Vergeet Rabbit en Humane: dit AI-gadget werkt met je oren

Audio Jeroen Kraak 29 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

AI in een aparte gadget, zoals de Rabbit en Humane, blijkt een slecht idee. Is het tussen je oren wél nuttig?

AI is momenteel het buzzwoord, maar gadgets zoals die van Rabbit en Humane zijn mislukkingen gebleken. Tot nu toe is de enige echt succesvolle AI-gadget de vertrouwde smartphone.

Iyo denkt het beter te kunnen. Dit bedrijf, mede-gefinancierd door Google, introduceert AI-earbuds genaamd Iyo One. Maar wat zijn deze earbuds écht waard en hoe werken ze precies? Rabbit en Humane probeerden de smartphone te vervangen, maar faalden door traagheid en gebrek aan meerwaarde. Dit biedt een belangrijke les voor andere techfabrikanten.

Geen Rabbit of Humane, maar een ander AI-gadget

In plaats van een heel nieuw product te ontwikkelen, verwerkt Iyo AI in een gadget dat we al kennen: earbuds. Ze doen dus hetzelfde wat telefoonmakers doen. Je hoeft niet altijd de AI te gebruiken. De Iyo One, zoals de earbuds heten, moeten ook in topkwaliteit muziek kunnen afspelen.

Wat deze earbuds echt bijzonder maakt, is de AI erin. Deze AI zorgt voor ‘normale functies’ die we al kennen van oordopjes, zoals ruisonderdrukking, gespreksversterking en 3D-audio, maar daarnaast zijn er een aantal andere interessante functies. Zo kunnen de oordopjes live vertalen en geven ze coaching tijdens een workout. Daarnaast is er volgens het bedrijf een groeiend ecosysteem van allerlei toepassingen.

Vergeet Rabbit en Humane: dit AI-gadget werkt met je oren
(Afbeelding: Iyo)

De Iyo One heeft ook een ander voordeel ten opzichte van de AI-gadgets van Rabbit en Humane: er is geen speciaal abonnement voor nodig. Je kan gebruikmaken van alleen wifi, als is er ook een versie met een eSim. En een ander voordeel: in tegenstelling tot de twee genoemde bedrijven, is dit niet het eerste product van het bedrijf. Het bracht eerder al een koptelefoon uit.

Wat heeft de Iyo One nog meer te bieden?

Goed, we weten dus dat we premium geluidskwaliteit en AI kunnen verwachten. Daarnaast gaan de Iyo One op een volle lading zo’n 16 uur mee. Als je gebruikmaakt van een eSim, wordt dit echter drastisch minder, want dan blijft er nog maar anderhalf uur over. Het lijkt daardoor niet echt een nuttige toevoeging.

Net zoals verschillende premium smartphones heeft dit apparaat een titaniumontwerp. Wat wel opvalt, is dat deze earbuds groter zijn dan de oordopjes die je nu op de markt vindt.

Je zal nog wel even moeten wachten op de Iyo One, want het komt pas aankomende winter op de markt, al kan je ze al reserveren. Iets wat eerder ook al kon bij Rabbit en Humane, maar waar achteraf wachten met de aankoop een betere optie bleek.

De earbuds zijn behoorlijk prijzig. Voor de wifi-variant betaal je 599 dollar en voor de variant die de eSim ondersteunt ben je 699 dollar kwijt. Ze kosten dus flink meer dan bijvoorbeeld de AirPods Pro. Zelfs de nieuwe Sonos-koptefoon is goedkoper dan het AI-gadget. Zijn dit niet gewoon betere keuzes?

Eerste koptelefoon Sonos is met de Ace van 499 euro een feit

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen