunt naast foto’s, video’s, contacten en documenten ook je locatie delen via de app. Dat is handig wanneer je met iemand afspreekt maar niet de complete routebeschrijving wilt uittypen. Je kunt zelfs je live locatie delen zodat je contact je live kan volgen. Die live locatie blijft 15 minuten, 1 uur of 8 uur zichtbaar. Dit kun je zelf kiezen. Je deelt je (live) locatie op de volgende manier:

Open een gesprek >> klik op het + symbool (iOS) of op de paperclip aan de rechterkant in beeld (Android) >> Lokatie. Hier kun je ook kiezen voor ‘Deel live locatie’ en vervolgens de tijdsduur selecteren dat de locatie zichtbaar blijft.

Deze tips en tricks voor WhatsApp maken het gebruik van de app gemakkelijker en efficiënter. Zo bespaar je bijvoorbeeld data, doorzoek je al je gesprekken snel en kun je je moeder eindelijk eens videobellen (of zij jou natuurlijk). Benieuwd naar een aantal verborgen functies op Instagram? Check ze hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen