Herinner je je de blauwe jurk? Reddit raakt niet uitgepraat over AI-foto

Apps Jeroen Kraak 8 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Het was een discussie van een aantal weken: is die jurk nu blauw of goudkleurig? Nu is er een nieuw mysterie op Reddit: want welke foto is nu AI en welke is echt?

Eens in de zoveel tijd zijn er internetdiscussies die haast iedereen bezighouden. Denk aan de gouden jurk of het bandje waar je óf Laurel óf Yanny hoort.

Nu is er weer een discussie gaande en dit keer op Reddit. Dit keer is het onderwerp een foto. Want is deze nu echt, of is deze gemaakt met AI? De Reddit-gebruikers komen er maar niet uit.

Reddit is verdeeld: is de foto AI of echt?

Als je Zondag met Lubach kijkt, herken je wellicht de rubriek: AI of Kamerlid? Waarschijnlijk heb je elke keer geen idee of het echt of nep is. Gelukkig heb je wel meteen de uitslag. Dat is op Reddit wel anders met de nieuwe foto die daar rondgaat.

Een Reddit-gebruiker heeft twee verschillende foto’s geüpload van een vrouw die in het gras ligt. De ene is echt, terwijl de ander gemaakt is met AI. De vraag is natuurlijk welke echt is? Maar zo simpel is die vraag niet te beantwoorden.

Het internet is in de ban van twee foto's die wel of geen AI zijn
(Afbeelding: Reddit)

Inmiddels is er een enorme discussie aan de gang op Reddit. De post is inmiddels 5.100 keer geüpvotet en heeft 1.800 reacties.

Er wordt over allerlei zaken gedebatteerd. Want zien de foto’s er op de ene foto echter uit, en zijn de armen wel realistisch. Toch komt daarbij nu een nieuwe vraag, want er is een steeds grotere groep die denkt dat beide foto’s echt zijn.

Het internet is in de ban van twee foto's die wel of geen AI zijn
(Afbeelding: Reddit)

Zien is niet meer geloven

De topicstarter heeft de uitkomst echter nog niet gedeeld. Die vindt het waarschijnlijk wel best zo dat de discussie flink oplaait.

Toch laat deze discussie maar weer eens zien dat AI steeds realistischer wordt. Het is lastig om echt te onderscheiden van nep. Waar je eerst nog best wel wat fouten zag bij een AI-foto, zijn die nu steeds minder aanwezig. En het zorgt voor een nieuwe werkelijkheid: zien is niet altijd meer geloven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen