Groot-Brittannië vergelijkt AI zoals ChatGPT met een kernoorlog

Apps Jeroen Kraak 3 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

AI, zoals ChatGPT, blijft een grote speler in de techwereld en blijft ook buiten dat domein een heet onderwerp. In Groot-Brittannië worden de mogelijke gevaren zelfs vergeleken met die van een kernoorlog.

AI ken je waarschijnlijk van ChatGPT. In die vorm lijkt het natuurlijk vrij onschuldig. Het helpt je bij het schrijven van een klachtenbrief, het opstellen van een reisschema, of het verstrekken van ideale voedingsrecepten als je aan krachttraining doet. Toch heeft AI een duistere kant, met name als we naar de toekomst kijken.

Waakzaamheid ten opzichte van AI zoals ChatGPT

AI is dan ook geen onbesproken onderwerp. Terwijl sommigen het als een verrijking zien, beschouwen anderen het als een bedreiging voor de mensheid. Deze uiteenlopende standpunten representeren misschien de extremen van het spectrum, maar het is zeker een kwestie waar we aandacht aan moeten besteden.

AI zoals ChatGPT heeft een nadeel: het kan razendsnel taken uitvoeren die mensen veel tijd zouden kosten. In de toekomst zou het zelfs slimmer dan ons kunnen worden, en dan moeten we op onze hoede zijn. Wat als het menselijke inefficiëntie opmerkt en ons overbodig vindt? Of erger nog, wat als het streven naar absolute macht? Dit laatste zien we al bij bepaalde wereldleiders en groeperingen.

Rishi Sunak, de premier van Groot-Brittannië, heeft zijn bezorgdheid geuit in een interview met de Britse krant The Guardian, vooral met betrekking tot de toenemende beschikbaarheid van geavanceerde AI-modellen. Hij stelt dat het risico even groot kan zijn als dat van een pandemie of een nucleaire oorlog.

Omdat AI zoals ChatGPT nog relatief nieuw is, bestaan er nog geen wereldwijde regels voor het gebruik ervan. Er komt binnenkort een speciale top over AI-veiligheid waar wereldleiders kunnen samenkomen om hierover te discussiëren.

AI ontwerpt robot in minder dan halve minuut en dat is best eng
(Afbeelding: EPA/Martial Trezzini)

Maatregelen

Sommige leiders pleiten voor de invoering van een soort beveiligingssysteem om de risico’s onder controle te houden. Hoe dit systeem er precies uit moet zien, is echter nog onduidelijk. Dit is een lastige taak, omdat AI zoals ChatGPT al heeft aangetoond dat het manieren kan vinden om regelgeving te omzeilen. Zo heeft AI al eens een betaalmuur omzeild. Dat lijkt misschien onbeduidend, maar stel je voor dat dit gebeurt bij ernstiger regelgeving.

Dit zal zeker een complexe kwestie worden. Toch zit Sunak niet stil. Hij zal binnenkort met Elon Musk om de tafel zitten om de risico’s van AI te bespreken. Dit belooft interessant te worden, gezien Musk juist een voorstander is van AI.

ChatGPT en Google Bard worden nóg enger en beter

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen